maandag, augustus 2

Den Derby: Champagne zonder bubbels voor Antwerp

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De leidersplaats in de Pro League als inzet. Een furieus startende thuisploeg. Een bezoekende ploeg die het evenwicht herstelde, wisselende kansen en uiteindelijk een winnaar. Het zou een derby kunnen geweest zijn uit de jaren “stillekes” van het Belgische voetbal, toen Antwerp en Beerschot minstens twee keer per jaar volle stadions lokten. Het enige wat er aan déze derby ontbrak… was het volle stadion.

Middenvingers vanuit het open raam

Natuurlijk zullen weinig supporters van beide ploegen de wedstrijd niet gezien hebben. Want anders dan een halve eeuw en langer geleden hoef je dankzij de televisie thuis geen beeldje te missen van je favoriete club. Maar als er één ding is waar de roden en de paarsen het roerend over eens waren: een derby zonder publiek is als champagne zonder bubbels. Een platte bedoening.

Die van Beerschot probeerden hun favorieten nog wel uitgeleide te doen met wat bengaals vuur, maar meer dan een schuchtere poging om sfeer te maken werd dat toch niet. Voormalig Antwerpspeler Joren Dom grijnsde dat de pogingen om de tegenstander te intimideren in de straten van Deurne-Noord beperkt bleven tot hier en daar een opgestoken middenvinger naar de spelersbus vanuit een wijd openstaand raam.

Triester dan een koffietafel na een begrafenis in de perszaal

In normale tijden wordt ook in een perszaal de wedstrijd achteraf druk becommentarieerd. Sinds Corona zijn intrede gedaan heeft, is de sfeer in zo’n zaal nog minder vrolijk dan aan een koffietafel na een begrafenis. Tijdens zo’n koffietafel komen na een tijdje toch wat herinneringen naar boven die tegen wil en dank op de lachspieren werken. Niet zo na een voetbalwedstrijd tegenwoordig. Doodse stilte op een afstand van anderhalve meter van elkaar.

 

De helikopter van de politie boven de Bosuil hield het ook al snel voor bekeken. Er was niks te zien. Een paar kinderen die de zo goed als lege parking met een step en een fiets gebruikten als racebaan. Daar hoef je een helikopter niet voor in de lucht te houden.

Voetbal zonder fans is niets

Voetbal zonder publiek is niks… dat nu ook weer niet helemaal, want in honderden huiskamers tussen Schoten en Aartselaar zal bij momenten de spanning wel hoog zijn opgelopen. Maar in het stadion moesten de “helden” van Antwerp hun pas veroverde leidersplaats vieren in hun eigen bubbel, waar toch ook al een paar collega’s met ziekteverschijnselen uit verdwenen zijn.

Antwerp kampioen zonder publiek op de Bosuil?

Je mag er niet aan denken dat Antwerp na de beker ook een titel zou moeten vieren zonder op de schouders van de supporters gehesen te worden. Hopelijk rendeert de discipline die de voetbalsupporters zondag aan de dag hebben gelegd snel, zodat een sfeerstuk binnenkort ook weer echt over sfeer kan gaan.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Leave A Reply