donderdag, juni 20

DE FANTASTISCHE FANS VAN MALINWA – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In weerwil tot de commentaar van cynische critici in de operatie ‘Propere Handen’, mensen die de ontwikkelingen aan de basis van het voetbal niet volgen, hou ik hier een pleidooi voor de supporter. Meer bepaald voor die van Malinwa. Ik zou zelfs meer zeggen: de fantastische fans van Malinwa.

Wie www.dewitteduivel.com af en toe leest of al eens een boek van mij ter hand neemt, weet dat er in Europa supportersbewegingen opkomen ter democratisering en verbetering van het voetbal. Geen cynische criticus die er enig zicht op heeft.

In België geven de aanhangers van ‘de club van geel & rood’ ter zake het voorbeeld. Ook in deze affaire hebben ze drie keer de juiste toon gezet.

Op 11 oktober 2018 tijdens de match tegen Beerschot-Wilrijk met het spandoek: ‘The only loyalty in football is between supporters & club.’

Op 9 november 2018 tijdens de match tegen Union met de actie ’30.000 Propere Handen’.

En de voorbije week met de lancering van de ‘ethische code’ voor medewerkers en leden van hun club.

Dat de Pro League daar zelf niet was opgekomen?

Telkens onder het motto: ‘We doen het gewoon zelf!’

 

En verwijzing naar het intussen ‘mythische’ jaar 2003 toen het op sterven na dood zijnde KV Mechelen – als gevolg van jaren wanbeleid – werd gered door de gelijknamige supporterscampagne die werd opgezet door onder meer Mark Uytterhoeven en Piet den Boer.

Dat verhaal werd door regisseur Evert Winkelmans in een documentaire gegoten. Die wordt vandaag in avant-première vertoond in Mechelen.

Misschien moeten de cynische critici die geen weet hebben van de strijd van supporters voor hervormingen van het voetbal deze documentaire dringend eens bekijken.

Raf Willems

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.