maandag, augustus 2

De wereldtitel wenkt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels spelen dinsdag in St.-Petersburg tegen Frankrijk de halve finale van het WK. De Gouden Generatie evenaart daarmee de ploeg van Ceulemans en Gerets, die in Mexico ’86 de wereld verrasten. Nu is alles mogelijk, want Frankrijk maakte tegen Uruguay geen indruk en de ploegen aan de andere kant van de tabel zijn op papier duidelijk minder. Het zou grappig zijn als de finale een duel zou worden tussen de A-ploegen van België en Engeland.

 

Als het goed is, zeggen we het ook: Roberto Martinez had zijn zaakjes gisteren goed op orde. De Spanjaard is dan toch niet zo koppig als we dachten en had naar de vele adviseurs geluisterd. De Rode Duivels speelden eindelijk met vier achteraan en ruilden het Catalaanse tikitakivoetbal in voor de counter. Het leek alsof we een paar decennia in de tijd terug gekatapulteerd werden. Raymond Goethals en Guy Thys zouden trots zijn geweest op hun opvolger.

Positief was ook dat De Bruyne hoger speelde, als een soort valse nummer negen. Romelu Lukaku liep verrassend genoeg op de rechterflank. Zo hoopte Martinez de aanvalslust van Marcelo in te tomen.

Hoe goed je je huiswerk ook maakt, je hebt wat geluk nodig. In de eerste tien minuten stond de Belgische ploeg te zwalpen en ontsnapte twee keer aan een doelpunt. Geen tweemaal geluk zonder drie en even later zorgde Fernandinho voor een own goal.

Het was vooraf gezegd, als de Brazilianen op achterstand komen zou dat hen wel eens aan het twijfelen kunnen brengen. Neymar zat niet in de match en de Goddelijke Kanaries wisten zich geen raad met de laag verdedigende Duivels.

De Brazilianen gaven bovendien onwaarschijnlijk veel ruimte weg op het middenveld, waar de Duivels gretig van gebruik maakten om naar hartenlust te counteren. Lukaku zette een geweldige actie op en De Bruyne liet doelman Allison kansloos met een strakke pegel.

Met twee wissels zette de Seleçao na de rust een nieuw offensief op. En opnieuw zat het de Belgen mee. Kompany beging een strafschopovertreding, maar na enige aarzeling liet Milorad Mazic verder spelen. Hij komt niet in het rijtje Röthlisberger-Prendergast terecht.

Het was pompen of verzuipen voor de Belgen, maar de Zuid-Amerikanen misten een paar goede kansen en Courtois had in de toegevoegde tijd nog de redding van de avond in zijn handschoenen gestopt.

De Rode Duivels zorgden voor een stunt van formaat en worden nu wellicht de topfavoriet voor de titel. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Brazilië – hoe ongelooflijk verdienstelijk de Belgen ook waren – de betere ploeg was, maar de Rode Duivels hadden niet alleen het nodige geluk maar waren ook de efficiëntste ploeg. Is dit na Japan en Brazilië niet het geluk van de toekomstige wereldkampioen?

 

 

Share.

About Author

François Colin (68) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Sinds zijn pensioen in 2014 is hij columnist voor Sport/Voetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply