zondag, juni 16

De Twee Wijzen: Kortrijk staat laatste vanwege de idiote jas van Glen De Boeck

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (vóór de stelling): Dacht het bestuur van deze club nou werkelijk dat zij met de benoeming van dit Michelinmannetje met een trackrecord bestaande uit voornamelijk ontslagen en degradaties de Champions League zouden gaan winnen? De winst tijdens de Guldensporenslag is de Kortrijkers kennelijk naar hun bol gestegen.

Destijds waren het allerminst mooiboys in shiny Dsquared2 jassen die de Franse ridders in de pan hakten, maar boeren, burgers en buitenlui met hooivorken en houwelen in afgedragen lompen. Dat waren nog eens tijden… Vlaanderen boven!

Van de >> 14e >> Fastforward >> naar de 20e eeuw toen coaches van enige klasse een trainingspak of pet droegen; de echte winnaars zelfs beide (maar laten we het daar maar niet meer over hebben): tegenwoordig paraderen toptrainers strak in het pak binnen de lijntjes van hun coachvak of ze dragen een regenjas, liefst van het type ‘vieze man’, zoals bijvoorbeeld Mauricio Pochettino, de potloodventer van Stamford Bridge, hier bij zijn arrestatie: de opgeblazen zilveren jas met kekke hagelwitte coltrui van Glen De Boeck straalt nulkommanul autoriteit uit, geen wonder dat de spelers het vertikken om voor hem het snot voor ogen te lopen, met deze positie op de ranglijst tot gevolg. Als de kleding van de coach pijn aan de ogen doet, dan kun je er donder op zeggen dat dit ook geldt voor het vertoonde spel binnen de lijnen. Maar de vraag is of dat een grote ramp is?

Het antwoord: welnee…want als de Belgische tweede divisie net zo attractief en spannend is als onze Keukenkampioencompetitie, dan ben je als club en supporters niet eens zo slecht af. Verder zit je ook niet eeuwig vast aan een trainer, die kun je iedere maandagochtend voor half acht bij het vuil zetten. Dit in tegenstelling tot de 150 uitverkorenen die na 22 november alhier te Den Haag tewerk worden gesteld. Tussen de 1126 kandidaten die zich hiervoor verkiesbaar hebben gesteld zitten behoorlijk wat flierefluiters, fantasten en flapdrollen, om maar te zwijgen over de baantjesjagers, brulapen en beroepswappies waarmee wij de komende vier jaar in dit land zitten opgescheept: dat is andere koeck dan die De Boeck. Wat ik dus maar ter geruststelling aan de Kortrijkers wil meegeven: ‘Ihre Sorgen möchten wir haben’.

Peter (tegen de stelling): Terwijl overal in de wereld brandhaarden zijn en burgers slachtoffer zijn van oorlogsgeweld, maakt men zich in België druk om de jas van een trainer. Zelfs in het voetbal zijn ergere zaken om je druk over te maken, zoals supportersgeweld of het toewijzen van het WK 2034 aan Saoedi-Arabië. Het laatste geeft trouwens weer eens aan dat met geld alles te koop is in dit wereldje. Toch hebben de Belgen wel humor. Ik zag namelijk de volgende tweet voorbijkomen: “Manieren om je zolder te isoleren: glaswol, rotswol, isolatieplaten, PURschuim of jassen van Glen De Boeck.”

Vraag me naar de namen van voetballers in de Belgische competitie uit de jaren zestig van de vorige eeuw en ik kan er zo een aantal noemen: Jurion, Hanon, Puis, Van Himst, de keepers Nicolay en Trappeniers. Hoe anders is dat met de huidige spelers in de hoogste Belgische klasse. Ik zou er, behalve de ‘Ollanders’ van FC Antwerp en de routiniers Jan Vertonghen en Toby Alderweireld, geen enkele kunnen noemen. Hoe dat komt? In de Nederlandse media wordt vrijwel geen aandacht besteed aan het Belgische voetbal. Alleen toen Van Bommel afgelopen seizoen kampioen werd met FC Antwerp was dat nieuws.

Ook de Bundesliga komt trouwens maar beperkt aan bod. Simons en Frimpong blinken wekelijks uit bij hun clubs, maar daar wordt hier vrijwel geen aandacht aan besteed. Eerst moet een van de twee blijkbaar kampioen worden! Nederland heeft op sportief vlak niet zo veel met zijn buurlanden. Een beetje meer over de grens kijken zou echter ook op dit gebied niet slecht zijn.

Bij de naam Glen de Boeck ging niet meteen een belletje rinkelen. Toch is hij ook een blauwe maandag trainer geweest van VVV uit Venlo. Niet dat het toen beter ging dan nu bij Kortrijk, want bij zijn vertrek stond VVV laatste in de Eredivisie. Dat hoeft echter niet te betekenen dat De Boeck een slechte trainer is. Ajax geeft daarvoor het beste voorbeeld. Na het vertrek van Ten Hag en technisch directeur Overmars zijn in iets meer dan jaar tijd respectievelijk Schreuder, Heitinga, Steijn, Maduro en Van ‘t Schip er niet in geslaagd het team weer aan het voetballen te krijgen. Die trainers kunnen nooit allemaal prutsers zijn en ze droegen ook allen geen ‘verkeerde’ jassen. Wel moesten ze werken met spelers die gewoonweg niet goed genoeg waren.

Het maakt echt niet uit welke jas, in welke kleur ook, een trainer draagt. Met voldoende goede spelers zal elke trainer goed kunnen presteren. Dat lukt ook een trainer met een zilveren jas!

 

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply