vrijdag, mei 3

Onside/offside: voetbal in tijden van oorlog

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

*Voetbal in tijden van oorlog. Oekraïne greep in de toegevoegde tijd van de laatste groepswedstrijd tegen Italië (voorlopig) naast het EK, toen de ref in de toegevoegde tijd weigerde een strafschop toe te kennen.

De partij werd in Leverkusen, op neutraal terrein, gespeeld. Palestina voetbalt al sinds 2019 op neutraal terrein. Deze week zou het voor het eerst in ruim vier jaar in Ramallah, op de West Bank, tegen Australië nog eens voor eigen volk spelen. Op 7 oktober veranderde Hamas echter alles. De match werd naar Koeweit verplaatst. Bovendien zaten drie vaste waarden vast in de Gazastrook.

*Rusland is ook in het voetbal een paria geworden. Het land van Poetin vond deze week echter nog eens een tegenstander om tegen te oefenen: Cuba werd met 8-0 verslagen.

*Aan Brazilië-Argentinië ging een veldslag op de tribunes vooraf. De match begon met een halfuur vertraging, omdat Messi en co zeker wilden zijn dat hun familie in Maracana veilig was.

Brazilië verloor voor de allereerste keer in de geschiedenis een thuiswedstrijd in een WK-voorronde. Achteraf was het echter Lionel Scaloni die voor de verrassing zorgde. De Argentijnse bondscoach vertelde dat hij overweegt te stoppen. Een winnaar die stopt, zelden gezien.

*De Fransen waren woedend in Griekenland, omdat er geen doellijntechnologie was in het stadion. De bal was zeer waarschijnlijk over de doellijn en zou hen een 2-3 overwinning en de eerste plaats op de Fifa Ranking opgeleverd hebben.

*In de Premier League lag een voorstel op tafel om het uitlenen van spelers tussen clubs met dezelfde eigenaar te verbieden. Onder andere omdat Newcastle Ruben Neves wil gaan huren van een van de zusterclubs in Saudi-Arabië. Acht (eigenaars van meerdere clubs) van de twintig clubs stemden tegen en dat volstond om het voorstel af te blokken. Het is nu aan de Fifa om dit onmogelijk te maken.

*Ook Julian Nagelsmann krijgt de Mannschaft (die we eigenlijk niet meer zo mogen noemen) op de rails. Duitsland verloor nu ook van Oostenrijk (2-0). De vijfde nederlaag al dit jaar. De eerste was tegen de Rode Duivels.

*Benjamin Mendy eist twaalf miljoen euro van zijn club Manchester City, nadat hij vrijgesproken werd van verkrachting. Mendy was door City meteen geschorst.

*Het aantal geblesseerde spelers is nog nauwelijks bij te houden. Vooral de Spaanse topclubs worden zwaar getroffen. Na Thibaut Courtois en Vinicius Junior is nu ook Camavinga uitgevallen bij Real Madrid. Barcelona verloor de voorbije dagen Gavi voor de rest van het seizoen. Er werd met een beschuldigende vinger naar bondcoach de la Fuentes gekeken. Hij had de jonge speler rust moeten gunnen. Zoals Barça zelf doet (sic). Het laatste competitieduel van de azulgrana dit jaar staat op 20 december gepland tegen Almeria. 24 uur later ontmoet Barcelona vriendschappelijk Club America uit Mexico. De wedstrijd wordt in … Dallas gespeeld.

ONSIDE

*Palestina verloor met 0-1 van Australië. De Socceroos stonden hun winstpremie af voor humanitaire steun.

*De Oekraïense coach Rebrov deed iets vrij unieks. Terwijl zelfs de neutrale waarnemers van oordeel waren dat zijn ploeg een strafschop verdiende die zijn team bijna zeker naar de EK-eindronde zou hebben gebracht, was zijn commentaar ‘ik heb het niet gezien’.

*De Uefa verbood een minuut stilte bij de aftrap tussen de interland in Lodz tussen Polen en Israël voor spelers Onder-21. Beide ploegen beslisten dan maar om na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter een minuut te blijven staan.

*De derby tussen Manchester United en City in het vrouwenvoetbal lokte 40.000 toeschouwers naar Old Trafford.

*De overvolle kalender maakt de lijst met geblesseerde spelers steeds langer. De rij met Neymar als grootste naam kreeg de voorbije week er weer wat klinkende namen bij: Gavi, Vinicius Junior, Camavinga, Zaïre-Emery (de 17-jarige debutant bij Frankrijk). De clubs kunnen er niet mee lachen. Deze zomer besliste de Fifa echter om hen te compenseren. Een speler die langer dan 28 dagen onbeschikbaar is voor zijn club krijgt gedurende maximaal één jaar zijn basisloon van Fifa. Dat wil zeggen al zijn inkomsten, behalve de premies en de portretrechten. Per speler voorziet de Fifa een maximum van 7,5 miljoen euro.

*Op 14 december start een Europese campagne tegen sportswashing, het WK 2034 in Saudi-Arabië en de Fifa. Fans en mensenrechtenorganisaties uit Europa trekken samen op onder de noemer ”reclaim the game” (eis het voetbal terug).

*Na twaalf speeldagen werd in de Premier League nog geen enkele coach ontslagen. In de Jupiler Pro League daarentegen werden al vier trainers geslachtofferd. Het is echter vaak al veel erger geweest. Beginnen de clubs hun lesje te leren?

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply