dinsdag, mei 18

De geest van Fred Rutten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drie verloren maanden bij Anderlecht hebben Fred Rutten nog niet van het voetbal kunnen vervreemden. Maandag beleefde hij op een prominent zeteltje de terugkeer van FC Twente in de Eredivisie. Opvallender nog was dat Rutten bij de promotie pal naast Ted van Leeuwen zat, de technisch directeur van de kampioen van de Eerste Divisie. De gedachte liet zich raden: dan zal mét FC Twente ook Fred Rutten wel terugkeren in de Eredivisie.

Het kampioenschap van FC Twente in de Eerste Divisie, officieel Keuken Kampioen Divisie geheten, betekent voor de Eredivisie een weerzien met een grootmacht. Zó hondstrouw is de aanhang in Enschede, zelfs op een lager niveau, dat deze qua grootte nog altijd de vierde is van Nederland – na Ajax, Feyenoord en PSV. Liefst 30.000 toeschouwers vulden maandag de Grolsch Veste. Het was niet eens een incidentele opleving met succes-supporters, het hele seizoen al trekken de thuiswedstrijden ruim boven de 25.000 bezoekers.

GELIEFD EN GEHAAT

De opkomst illustreert hoe populair FC Twente is in eigen omgeving, in het oosten van Nederland waar de afkeer tegen alles wat uit de Randstad komt, tastbaar is. Tegelijk is het voor menigeen buiten de eigen regio een gehate club. De Tukkers hebben het verleden tegen. In de vorige eeuw genoot Twente nog alom sympathie, ook vanwege successen in het toen nog bestaande UEFA Cup-toernooi waarin in 1975 de finale werd gehaald.

Bewondering was er ook toen FC Twente in 2010 landskampioen werd, een incidentele inbreuk op de macht van Ajax, PSV en af en toe Feyenoord. De bejegening van FC Twente liep schade op toen vervolgens bleek tot welke financiële manipulaties de clubleiding zich had laten verleiden, in de roes geraakt door het succes, behaald onder leiding van de megalomane voorzitter Joop Munsterman en de voormalige Engelse bondscoach Steve McClaren als coach.

Er kwamen zoveel dubieuze en frauduleuze praktijken aan het licht dat de KNVB zelfs de licentie afnam en profvoetbal verleden tijd leek te zijn in Enschede. Pas na veel juridisch geharrewar kon FC Twente aan die bedreiging ontsnappen, maar de club had zoveel morele en financiële klappen opgelopen dat dit vorig jaar in degradatie resulteerde.

SCHULDSANERING

Nog altijd draagt FC Twente de sporen van het verleden. Het schuldsaneringsplan is nog lang niet voltooid. Het perspectief voor een gezondere toekomst is wel terug. Aan het begin van deze maand bekrachtigde de gemeenteraad een gezamenlijke inspanning waarin sponsors, de bank ABN Amro en de gemeente gedrieën tot forse kwijtschelding besloten. De schulden liepen daardoor in één klap terug van 54 naar 24 miljoen euro. Morrend nam de rest van Nederland kennis van de steunactie die als ongeoorloofde hulp aan een concurrerende club werd gezien.

De druk blijft voelbaar bij FC Twente, op alle niveaus. De fanatieke fans eisen ook in de Eredivisie een positie die herinnert aan betere tijden. Of aan dat hartstochtelijke verlangen voldaan kan worden, wordt betwijfeld. Van de inkomsten zal FC Twente volgend seizoen ‘maar’ 23 procent mogen besteden aan spelerssalarissen, pakweg 6 miljoen euro.  Verhoudingsgewijs is dat erg weinig  voor een club op het hoogste niveau.

In welke mate FC Twente de selectie daarmee op peil kan houden, wordt de vraag. Net als dit seizoen zal het neerkomen op creativiteit, op de vondsten van technisch directeur Ted van Leeuwen. Als oud-journalist van onder meer het magazine Voetbal International bouwde hij al een breed netwerk op in binnen- en buitenland.

POSITIE TRAINER PUSIC

Het succes van dit seizoen wordt daarom meer aan hem dan aan trainer Marino Pusic toegeschreven. Dertig jaar geleden kwam Pusic (47), een Bosnisch-Kroaat, naar Nederland. Hij speelde in 1995-1996 een jaartje bij KAS Eupen en promoveerde vorig jaar bij Twente van assistent tot hoofdcoach na het ontslag van René Hake. Het lukte Pusic niet de eredivisiepositie te behouden, maar hij kreeg wel het vertrouwen om FC Twente vanuit de Eerste Divisie terug te kunnen leiden.

Dat is gelukt, maar niet zonder de nadrukkelijke inbreng van de technisch directeur die een belangrijke rol in de kleedkamer speelt en zelden een training overslaat. Als beginnend technisch directeur bij het al weer verdwenen AGOVV haalde Van Leeuwen destijds jonge talenten als Dries Mertens en Nacer Chadli naar Apeldoorn. Later was hij technisch directeur van Vitesse en het Deense Esbjerg. Vooral op verzoek van Fred Rutten kwam Van Leeuwen vorig jaar, na de degradatie, naar FC Twente.

Officieel was Rutten toen adviseur van de club. En dat was hij nog steeds toen rond de winterstop de druk op Pusic toenam en de roep om Rutten als diens opvolger steeds luider werd. Het vertrek van Fred Rutten naar Anderlecht had voor opluchting moeten zorgen bij Pusic, maar het spel werd er niet beter op. Simpelweg omdat alle concurrenten  te veel punten verspeelden, kwam FC Twente in de 22ste competitieronde dan toch nog op kop en kon het die positie vervolgens uitbouwen, zij het met steeds magere uitslagen.  

TEGEN GULLIT JUNIOR

De successenreeks werd maandag bekroond met de titel maar symptomatisch was dat dit gebeurde met een bleke 0-0 in een vol eigen huis tegen Jong AZ, een beloftenploeg waarin de 17-jarige Maxim Gullit zijn debuut mocht maken. Ook Gullit junior, een zoon uit het derde huwelijk van Ruud Gullit, kon als verdediger geen moment in verlegenheid worden gebracht door FC Twente.

Het armoedige spel van FC Twente dit seizoen heeft het vertrouwen in trainer Pusic danig aangetast. Openlijke steun vanuit de spelersgroep is uitgebleven. Off the record hekelen ze wel steeds zijn tactisch inzicht, ze moeten maar gissen naar zijn bedoelingen met het gameplan. Ook binnen de staf leven bedenkingen terwijl de technisch directeur evenmin spontaan zijn vertrouwen uitspreekt; ook niet nadat maandag de promotie mocht worden ‘gevierd’.  

METEORIET

De titel maakte meer opluchting dan blijdschap los. Op de vraag of Pusic zijn doorlopende contract volgend seizoen in de eredivisie mag uitdienen, volgde een ontwijkend antwoord. ,,Weet ik veel. Misschien stort er wel een meteoriet uit de hemel. Wat je bij iedere club doet, is ná het seizoen evalueren. Dat zullen we hier ook doen”, antwoordde Van Leeuwen slechts. Hij beseft dat hem pittige weken wachten. Uit het huidige team met veelal huurspelers verdwijnen er zoveel dat FC Twente voor volgend seizoen twaalf, misschien wel veertien nieuwe spelers nodig heeft.

Voor adviezen zal FC Twente stellig weer een beroep kunnen doen op Fred Rutten, wie weet wordt hun samenwerking binnenkort nog wel inniger. Rutten, icoon van de club al vanaf de jaren tachtig, zal FC Twente nooit in de steek willen laten.

TWITTER:  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply