woensdag, november 20

Digitale aanmoedigingen in Polen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wie lang genoeg voetbal volgt, kan zich wellicht nog herinneren hoe massaal Zweden op het WK van 1958 in eigen land werd opgezweept tot het bereiken van de finale. Een speciale cheerleader gaf de maat aan, zwaaiend met de nationale vlag. ‘Heja Sverige!’, ’luidde de yell, die in allerlei varianten nog lang nagalmde bij schaatswedstrijden in Scandinavië én Nederland.

De aanmoedigingen tijdens het WK van 1958 werden met name in Duitsland als ‘onsportief’ opgevat,  vooral na de halve finale waarin titelverdediger West-Duitsland met 3-1 van Zweden verloor. De woede was zo groot dat Zweedse toeristen het in Duitsland moesten ontgelden en dat in sommige restaurants de populaire ’Schwedenplatte’ van de menukaart werd geschrapt.

GEORK KESSLER

Ruim elf jaar later reageerde de vrijdag 90 jaar geworden Georg Kessler – zoon van een Duitse vader – als bondscoach van Oranje even boos nadat Nederland het WK van 1970 was misgelopen door een nederlaag in Polen. Tijdens de beslissende kwalificatiewedstrijd in Chorzow, voor 100.000 toeschouwers, zette de speaker het publiek regelmatig aan tot gigantische spreekkoren.

De Nederlandse spelers stoorden zich er niet aan. ,,Ik werd alleen maar geïnspireerd door dat ongelooflijke lawaai van het publiek”, zei Nico Rijnders. Daarentegen wees Georg Kessler op een verbod van de FIFA,  volgens hem ingesteld na het WK in Zweden. ,,Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Het is onbegrijpelijk dat dit kon gebeuren. De FIFA heeft dergelijke situaties al in 1958 verboden”, aldus Kessler.

Eenmaal terug in Nederland volgde een ferme protestbrief van de KNVB aan de FIFA. In het antwoord meldde de FIFA dat de Russische FIFA-waarnemer Nikolay Latysjev  – scheidsrechter van de WK-finale in 1962 – niets had gerapporteerd over het gedrag van de speaker. Wél signaleerde de rapporteur dat Nederlandse toeschouwers spandoeken  met aanmoedigingskreten hadden uitgevouwen…

VIA SCHERM

De zeden zijn in Polen niet veranderd. De hedendaagse technologie in het stadion van Warschau bood donderdag uitkomst om de 57.000 toeschouwers op te roepen tot eendrachtige aanmoedigingen tijdens de interland Polen – Nederland (0-2). Met enige regelmaat kwam er applaus uit de geluidsinstallatie. Het ritme daarvoor werd ondersteund met handgebaren op het grote scherm. Tevens verschenen daarop aanmoedigingsleuzen die massaal moesten worden overgenomen.

Strijdkreten waren het waarin soms de Oost-Europese doctrine van weleer doorklonk.

Enkele voorbeelden:

Zaczynamy – Wij beginnen

My chcemy gola – wij willen een goal

Za branka Polakóv – wij zijn gevangen voor Polen

Polacy, jestesmy z wami – Poolse mensen, we staan aan jullie kant

Meksykanska fala – De Mexicaanse wave.

Gaandeweg de wedstrijd nam de frequentie van de digitale aanmoedigingen af. Ook de technici die de apparatuur in Warschau bedienden, hadden de hoop voortijdig opgegeven. Aan het eind volgde live een snerpend fluitconcert. ,,Begrijpelijk”, zei de Poolse bondscoach na een duel waarin Europees topschutter Robert Lewandowski niet één kans tot een schot op doel was geboden.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply