dinsdag, mei 18

De leeuw moet klauwen tonen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Negen maanden geleden, eind december 2017, schreef ik op deze mooie plek een verhaal, getiteld: De flair van Frenkie zet Ajax aan tot handelen. Frenkie de Jong had toen pas twee jaar Ajax en zeven wedstrijden in de Eredivisie achter de rug. Zijn acties, gedurfd en gestroomlijnd, brachten Ajax het besef bij dat zich niet alleen op het eigen opleidingscentrum De Toekomst nieuwe talenten ontwikkelen. Prompt werd er toen zo’n 12 miljoen euro uitgetrokken om de nog onbewezen beloften Perr Schuurs en Hassane Bandé los te weken van respectievelijk Fortuna Sittard en KV Mechelen. Het bleek de voorbode van nog eens ruim 40 miljoen aan investeringen.

Nog altijd heeft Frenkie de Jong (21) slechts 32 eredivisiewedstrijden achter de rug, mede doordat hij vorig seizoen langdurig geblesseerd was. Nu al wordt hij in Nederland als een toekomstige grote ster afgeschilderd.  Niet alleen de media bewonderen hem. Ajax sloeg al biedingen van 40 tot 50 miljoen van Barcelona en Tottenham Hotspur af. Ook bij bondscoach Ronald Koeman en internationals van Oranje heeft De Jong snel veel respect afgedwongen.

,,Aan het spel van Frenkie de Jong was in het geheel niet af te zien dat hij debuteerde”, oordeelde Koeman vorige week donderdag na de vriendschappelijke interland tegen Peru waarin Oranje, mét De Jong als invaller, de score omboog van 0-1 naar 2-1. ,,De flair die de meesten pas na de rust toonden, had hij al in de eerste helft”, sprak Koeman zondag in Parijs waar Oranje voor de rust werd weggespeeld en in de tweede helft nog dichtbij een succesje kwam tegen wereldkampioen Frankrijk (2-1).

ENIGE VOLDOENDE

Frenkie de Jong, opgegroeid in het polderland boven Maas en Waal en opgeleid bij Willem II in Tilburg, maakte ook indruk op de Fransen. De Jong trop seul  titelde  L’ Équipe in een  rapport over de Nederlandse spelers van wie verder niemand een voldoende kreeg. De Franse sportkrant waardeerde de tweevoudige international met een 6 en prees hem om zijn techniek en intelligentie. ,,We hebben geprobeerd hem zo veel mogelijk de bal te geven, want je weet dat hij er iets goeds mee doet. Antoine Griezmann was volgens mij ook niet blij dat Frenkie hem een paar keer voorbijliep”, had Oranje-doelman Jasper Cillessen geconstateerd.

Met de dribbels en de passing van Frenkie de Jong heeft het spel van Oranje zichtbaar aan snelheid en variatie gewonnen. In oktober volgen twee krachtmetingen die dit moeten bevestigen. Eerst op 13 oktober in de Johan Cruijff ArenA voor de Nations League tegen Duitsland, drie dagen later in Brussel tegen de Rode Duivels.

ONTSTEMD

Koeman zal dan opnieuw succes eisen. Ook tegen opponenten die veel hoger op de FIFA-ranglijst staan, komen er kansen en kansjes, is zijn opvatting. Daarom ook was de coach van Oranje ontstemd over de krappe nederlaag tegen Frankrijk. ,,De goals waardoor we verliezen, komen voort uit onnodige fouten. Die moeten eruit. Met de kansen die we toch kregen, moeten we efficiënter omgaan.”

De schuldigen moesten het ontgelden, tijdens de pauze al in de kleedkamer, na afloop in het openbaar. Hij wees naar de eerste goal, ontstaan uit halfslachtig ingrijpen van Daley Blind en een domme kopbal in eigen strafschopgebied van Quincy Promes, panklaar voor Franse voeten. Koeman hekelde ook de totstandkoming van de tweede Franse treffer. Eerst verzuimde rechtervleugelverdediger Kenny Tete een voorzet van Benjamin Mendy te blokkeren. Vervolgens liet Virgil van Dijk, de duurste verdediger ter wereld en genomineerd voor het FIFA/FIPro-wereldelftal, zich aftroeven door Olivier Giroud.

‘DE KLAUW ER IN’

Hoe kun je dat zomaar toelaten, moet Koeman hebben gedacht. Ooit was hij zelf een meedogenloos verdediger; ook verbaal wat hem zelfs een schorsing voor een Europese halve finale tegen Real Madrid kostte. De leeuw van Oranje moet klauwen krijgen, houdt Koeman zijn spelers nu voor. ,,Als de bal tussen jou en je tegenstander valt, mag je best je klauw er inzetten. En dat mag ook gemeen zijn”, hekelde Koeman onverbloemd het lakse ingrijpen in de Oranje-verdediging, ook bij de openingstreffer van Peru in de eerste interland van dit seizoen.

Zulke doelpunten vallen er wel vaker. Koeman’s collega-coach Didier Deschaps had hetzelfde kunnen zeggen over de gelijkmaker van Ryan Babel. De strenge woorden van Ronald Koeman illustreren de stevige eisen die hij aan zijn internationals stelt. De 55-jarige coach gelooft er heilig in Oranje terug te kunnen brengen op een hoger niveau, dichter bij de elite van Europa.

Na een half jaar metselen lijkt zijn systeem nu wel in de grondverf te staan. De aanvankelijke keuze voor een cordon met drie centrumverdedigers heeft hij inmiddels laten vallen. Stefan de Vrij, verdediger bij Inter Milaan, verloor daardoor zijn plaats. Matthijs de Ligt (net 19 jaar en nu al aanvoerder bij Ajax) is daarin niet meer weg te denken en leverde ook tegen de wereldkampioen superieur verdedigingswerk af. Koeman hecht in zijn aangepaste opvattingen aan een compact bezet middenveld; mét Frenkie de Jong, mét Davy Pröpper (Brighton) en met Gini Wijnaldum (Liverpool), die in Parijs na de rust voor het eerst sinds lange tijd weer eens opleefde in Oranje.

Of Ruud Vormer in het vernieuwde Oranje nog lang het vertrouwen van Koeman zal genieten, is de vraag. Zowel tegen Peru als tegen Franrijk liet de aanvoerder van Club Brugge de kans lopen zich met een doelpunt in de gratie te schieten. De gemiste kansen en het aanwezige talent (De Ligt, De Jong, Depay) geven Koeman niettemin moed. ,,Het beeld van Oranje was dat het niks was. Er zal worden gezegd dat Frankrijk gas terugnam, maar wij hebben het ze wel moeilijk gemaakt  Er zijn genoeg redenen voor mij om optimistisch te zijn.”

Twitter; @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply