dinsdag, mei 17

De ‘zingende voetballer’ van Milan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ze noemden hem Il Cantante Footballer – De zingende voetballer. François Menno (Frans) Knoote vertrok in 1905 vanuit Den Haag naar Milaan om operazanger te worden. Voetballen ging hij bij Milan Football and Cricket Club, de voorloper van AC Milan. Twee wedstrijden speelde hij er, eentje als doelman.

Frans Knoote (1879-1947) is daarmee de eerste van zestien Nederlandse spelers in de historie van AC Milan. Zijn lotgevallen zijn nu vervat in een lezenswaardig boekje: ‘Frans Knoote, het opmerkelijke leven van de eerste Nederlandse voetballer in Italië’.  Nauwgezet volgt auteur Gideon van der Staaij daarin het levenspad van Knoote, die in Nederland afdelingskampioenschappen heeft behaald met het Haagse HBS en Victoria uit Wageningen waar hij studeerde aan Rijkslandbouwschool.

Frans Knoote in het midden als speler van Milan.

In Italië werd Knoote met Milan in 1906 landskampioen. Twee jaar later scheidde hij zich met 43 andere (Italiaanse) dissidenten af. Ze ergeren zich aan de buitenlandse leden, die alleen hun landgenoten willen opstellen. Het conflict leidde tot de oprichting van Internazionale, kortweg Inter.

De naam en handtekening van Knoote staan op de oprichtingsakte van Inter vermeld. Als speler was hij niet actief in competitiewedstrijden van Inter, wel verscheen zijn naam nog als scheidsrechter op de wedstrijdformulieren.

De vermelding van Frans Knoote in het rechter rijtje van de oprichtingsakte van Inter Milaan.

Een carrière als operazanger was hem niet gegund. Knoote kwam terecht in de Verenigde Staten en Nederlands-Indië  Hij werkte een gevarieerd aantal baantjes af, werd overtuigd communist en overleed in 1947 in zijn geboortestad Den Haag

Het geïllustreerde boek Frans Knoote, het opmerkelijke leven van de eerste Nederlandse voetballer in Italië’ telt 128 pagina’s , kost 17,95 euro en is uitgegeven door Edicola Publising.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply