maandag, april 15

De nieuwe Judas van FC Barcelona is een Benidorm Bastard

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Camp Nou had iets van een leeggegeten Deense koekendoos zonder deksel, blinkend in de Mediterrane herfstzon, tijdens de eerste Clásico van het seizoen. Luis Figo kon er exact twintig jaar geleden alleen maar van dromen om in een leeg Camp Nou te spelen. Eenentwintig oktober 2000 staat zowel in de top-10 van voetbalverraad als in de top-10 van zonevreemde voorwerpen op een voetbalveld. Door uit de hand gelopen blufpoker met het Barça-bestuur stond de Portugees plots op de loonlijst van Madrid. De eerste Galáctico van het Florentino Pérez-tijdperk.

Varkensstreken

Bij zijn terugkeer naar wat vijf seizoenen zijn thuis was, werd hij door 90.000 kelen vocaal op pek en veren getrakteerd. Bij een hoekschop flikkerde er vanuit de tribune tussen de aanstekers en bierbekers ook een varkenskop naar beneden. Geen varkenskoppen in het stadion afgelopen zaterdag, maar twaalf man en een paardenkop, die met de naar schatting 700 miljoen TV-kijkers wereldwijd, een heel onderhoudende match kregen voorgeschoteld. Tot de man met het fluitje zijn moment gekomen achtte in de tweede helft. Maar laten we eerst beginnen bij de aanvang van de 245ste klassieker.

Beide trainers stonden zelf jarenlang aan de aftrap van de Clásico bij de clubs die ze nu onder hun hoede hebben. Allebei zijn ze zoekende. Ex-Galáctico Zidane wil zijn elftal verjongen maar er dient zich onvoldoende nieuw talent aan. Koeman heeft geen andere keuze dan een beroep te doen op de jeugdacademie omdat de boekhouding rood kleurt en enkele sterkhouders op leeftijd naar de uitgang werden begeleid. De overblijvende oudjes, met Piqué en Messi op kop, kunnen niet meer door één deur met de president. Een hele klus voor “Sneeuwvlokje” om met die ingrediënten weer schwung en harmonie in de winkel te krijgen.

Jonge kuikens komen piepen

In de Champions League wedstrijd tegen Ferencváros bracht hij het jongste team van de eerste speeldag aan de aftrap. Tegen Madrid startte hij met een voorhoede van twee minderjarigen die na de match of de taxi naar huis nemen (Pedri) of door papa worden opgehaald (Ansu Fati). Ansu Fati mag sinds kort ook met het Spaanse A-team op stap en zijn statistieken zijn duizelingwekkend voor een kuiken dat pas komt piepen. Gemiddeld gaan twee van zijn drie schoten op doel tegen de netten. Het grootste fenomeen uit jeugdacademie La Masia sinds Messi. Nu is hij al meer het heden dan de toekomst van Barça.

Was het door de inbreng van het jonge geweld of door de afwezigheid van publiek dat wat de twee Spaanse aartsrivalen op de mat brachten heel andere koek was dan de twee zoutloze klassiekers van vorig seizoen samen? In het Engelse vocabularium van ex-Barça coach Louis van Gaal: “it was another cook”. Niet alleen zijn Spaans was van het steenkoolsoort, ook het Engels uit zijn Manchester United-periode. Vanaf minuut een kregen we twee heel verticaal spelende ploegen te zien.

Na vijf minuten al werd de achilleshiel van Barça blootgelegd. De Uruguayaanse middenvelder Valverde pakte Lenglet en Piqué op snelheid en prikte de bal voorbij reservedoelman Neto. Drie minuten later een gelijkaardige actie aan de overkant en godenkind Ansu Fati gaf Courtois het nakijken. De gelijk opgaande wedstrijd verveelde geen moment tot aan de rust. Tegenvaller: de verkeerde keuzes en slechte passes van metronoom Busquets. Meevaller: de nog piepjonge Amerikaanse Nederlander Sergiño Dest die de rechterflank afdweilde alsof hij er al jarenlang bijliep. Een Ajacied rodeert snel in Camp Nou.

Coutinho eindelijk op dreef

Na de pauze creëerde de thuisploeg het meeste gevaar. Koeman zijn plan klopte, maar miste een tikkeltje finesse. De 2–1 hing in de lucht maar enkele kansen werden individueel de nek omgewrongen. Mocht verloren zoon Coutinho zijn kopbal langs de juiste kant van de doelpaal over de achterlijn zijn gegaan, had Courtois de bal uit de netten mogen vissen. De Braziliaan heeft zich nog nooit zo in zijn sas gevoeld bij FC Barcelona sinds zijn uitleenbeurt bij Bayern. Hij keerde met vijf kilo extra terug uit München. Geen metamorfose door Bratwurst en Weizenbier, maar spieren uit het Beiers gymlokaal.

Na 61 minuten was het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de idyllische relatie tussen de VAR en Real Madrid. Een vrije trap voor Madrid vanop links alsof het een hoekschop was. Het gebruikelijke duw- en trekwerk. Ook tussen Lenglet en Ramos. Op de slow motion beelden kun je perfect zien hoe de centrale verdediger van Real Madrid zijn collega van Barça wegduwde om vrijstaand omhoog te kunnen springen. Lenglet reageerde door Ramos’ shirt vast te grijpen en die liet zich theatraal in de andere richting vallen.

De VAR op Madrileense loonlijst?

Scheidsrechter Martínez Munuera werd door de VAR naar de camera aan de zijlijn geroepen en de uitgekookte Ramos mocht Real vanop de penaltystip weer op voorsprong brengen. Zeer vreemd dat de VAR niet reageerde toen in minuut 27 Casemiro op een discutabele manier in het strafschopgebied de bal uit Messi zijn voeten tackelde. Al sinds de hervatting van het afgelopen seizoen heeft Madrid de VAR opvallend veel aan zijn kant. Na de coronabreak kreeg zelfs de altijd gemoedelijke Zidane het op zijn heupen als hij er tijdens een persconferentie weer werd op aangesproken.

Het laatste cadeau van de VAR zou in niet-coronatijden genoeg toogpraat leveren om alle bars van Catalonië te voorzien tot de volgende speeldag. Verschillende sportjournalisten zijn in de omgeving van de uit Benidorm afkomstige arbiter Martínez Munuera wat “onderzoeksjournalistiek” gaan verrichten. Hij zou uit een Real Madrid-gezind nest afstammen. Het radiostation Ser Catalunya beweert zelfs dat het de geluidsopnames tussen de scheidsrechters heeft gehoord waarop de assistent twee keer zei dat het een overtreding was van Ramos voordat Martínez de beelden raadpleegde.

Efficiënt en cynisch Madrid

Koeman vroeg zich op de persconferentie af of er iemand hem eens kan uitleggen hoe de VAR in Spanje functioneert. De VAR als enige zondebok aanwijzen, is wat kort door de bocht. Waarom wachtte Koeman eigenlijk tot minuut 81 om eindelijk drie vervangingen in één keer te doen? Zijn spelers waren toen al lang tactisch het noorden kwijt tegen de uitgekookte Madrilenen die de match op slot hadden gedaan. Real hoeft niet uit te blinken om een wedstrijd in handen te nemen. Het is de ervaring van een team dat drie jaar na elkaar de Champions League heeft gewonnen zonder er in Spanje en Europa met kop en schouders bovenuit te steken.

We zijn even benieuwd naar wanneer Martínez Munuera nog eens een partij van FC Barcelona zal mogen leiden, als naar het nieuwe sportieve project dat Koeman aan het uitstippelen is voor zijn werkgever.

De paleizen van Koning Voetbal | Stefan Van Loock

Share.

About Author

Wim Haghenbeek spoelde anderhalf decennium geleden aan in de bossen aan de rand van Barcelona. Van daaruit bericht hij o.a. over de Catalaanse zaak in de blog www.barcelonaschrijfsels.com en werpt hij in FC Socrates zijn blik op FC Barcelona, de Spaanse competitie en de blauwzwarte jeugdliefde uit de heimat.

Comments are closed.