zaterdag, december 21

De grote test voor Club Brugge moet nog komen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na de euforie de ontnuchtering. De beknopte samenvatting van een week Europees voetbal. Na de winst van Club Brugge dinsdag in Leipzig leek het Belgisch voetbal aansluiting te vinden bij de Europese top. Twee dagen later verloren Antwerp en Racing Genk echter hun thuiswedstrijd. We staan weer met beide voeten op de grond, want als deze trend wordt doorgezet dondert ons land uit het rijtje dat een rechtstreeks deelnemer krijgt aan de Champions League.

Minstens een klasse sterker

Op basis van de Europese resultaten lijkt Club Brugge in eigen land minstens een klasse sterker dan de concurrentie. In de stand is dat echter niet op te merken. Blauw-zwart telt na negen speeldagen één schamel puntje meer dan Racing Genk, Antwerp en godbetert Eupen. Club heeft in negen wedstrijden al evenveel punten verloren, onder andere door drie gelijke spelen in eigen huis.

Terwijl de West-Vlamingen de twee voorbije maanden in het voordeel waren ten opzichte van hun belangrijkste concurrenten. Terwijl Racing Genk, Antwerp, AA Gent en Anderlecht in een of andere voorronde moesten opdraven, kon Club de miljoenen van het kampioenenbal tellen. Paars-wit kon zich niet plaatsen, maar Genk, Antwerp en Gent kwamen terecht in Europacup II en III, waarin op donderdag wordt gespeeld. Statistieken van alle Europese competities leren dat ploegen die op donderdag moeten aantreden zwaar in het nadeel zijn. Twee dagen rust is (te) weinig, zeker wanneer er moet gereisd worden.

Onze clubs deden het in de voorronde overigens heel matig. Anderlecht ging onderuit bij Vitesse, Gent verloor bij Valerenga, Antwerp had verlengingen en strafschoppen nodig tegen Omonia Nicosia en alleen de uitschakeling van Genk tegen Shakhtar Donetsk lag in de lijn der verwachtingen.

Een klein mirakel?

Als je rekening houdt met het programma van de concurrentie in augustus en september is de voorsprong van Club in de competitie beneden de verwachtingen. Vooral als je weet dat punten verkwanseld werden tegen ploegen als Eupen, Cercle Brugge en OH Leuven.

Lag de focus te veel op de Champions League? Dat zou kunnen, maar Philippe Clement beschikt zonder discussie over de best gestoffeerde kern van het land. Op de bank zitten drie, vier jongens die bij zowat elke tegenstander basisspelers zouden zijn.

Op basis van de resultaten in eigen land is het dan ook hoogst opmerkelijk dat Club in de Champions League al vier punten telt, terwijl vooraf werd gesteld dat elk punt in deze poule een klein mirakel zou zijn. De Belgische landskampioen deed het dus fantastisch: gelijk tegen Paris Saint-Germain en winst uit bij RB Leipzig. Totaal onverwacht en indrukwekkend, vooral omdat alle vergaarde punten ook verdiend waren.

Maar misschien (let op dit misschien) zal blijken dat die vier punten niet zo buitenissig waren. Dat een en ander ook te maken had met de tegenstander (zoals altijd in het voetbal overigens). PSG presenteerde zich in Jan Breydel als een arrogant zootje ongeregeld. De sterren Neymar, Messi en Mbappé waren niet naar Brugge gekomen om zich moe te maken. De drie deden niet de moeite om veel mee te verdedigen, waardoor het middenveld onder zware druk kwam te staan. Mbappé gaf er bovendien al vrij snel de brui van, nadat hij een pijntje had gevoeld.

Leipzig overschat?

Het gewicht van de wedstrijd moest volledig gedragen worden door het middenveld, dat niet opgewassen bleek tegen het trio Vanaken-Balanta-Rits. PSG slaagde er wel in met de drie godenzonen het machtige Manchester City te verslaan, maar daar zijn wel een paar kanttekeningen bij te maken. Kevin De Bruyne was een schim van zichzelf (hij kreeg van L’Equipe drie op tien en was daarmee de slechtste man op het veld volgens de Franse sportkrant) en op het middenveld van de Parijzenaars liep dit keer wel ene Marco Verratti. De aanwezigheid van de Italiaan blijkt onontbeerlijk voor het evenwicht in het elftal.

De kans is ook reëel dat we met z’n allen RB Leipzig zwaar overschat hebben. De club is Duits vice-kampioen, maar zag met Julian Nagelsmann zijn derde toptrainer (na Ralph Rangnick en Ralph Hasenhüttl) vertrekken en aan de uittocht van grote spelersnamen lijkt geen einde te komen. Na Timo Werner, Josjua Kimmich, Patrik Schick en Angelino vertrokken dit jaar ook aanvoerder Marcel Sabitzer, Hannes Wolf, Dayot Upamecano, Ibrahima Konaté, Hannes Wolf en Ademola Lookman. RB Leipzig is een onthoofd team en staat wellicht niet toevallig in deze jaargang slechts tiende inde Bundesliga met zeven punten op achttien. De 6-0 van vorige speeldag tegen Hertha Berlijn was wellicht ook aan de tegenstander toe te schrijven en heeft de waarnemers verblind.

Ja, misschien is het allemaal niet zo buitenaards als we nu denken, maar dat heeft vooral voordelen. Het betekent immers dat Club zeker derde moet kunnen worden in deze groep en dat er misschien zelfs meer in zit. De dubbele confrontatie met Manchester City zal veel duidelijk maken. Pep Guardiola kan het zich niet permitteren om nog veel punten te verliezen. De grote (dubbele) test komt er dus nu aan, maar met vier punten en een wagen vol vertrouwen kan die ook weer meevallen.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply