maandag, april 22

De Twee Wijzen: Jan Smit en Team Jonk moeten terug in functie bij FC Volendam!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank: Het is u vast niet ontgaan dat de wereld zoals we die kennen zo langzaam aan gek aan het worden is, daarvoor hoef je niet per se over de wijsheid van Peter en mij te beschikken. Nu wil ik niet beweren dat dit in Volendam is begonnen, maar zij waren er wel vroeg bij, Urk was waarschijnlijk net iets eerder. Heel vreemd is dat ook weer niet als je ziet hoeveel bepaalde familienamen in die gemeenschappen voorkomen. Waar wij vroeger voor het zingen de kerk plachten uit te gaan, gingen de Kwakmannen op het ritme van de heen-en-weer boot nog een keer jubelend vol op het orgel met een lading verse Jonkies en Tolletjes tot gevolg. De achtergrond van het conflict in dit vissersdorp ligt mede hierom ongetwijfeld dieper dan wij als buitenstaanders kunnen doorgronden.

Laatst stond een lijvig artikel in het AD; over twee pagina’s uitgesmeerd passeerden de hoofdrolspelers de revue en werden belangrijke gebeurtenissen uitgelicht die hebben geleid tot het vertrek van Jan Smit c.s. Hoewel men mij niet tot de generatie hoeft te rekenen die nog nooit een boek van binnen heeft bekeken, haakte ik toch al na twee alinea’s af… geen touw aan vast te knopen. Verwacht van mij dus geen verrassende nieuwe inzichten. Zolang Henk Veerman – die kennelijk ook met knallende deuren het Volendamse clubhuis heeft verlaten.- bij ADO blijft, vind ik alles best. Om toch aan mijn opdracht van deze week te voldoen, pleit ik voor de terugkeer van Jan Smit en Team Jonk. Al is het maar omdat er meer dan genoeg ellende in de wereld is en een onverwachte ‘Vrede van Volendam’ in deze periode van verzoening en vergiffenis ook elders mensen aan het denken kan zetten. Importeer desnoods van onze zuiderburen een teletijdmachine, sowieso weer eens wat anders dan vuurwerk of fossiele brandstof (zie Suske & Wiske deel 21: De Tuf Tuf Club) en laat professor Barabas het hele dorp terugschieten naar de tijd dat alles nog koek & ei was, of zoals ze daar zeggen: ‘pa- & kibbeling’, of tegenwoordig ook wel ‘nick & simon’.

Kies dan meteen voor enkele decennia geleden, toen Wim Jonk het middenveld van de lokale oranje-matadoren regisseerde, nog dromend van een glansrijke carrière bij Ajax en Inter en Jan als Jantje Smit voor jou en mij liedjes als de morgen is gekomen zong. Klein van postuur, maar toen al heel groot in Duitsland, waar hij menigmaal de hitlijsten en het podium deelde met Nicole, dat lieve meisje met een witte gitaar, dat anno 2023 rücksichtslos uit de Top2000 is gekegeld door Rammstein. ‘Ein bisschen Frieden’ …ach das war einmal. Niettemin voor u allen: fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar.

Peter: Volendam is het dorp van vissers, muzikanten en Mona Keijzer. Wekelijks, op donderdag, verkoopt visboer Molenaar uit Volendam zijn lekkernijen in Pey. Een lekker visje gaat er altijd wel in, maar met de Palingsound ligt dat anders. Dat laat onverlet dat Nick Schilder echt wel een beetje gitaar kan spelen en dat Jan Dulles van de 3JS ooit op prachtige wijze ‘Don’t look back in Anger’ van Oasis vertolkte bij DWDD. En wie weet, misschien wordt Mona wel de nieuwe premier.

Het zal niemand ontgaan zijn dat in Nederland onlangs verkiezingen voor de Tweede Kamer plaatsvonden. Deze verkiezing heeft maar weer eens aangetoond dat het in het leven draait om verliezen en winnen. Zo kreeg Lilian Marijnissen veel lof over haar inzet als kamerlid, maar na een aantal verkiezingsnederlagen zag ze zich gedwongen om te vertrekken als fractievoorzitter en kamerlid. Verkiezingswinnaar Wilders mag daarentegen het voortouw nemen bij de vorming van een nieuwe regering, want als je wint, heb je opeens vrienden. Zou Jan Smit ook hebben moeten vertrekken als Volendam nu in het linkerrijtje stond? Smit was als bestuursvoorzitter vooral een fan van de club en dat is in die functie altijd gevaarlijk. Wim Jonk vertrok uit eigen beweging omdat hij zich niet kon vinden in de wijze waarop Smit en diens medebestuurders aan de kant werden gezet.

Volendam is een dorp en daarom is het op zich al knap dat de club in de Eredivisie speelt. Het hoort echter bij de club om te pendelen tussen Eredivisie en Eerste divisie. Gezien de stand op de ranglijst ligt degradatie ook dit seizoen weer in het verschiet. Het blijft de vraag of Jan Smit en Team Jonk dit hadden kunnen voorkomen. De sfeer bij de club is momenteel dusdanig verziekt dat Smit en Jonk er verstandig aan doen voorlopig niet terug te keren. Laat ze bij FC Volendam eerst orde op zaken stellen. Misschien dat Smit op termijn kan terugkeren bij de club. Niet als voorzitter, maar met zijn bekendheid is hij natuurlijk een mooi uithangbord. Met hem erbij zullen sponsors eerder geneigd zijn om de club te steunen. Voorlopig is voor Jan Smit echter alleen een rol als Topper weggelegd. Tijdens de concerten van de Toppers volgend jaar in de Johan Cruijff ArenA zal ook Marco Schuitmaker optreden. Het is te hopen dat Marco gelijk heeft en dat er ook een engelbewaarder is die FC Volendam door deze woelige periode loodst!

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply