vrijdag, juli 19

De eeuwige 25 van Anderlecht: Paul Van Himst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Anderlecht-archivaris Franky De Meyer leverde de beelden voor het boek Eeuwige 25 Anderlecht. Het is dus zeker zijn boek. Hij bezocht de nog levende paars-witte legendes het voorbije jaar om hen het boek persoonlijk te overhandigen. Hij werd overal hartelijk ontvangen. In deze rubriek brengt hij om de zeven dagen het verhaal van zijn bezoeken. Eeuwige 25 Anderlecht is hier te koop. Deze week: Paul Van Himst

De grootste voetballer  

‘In 1983 speelde Anderlecht een oefenwedstrijd in Olsa Brakel. Als 11-jarige jongen in Anderlechtshirt stapte ik tijdens de rust naar de dug-out voor een handtekening van trainer Paul Van Himst. Op deze leeftijd wist ik enkel dat Paul trainer was maar nu, 38 jaar later, weet ik uiteraard beter. Hij wordt algemeen gezien als een van de grootste Belgische voetballers. Zijn palmares als voetballer spreekt uiteraard boekdelen: acht keer kampioen, vier keer beker van België en vier keer Gouden Schoen.  Daarnaast werd hij als trainer kampioen met Anderlecht en won hij de UEFA Cup in 1983.

Ik ontmoette Paul tijdens het feest van ‘100 jaar Anderlecht’ in 2008 en daarna nog een tweetal keer op oud-spelersavonden. Ik was trots dat hij in mijn mappen signeerde en ook om samen met hem op de foto te gaan. In oktober 2017 was ik op Anderlecht uitgenodigd voor een ‘Collector’s Day’. Ik kreeg een vrijgeleide om mijn verzameling tentoon te stellen. Ik deed dit aan de hand van grote foto’s aan een bord. In de flyers was Paul samen met Eddy Merckx aangekondigd. Ik keek ernaar uit om naast de grootste Belgische voetballer ook de allergrootste wielrenner te ontmoeten.

Zoals iedereen weet zijn dit boezemvrienden en is Eddy ook een groot Anderlechtsupporter. Eddy was niet aanwezig omdat een week voor  de beurs zijn broer was overleden. Ik beleefde zelf wel een groot moment want oud-voorzitter Roger Vanden Stock leidde Paul tot bij mij. Ik kon mijn levensverhaal doen en Paul keek met een brede glimlach en vol bewondering naar mijn Anderlechtkamer. Hij voelde mijn passie perfect aan omdat hij ook een zeer groot Anderlechtsupporter gebleven is.

Waardering en respect

De waardering en het respect, dat is uiteraard de voldoening van mijn monnikenwerk. Kreeg die ook van Roger Vanden Stock want tijdens de Collector’s Day werd ik door Kiki Vanden Stock uitgenodigd om na de beurs iets te eten in het stadion, samen met haar man. Ik kreeg het gevoel dat mijn werk toch iets betekende. Daarna reed ik met een brede smile richting Desteldonk en in de auto kwam de klik dat ik er alles zou aan doen om Eddy Merckx te ontmoeten. En ja, een aantal maanden daarna was de ontmoeting een feit.

Wat mij vooral pleziert, is de eenvoud in Paul. Telkens ik de afgelopen jaren keek en luisterde naar interviews viel me dat op. Die bescheidenheid siert hem. Vanaf achtjarige leeftijd draagt hij de liefde voor Anderlecht in zijn hart. Het is tot heden zijn leven, zeker nu ook zijn kleinkinderen voetballen bij Anderlecht. Als grootvader moet dit zeer veel plezier doen.  Het was dan ook een beleving om mijn boek te overhandigen aan dit Anderlecht-monument. Nadat ik op zondag Michael Verschueren en Vincent Kompany ontmoette, had ik de maandagochtend voor mijn namiddagshift een afspraak in zijn zaak Brésor in Relegem waar ook zijn zoon en dochter werken.

Paul verwelkomde mij en wist perfect wie ik was. Zoals iedereen keek hij snel naar zijn verhaal in het boek en daarna ook naar de 25 namen. Nadat Frank, de zoon van Paul, een foto had genomen van ons vroeg Paul of ik nog boeken bij me had. Hij begon te rekenen en zijn kinderen en kleinkinderen op te sommen en besloot met het gegeven dat hij negen exemplaren wilde kopen. Een teken van trots om dit aan hen te kunnen geven als aandenken. Paul wenste mij nog veel succes. Ziedaar: alweer een ontmoeting die mijn verhaal mooier maakte.’

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 van Anderlecht: van Mermans tot Kompany | Raf Willems

Share.

About Author

Franky De Meyer is een 48-jarige Anderlechtfan uit Desteldonk(Gent). Veertig jaar lang volgde hij thuis- en uitwedstrijden in zowel Belgische als Europese competities. Hij creëerde in zijn woning een ‘Anderlechtkamer’ met paarse muren en witte kasten. Daar bewaart hij een unieke fotocollectie van meer dan 76.000 foto’s van spelers, trainers, bestuursleden en stadion. Daarnaast bezit hij een al even unieke handtekeningverzameling, waarvan slechts twaalf handtekeningen ontbreken van iedereen die sinds 1940 een rol speelde bij Anderlecht. Franky is coauteur van het ‘Eeuwige 25 Anderlecht’, waar hij als foto-archivaris fungeerde.

Comments are closed.