dinsdag, december 3

De Twee Wijzen: De buitenspelregel moet op de schop na een ingeving van Wenger!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank (tegen de stelling): Spelregels evolueren met de sport en hoeven zeker niet in beton gegoten te zijn, maar om het buitenspel-beleid op de schop te nemen om het voor de VAR gemakkelijker te maken, lijkt mij een gevalletje lood om oud ijzer. De lijnen zullen hoe dan ook getrokken moeten worden om te bepalen of een speler in zijn of haar volle omvang buitenspel staat. Wees dan revolutionair en schaf het helemaal af.

Nu lijkt Arsène Wenger mij niet iemand die snel voor iets geheel nieuws te porren is: le bon homme heeft 22 jaar vastgeplakt gezeten op het bankje van Arsenal en ik las laatst dat hij tegenwoordig als Chief of Global Football Development (?) het voetbal in India probeert vlot te trekken, nota bene een land waar men sinds de uitvinding van de kamasutra nimmer verder is gekomen dan telkens maar weer dezelfde 69 standjes.

Voor baanbrekende ideeën en frisse inzichten kan de FIFA daarom veel beter bij deze twee professoren aankloppen. Peter en ik genieten al jaren het diepgewortelde vertrouwen en trouwe steun van het kritische Pingelieërlezerspubliek, die bobo’s in Genève moeten we dan makkelijk kunnen hebben.

Terug naar het voetbal zelf, want als het ook daar hééémaal anders moet, dan volgen hier nog enkele concrete suggesties:

° geef ieder team -net als bij tennis- 2x per helft de gelegenheid om de VAR in te schakelen (en laat de meekijkers in Zeist zich verder niet met het spel bemoeien)
° Vijf corners penalty
° Drie keer paal of lat geraakt: penalty
° Tijdrekken of protesteren: strafpunt… bij 5 strafpunten: penalty
° Scoren uit een penalty: ½ punt
° Omhaal: telt voor 2 (doel)punten
° Kopbalgoal: 1½ punt
° Mooie goal: 2 punten
° Mooie goal in buitenspelpositie: toch 1 punt (zoals laatst bij Ajax-Vitesse)
° De VARren van dienst kunnen gemakkelijk deze administratieve taak op zich nemen, want zij hoeven niet meer standaard iedere situatie na te pluizen (zie puntje 1)
° Bij overtredingen: tijdstraffen in plaats van gele kaarten (boter bij de vis voor de gedupeerde partij, voor een toekomstige schorsing koop je niets)
° Een rode kaart bij slidings boven enkelhoogte
° Omdat het voet- en geen handbal is: niet meer ingooien, maar intrappen (waarbij de bal de middenlijn niet mag passeren)
° Keepers mogen de bal hooguit twee seconden in hun handen houden…

En zo, beste Arsène, kan ik nog een tijdje doorgaan. Tot slot in plaats van jouw halfzachte idee:

° zet buitenspel buiten spel

Peter (voor de stelling): Voor alle zekerheid toch nog maar even de spelregels van de KNVB erbij gepakt. De bond heeft maar liefst twee pagina’s nodig om de buitenspelregel uit te leggen. Dat geeft aan hoe ingewikkeld een van oorsprong eenvoudige spelregel in de loop der jaren is geworden. In 1863 stond over buitenspel in het reglement: ‘Het is buitenspel als een medespeler achter je de bal raakt. Uitzondering vormt de doeltrap van de keeper.’

Eenvoudiger kan niet. Waren het vroeger alleen de vrouwen die niets van buitenspel snapten, met de huidige gecompliceerde regel zijn ook veel mannelijke voetbalfans het spoor bijster.

Voetbalregels zijn geen uitzondering, het is tegenwoordig een algemeen verschijnsel om regels zo moeilijk mogelijk te omschrijven. De overheid, verzekeringsmaatschappijen, ze doen het allemaal. Niet vreemd dat er problemen ontstaan bij de aanvraag van toeslagen en dat er bij schade discussie ontstaat met een verzekeraar.

Het kan ook anders. In de gemeente Echt wordt momenteel een turborotonde aangelegd. De uitleg van de ANWB bij dit soort rotondes eindigt met de tekst: ‘Kies je niet de juiste strook, dan moet je de rotonde verlaten op een plek die je niet had voorzien.’ Met zo’n tekst kun je thuiskomen, al is dat in dit geval misschien juist niet het geval.

Bij het bepalen of sprake is van buitenspel speelt de VAR tegenwoordig een grote rol. Door de VAR is veel ten goede veranderd, maar daar staat tegenover dat ook veel emotie uit het voetbal is verdwenen. Een speler die gescoord heeft, juicht tegenwoordig niet meer direct, maar kijkt eerst omhoog naar het scherm of niet de tekst ‘NO GOAL OFFSIDE’ verschijnt. En dat kan soms even duren, want er moeten eerst een aantal lijnen getrokken worden. Die mierenneukerij was nooit de opzet toen gestart werd met de VAR. Destijds ging het erom, grote missers te herstellen en niet om een millimeter buitenspel te ontdekken.

Een aantal jaar geleden opperde Marco van Basten om buitenspel volledig af te schaffen. Het was blijkbaar een te rigoureuze ingreep en zijn plan werd aan de kant geschoven. ‘Le Professeur’ Wenger kiest voor een minder ingrijpende aanpassing en daarvoor is meer bijval. Wat Wenger betreft, wordt het voortaan pas buitenspel als een speler met heel het lichaam voorbij de voorlaatste tegenstander is. Van de lijntjes zijn we dan weliswaar nog niet af, maar de uitleg van Wenger is in elk geval duidelijker en gemakkelijker te beoordelen dan de huidige regel. Het zal ook nog eens meer doelpunten opleveren en dat is mooi meegenomen. Zo snel mogelijk invoeren dus!

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Leave A Reply