zondag, mei 26

De onVARmijdelijke discussie

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nolens volens, maar tóch gaat het na een voetbalweekend in Europa, voor zover het doorgang vond, wéér over de videoscheidsrechter. Beerschot mag zich terecht beklagen. Een buitenspelsituatie onderweg naar de beslissende 1-2 van KV Mechelen werd niet gezien in het busje. Door deze dwaling kan rood en geel warempel nog op de vertrekkende trein springen voor strijd om play-off I. In 1B vroeg Beerschot vorig seizoen een wedstrijd over te spelen voor een veel minder vergrijp.

Fouten zijn menselijk. Maar wat als er geen goed of fout is, zoals in Nederland? Ajacied Dusan Tadic legde inderdaad de hand in het gezicht van Heraclied Tim Breukers. Een slimmigheidje om zijn tegenstander uit te schakelen, of een ongelukkig gevolg van voetbal op topsnelheid? Onmogelijk te zeggen. Tadic’ geslepenheid maakt optie A geloofwaardig, maar het tweede scenario is ook niet uit te sluiten. Het gevolg? Een interventie van vier minuten in Almelo-aan-de-Wolga. De spelers van Ajax pakten halverwege maar een bal om zich warm te houden.

Het reële probleem met de VAR: sommige situaties zijn niet eenduidig. Uiteindelijk bleef de beslissing staan, maar niet zonder de tv-kijker nog meer verwarring te bezorgen. Die kreeg een lijn te zien waar spits Sébastien Haller overduidelijk voorbij was, maar met het onderschrift ‘Geen buitenspel’. Die lijn liep ook niet recht, maar daar moest je goed voor kijken. Stond de Fransman offside? We weten het nog niet.

In Engeland was er nog een treffend voorbeeld. Brendan Rodgers bejubelde de 1-1 van zijn Leicester City tegen Liverpool, tot hij ineens vol in beeld een wegwerpgebaar maakte. Want: was het wel een geldige goal? Na uitgebreid onderzoek leek er inderdaad een van de Foxes een teen buitenspel te staan, maar nu werd de goal wél gegeven. Van de oorspronkelijke vreugde bij de Noord-Ier was niks over. Ook James Maddison kon zijn fraaie goal niet meer vieren. Het was bijna rechtvaardig dat de twee even later eens goed konden juichen.

Voetbal is niet altijd zwart-wit. Is de VAR een goede oplossing? Twijfelen mag inmiddels, zeker door het aanhoudende gestuntel ermee. De kinderziektenfase moet voorbij zijn.

Liverpool FC: eindelijk kampioen! | Jan Willem Spaans

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.