dinsdag, mei 24

De tranen van de totale middenvelder

Pinterest LinkedIn Tumblr +

When Pep meets Kev. Sinds 2016 wonnen ze samen negen trofeeën: drie landstitels (2018, 2019, 2021); één FA-Cup (2019); vier ligabekers (2018, 2019, 2020, 2021); één Community Shield (2019). De Champions League-finale liep uit op een ramp, maar De Bruyne toonde zich dit seizoen de beste middenvelder ter wereld.

De Special One zag het niet

Kevin De Bruyne ondertekende einde januari 2012 een contract voor Chelsea Football Club. Hij vervolmaakte wel het seizoen bij KRC Genk en trok zijn eerste shirt aan op Stamford Bridge in augustus 2012. Hij leek zijn droombestemming te hebben gevonden, maar niets leek wat het was. Hij werd meteen uitgeleend aan Werder Bremen. Daar zorgde hij met acht doelpunten en negen assists dat de groenwitten niet degradeerden. Men noemde hem ‘het enige lichtpunt in een donker seizoen’. In de zomer van 2013 keerde hij terug, maar ‘Special One’ José Mourinho geloofde niet in hem.

VfL Wolfsburg kocht hem in januari 2014 voor vijf seizoenen. Hij bleef uiteindelijk slechts anderhalf. Hij bracht het record van ‘assists’ op zijn naam met 21 stuks en loodste Wolfsburg naar een tweede plaats, een bekerzege tegen Borussia Dortmund in 2015 en een Duitse Super Cup tegen Bayern München in 2016. Na anderhalf jaar zette hij als ‘duurste Belgische voetballer ooit’ zijn handtekening onder een contract bij Manchester City. Vijf jaar later groeide hij – vooral dankzij Pep Guardiola – uit tot één der beste middenvelders van de wereld.

‘The European Football Analyst’ is een online platform van Charles Onwuakpa. Hij bedacht de term ‘the total midfielder’ voor Kevin De Bruyne.

En ontleedde de vijf onderdelen van het spel van KDB.

  • De verdediger: Met de focus op de positionele verdediging. Guardiola laat zijn elftal de passeerlijnen afsnijden. Intercepties zijn belangrijker dan tackles omdat ‘onderschepping van de bal’ zowel minder risico op fouten geeft en ook de kans biedt om meteen zelf in de aanval te trekken. De Bruyne past volledig in dit profiel omdat hij de match goed ‘leest’ en de ballen weet te ‘stelen’ door de dichtste passeerlijn af te stoppen.
  • De presser: City tracht hoog druk te zetten via de zogenaamde ‘pressing’. Om de opbouw van de tegenstander te verhinderen en hen terug te dringen naar de eigen helft. Dit vraagt een hoge intensiteit. KDB heeft sterke troeven als ‘jager op de bal’.
  • De spelmaker: City duwt de vleugelverdedigers van de tegenpartij tot diep op de eigen helft terug. Dat geeft KDB de ruimte om aanvallen in de vrije zones op te zetten. Hij bezit de tactische gave om deze vrije ruimte te ontdekken en zowel diagonale lange ballen.
  • De creator: Hij geeft de versnelling aan het positiespel van City, dat voornamelijk door David Silva werd neergezet. Silva blonk uit in het ‘pauzeren’, het korte passenspel en het afschermen van de bal. KDB voegt daar dynamiek aan toe met zijn diagonale lange ballen.
  • De doelpuntenmaker: Naast talrijke assists schrijft hij ook per seizoen een doelpunt of tien op zijn actief. Zijn traptechniek staat hem toe om vanop afstand de ballen loepzuiver binnen te schieten.

Onwuakpa noemt hem de ‘complete middenvelder met een combinatie van fysieke kracht, tactisch inzicht, technische bagage en de intelligentie om verschillende rollen in het elftal te vervullen.’ Vijf dus met name, ziehier Kevin De Bruyne, ‘de totale middenvelder’.

Het laatste woord komt van Pep Guardiola: ‘Kevin De Bruyne has something unique. He sees things other cannot see. Right now, in the midfield position, he is the best in the world.’

The best in the world, when Pep meets Kev.

O Belgisch voetbal | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.