dinsdag, december 24

De peilmeter zakt bij PSV en Willem II

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Twee derde van de wedstrijden heeft de Eredivisie inmiddels achter de rug. Nog altijd zijn de stadions gesloten voor de fans. Steeds dichterbij komt het moment waarop er afgerekend moet worden voor de al betaalde abonnementen en de sponsorbedragen. In de zomer van 2020 hebben alle clubs gretig de betalingen geïncasseerd, in de hoop dat er spoedig weer publiek toegelaten kon worden en niets hoefde te worden terugbetaald.  Wat nu, nu er nog maar pakweg zes thuiswedstrijden resteren en het KNVB-bekertoernooi al tot de halve finales is genaderd?

Bepalend voor de houding van fans en sponsors kan de stemming worden waarin ze bereid zijn hun claims te schrappen. Tegenvallende prestaties kunnen zomaar een motief worden om het volle pond terug te eisen. In succesvollere tijden voor hun favoriete club zullen ze aanzienlijk milder zijn gestemd. Nu wordt de houding van fans en sponsors een peilmeter voor het vertrouwen, met name bij clubs als PSV en Willem II.

VERVAL WILLEM II

Neem bijvoorbeeld Willem II. De club uit Tilburg wist zich in de voorbije seizoenen gesteund door een enthousiast legioen. Het was een belangrijke stimulans totdat de competitie vorig jaar maart stil kwam te liggen toen Willem II op de vijfde plaats stond. In de stille stadions van het nu lopende seizoen vergaat het Willem II aanzienlijk minder. Zes van de tien thuiswedstrijden gingen al verloren. Met een schrale oogst van 13 punten uit 21 wedstrijden staat de Tilburgse club zestiende, een positie die straks naar de play-offs leidt om één plaats in de Eredivisie van volgend seizoen.

De vrije val in het kalenderjaar 2021 vergroot de zorgen bij Willem II, zeker na de mentale ineenstorting van afgelopen zondag tegen Feyenoord (5-0). Met de vervanging van trainer Adrie Koster door Zeljko Petrovic hoopte Willem twee weken geleden het verval te keren. De achterban moet op afstand toekijken, via het tv-scherm.

ROGER SCHMIDT

Ook in Eindhoven hebben de fans zich in het stadion nog niet kunnen roeren over coach en spelers. Via de sociale media doen ze dat wel, de laatste weken steeds heftiger. Met de komst van een veelgeprezen Duitse coach, Roger Schmidt, waren hoge verwachtingen gewekt bij PSV.

Schmidt kreeg royaal zijn zin bij de invulling van zijn staf en het aantrekken van nieuwe spelers. Mede-financiers lieten zich verleiden tot extra inspanningen. In de laatste fase van de transferperiode konden met Mario Götze en de Israëlische topschutter Eran Zahavi nog twee gelouterde krachten worden aangetrokken. Binnen en rond PSV ankerde daardoor het vertrouwen dat het dit seizoen serieus de concurrentie met Ajax zou aangaan.

NEGEN VERLIESPUNTEN VERSCHIL

Intussen telt Ajax negen verliespunten minder dan PSV en viel ook de onderlinge kwartfinale in het bekertoernooi in Amsterdams voordeel uit. De druk neemt toe in Eindhoven, vooral op Roger Schmidt. Zijn beslissingen, zijn grillige wisselbeleid met spelers, zijn gedrag en uitspraken roepen steeds meer weerzin op. In de media ligt hij onder het vergrootglas, de aanhang laat zich horen via de sociale media.

In vrij korte tijd is Schmidt de ‘coach van de excuses’ geworden, die met de vinger steeds naar anderen wijst. Vroeg in het seizoen  beklaagde hij zich al over de KNVB, die volgens hem te star omging met het verzoek van PSV om uitstel van wedstrijden. Vervolgens kwam Schmidt twee keer in botsing met scheidsrechter Bas Nijhuis, die hij  zelfs openlijk van partijdigheid betichtte. Vorige week gingen zijn pijlen richting VAR.

‘ZO IS HET ONMOGELIJK OM KAMPIOEN TE WORDEN’

,,Als de spelers van Ajax op zo’n manier de duels mogen aangaan zonder een rode kaart te krijgen, is het onmogelijk om kampioen te worden. waar heb je dan nog de VAR voor nodig? Schaf het af,. er worden zoveel fouten gemaakt , in de hele wereld, dat de VAR beter kan worden geschrapt”, betoogde Schmidt.

Zijn klaagzang volgde op de uitschakeling in het bekertoernooi. Zaterdag sprak Schmidt verrassend andere taal. Zonder dat er iets aan te merken viel op scheidsrechter of VAR had PSV in blessuretijd een overwinning uit handen gegeven bij degradatiekandidaat ADO Den Haag (2-2). ,,We hebben super gespeeld, alleen de kansen niet benut”, aldus Schmidt.

Niets wilde de coach horen over de halsstarrigheid waarmee hij PSV in een korset blijft dwingen, met twee centrale middenvelders die een defensief blok moeten vormen, zonder over enige creatieve inbreng te beschikken. Ondertussen hield hij het veelgeprezen talent Mohamed Ihattaren weer eens langdurig op de bank, terwijl PSV al  de aanvallende impulsen moest missen van Götze, Gakpo en Madueke.

DUITSE DOMINANTIE

Desondanks speelde PSV in Den Haag voldoende kansen bij elkaar om simpel te winnen. Daartegenover deden de flaters in groot formaat in niets denken aan het ‘Super Spiel’, dat Schmidt had gezien. De weerslag daarvan komt nu tot uiting in reacties, vooral afgezet tegen de ruimte die hij als nieuwe coach heeft gekregen om zijn eigen voorkeuren door te voeren bij PSV. Dat zie je terug in de selectie van spelers en in de mensen die hem omringen in de staf: met twee Duitse assistenten en een fysieke coach, die ze bij PSV ‘Sloopkugel’ noemen.

,,Het lijkt wel of die Duitsers alles beslissen bij PSV. Philipp Max pakt een penalty van Malen af, neemt alle corners, alle vrije trappen. Ik heb geen goede vrije trap meer gezien de laatste tijd”, hekelde tv-analist Rafael van der Vaart zondag in Studio Voetbal de Duitse dominantie binnen PSV.

GERBRANDS EN DE JONG

In de schaduw van Roger Schmidt houdt technisch directeur John de Jong zich schuil. Officieel is hij verantwoordelijk voor het spelersbeleid, maar veel wijst er op dat De Jong daarin wel erg vaak naar de pijpen van Schmidt danst. Ook algemeen directeur Toon Gerbrands laat zich nog niet uit over Schmidt en het uitblijven van de met hem gewekte verwachtingen.

Na de miskleun met Mark van Bommel als coach dreigt Gerbrands opnieuw geconfronteerd te worden met de constatering een verkeerde keus te hebben gemaakt. Steeds vaker ook wordt Gerbrands daarom herinnerd aan een van zijn vele mantra’s vastgelegd in een tiental management-boekjes die van zijn hand verschenen.

,,In de topsport bestaan geen excuses”, luidt een van de stellingen van Gerbrands. Benieuwd hoelang hij dit blijft volhouden.

TWITTER @hmees

Roger Schmidt, het boek van een trainer | Roger Schmidt

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.