De laatste Holland-België? – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

De eerste Holland-België werd in 1905 gespeeld (1-4 voor Oranje). De Rode Duivels waren toen nog geen Rode Duivels. Die naam kregen ze pas bijna een jaar later. Morgen staat de 126ste Derby der Lage Landen op het programma en dat zou wel eens de laatste in lange tijd kunnen zijn.

Oranje won 55 derby’s, België 41. De laatste nederlaag tegen de ‘Ollanders’ dateert echter al van 1997 (3-1). Sindsdien werd vier keer gelijk gespeeld en twee keer gewonnen. De laatste zege boekten de Rode Duivels vier jaar terug (4-2) en wordt als de grote doorbraak voor de zogenaamd Gouden Generatie gezien. In de twee volgende jaren plaatste Marc Wilmots de Belgische ploeg voor het WK 2014 in Brazilië en loodste het team naar de eerste plaats op de Fifa Ranking.

Louis van Gaal was bondscoach van Oranje en liet die avond in het Koning Boudewijnstadion een half team debuteren. Achteraf bleek hij de winnaar, want met deze jongens behaalde hij brons in Brazilië. De Rode Duivels dropen al in de kwartfinales af.

Intussen zijn de Belgen echter weer uitgesproken in het voordeel. Oranje kon zich zelfs niet plaatsen voor Euro 2016 en het WK in Rusland halen wordt een zware dobber. Nederland is immers ingedeeld bij Europees vice-kampioen Frankrijk en rechtstreekse kwalificatie is bijna onmogelijk na de thuisnederlaag tegen Les Bleus.

België start vanavond als uitgesproken favoriet. De Rode Duivels voetballen bijna allemaal bij Europese topploegen. De Nederlanders zijn in het beste geval wisselspelers bij ploegen van dat formaat. De enige echte topper van bondscoach Danny Blind is Arjen Robben en hij blijft morgen aan de kant. De Glazen Man van Oranje wordt gespaard voor het WK-duel van komend weekeinde tegen Luxemburg.

Bondscoach Danny Blind werd de voorbije week geplaagd met een lawine aan afzeggingen: Promes, Pröpper, Kongolo, Karsdorp, het hield niet op. De namen zeggen alles. Je moet al een heuse kenner zijn om deze jongens te kennen. Toppunt was de selectie dit weekeinde van ene Marvin Zeegelaer van Sporting Lissabon. Aanvoerder Wesley Sneijder moest toegeven dat hij deze linksachter van haar noch pluimen kende.

Een hele rits Nederlandse internationals, zoals Depay, Berghuis, Wijnaldum en Daley Blind, zaten vorig weekeinde op de bank bij hun club. De doelmannen Cilissen ( Barcelona) en Vorm ( Tottenham) zijn ook al tweede keuze voor hun clubcoach. Vermeer ( Feyenoord) en Zoet ( PSV) zijn al een hele tijd out. Maarten Steekelenburg ( Everton) is dezer dagen numero uno, maar een betrouwbaar sluitstuk was hij dit weekeinde alweer niet.

Danny Blind liet al weten dat een oefenmatch tegen de Belgen niet zijn idee was. Roberto Martinez is dan weer niet opgezet met een vriendschappelijke interland in de aanloop naar een WK-kwalificatiematch ( vanaf volgend jaar wil hij die volgorde omkeren). Wees dus niet verbaasd als er straks twee B-elftallen aan de aftrap komen. Martinez heeft dan de gelegenheid om te experimenteren en Blind krijgt dan de uitvlucht cadeau dat zijn eerste keuze meer weerwerk had kunnen leveren.

Hoe dan ook, de instelling van beide bondscoaches maakt duidelijk dat dit wel eens de laatste Derby der Lage Landen ( in lange tijd?) zou kunnen zijn. Geen enkele bondscoach houdt nog van oefeninterlands die door het brede publiek als een ‘must win’ gezien worden. Bovendien gaat over twee jaar de nieuwe Nations Cup van start waardoor het aantal vriendenwedstrijden uiterst beperkt zal blijven. En voorlopig ziet het er niet naar uit dat in die Nations Cup België en Nederland in dezelfde reeks zullen voetballen.

Share.

About Author

Leave A Reply