donderdag, april 25

De mentale horde van Daley Blind

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het hart sprak, de ziel jubelde bij Daley Blind toen hij zondagavond over Christian Eriksen sprak. Vochtige ogen en een gebroken stem legden bloot hoezeer Blind was geraakt door het lot van de Deense speler, die vijf jaar lang een van zijn maatjes bij Ajax was en met wie hij nog altijd bevriend is.

Na afloop van Nederland – Oekraïne (3-2) stortte Daley Blind zijn hart uit. Televisiekijkend Nederland confronteerde hij met het gemoed van de mens Daley Blind, de voetballer deed even niet mee. ,,Ik heb echt een grote mentale horde moeten overwinnen om te kunnen spelen. Nu ben ik trots op mezelf dat het me is gelukt”, bekende Blind.

Een etmaal lang had hij gemaald, vanaf het moment dat Christian Eriksen zo plotseling neerging in het duel met Finland. In een flits gebeurde dat, een levensschicht die Blind terugbracht bij wat hemzelf was overkomen in december 2019. Een ontstoken hartspier bracht hem toen uit balans. Duizelig moest hij daardoor het veld verlaten tijdens de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Valencia. Zijn lichamelijk welzijn bleek ineens speculatie-spreekvoer, niet alleen in de media en onder voetballiefhebbers, ook voor medici die hun mondje wilden roeren.

SPOKEND DOOR HET HOOFD

Wat dat doet bij de hoofdpersoon zelf, kwam zondagavond opnieuw naar buiten bij Daley Blind, 31 jaar, vader van twee kinderen. Eerder heeft hij al eens verteld dat het na zijn terugkeer in februari 2020 bijna een jaar had geduurd voordat er een wedstrijd was voorbij gegaan zonder aan zijn hart te denken. Alles wat hij doormaakte, spookte zondag opnieuw door zijn hoofd. ,,Ik heb maar heel slecht kunnen slapen. Het was zo heftig, alles keert dan terug in je hoofd, ook omdat Chris een vriend van me is. Zelf weet ik dat ik veilig ben, maar toch.”

Een defibrillator (ICD) moet Blind waarschuwen voor nieuw hartletsel, maar de twijfel is gebleven. Intensieve gesprekken met bondscoach Frank de Boer, met zijn vader, zijn vrouw en andere naasten vulden de zondag waarop voor Daley Blind en Oranje het EK begon. Hij kwam overeind en ging het veld op.

Vrijwel niemand van zijn medespelers besefte hóe aangedaan Blind werkelijk was geweest. In zijn spel duidde niets meer op twijfel. Zijn techniek was functioneel als vanouds; zichtbaar in de controle over de bal, in zijn precisie van de passes, in zijn inzicht, in de versnelling van het spel. Hij hield het vol totdat de accu leeg was, na 64 minuten, op een moment dat Oranje zich te vroeg veilig waande met een 2-0 voorsprong.

WISSEL

De wissel legde al zijn emoties bloot. Met het shirt veegde Blind de tranen uit zijn ogen. In de armen van Frank de Boer vond hij een warme knuffel. Ook  zittend op een stoeltje vormde het shirt zijn schild. Hij had van zichzelf gewonnen, besefte Blind, niet alleen door zijn gedachten over Christian Eriksen te verdrijven, ook omdat maandenlange opofferingen na een zware enkelblessure in maart zijn waarde hadden gekregen.

Ronduit twijfelachtig was het drie maanden geleden, zo taxeerden de medici, of hij nog wel tijdig hersteld kon zijn voor het EK. Blind zette door, zocht de grenzen op en zag zijn vertrouwen gehonoreerd. Zonder nog een wedstrijd voor Ajax te kunnen spelen, keerde Blind terug bij Ajax. Het herstel van Christian Eriksen had hem een zetje gegeven. ,,Voor mijn gemoedstoestand was het goed dat het goed met hem ging. Dat heeft mij een goed gevoel en kracht gegeven”, zei Daley Blind.

In zijn woorden nam hij een pleidooi mee. Het was een vervolg op de kritiek die hij eerder had geleverd op de wijze waarop cardiologen zich anderhalf jaar geleden uitlieten over zijn lot. ,,Ik hoop dat media, artsen en anderen eens inzien dat ook voetballers in dit soort situaties met rust moeten worden gelaten. Stop eens met dat speculeren”, sprak Daley Blind – als mens

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.