zondag, mei 26

Onbegrijpelijke blamage

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Laat ons het WK van deze zomer in Rusland koesteren. Het zou immers zowel het hoogtepunt als het eindstation van het Briljante België kunnen zijn.

De match van zondagavond was het resultaat van een week waarin alles misliep. Op en naast het veld. Het begon al met het bekendmaken van de selectie voor de dubbele interlands. Heel wat vaste waarden haakten af vanwege blessures: Vermaelen, Vertonghen, Dembélé, De Bruyne, Fellaini en Lukaku was twijfelachtig.

Fellaini speelde twee dagen later wel negentig minuten in de derby van Manchester, maar werd desondanks niet opgeëist. Onbegrijpelijk. Lukaku hield het ook al snel voor bekeken. Toevallig of niet na het bevreemdende bezoek van José Mourinho aan de non-match tegen IJsland.

Intussen was ook Carrasco weggevallen vanwege paspoortproblemen. Ook al onbegrijpelijk. De Chinezen zijn verplicht spelers af te staan voor interlandvoetbal en Chris Van Puyvelde werkt inmiddels voor de Chinese voetbalbond. Is er in Tubeke onvoldoende werk gemaakt van zijn komst?

IJsland werd vrij simpel opzijgezet, maar de prestatie was alles behalve overtuigend. In de opbouw werd gegrossierd in foute passes. Batshuayi – de vervanger van Lukaku – trok de Duivels met twee treffers over de streep.

In Luzern gebeurden vreemde dingen. Kompany bleef op de laatste training in het hotel, hoewel hij volledig fit heette te zijn. Was het te koud? Had hij geen zin om buiten te komen? Voor een leider in geen geval een goed signaal naar de groep.

Roberto Martinez ging tot overmaat van ramp aan het blunderen. Bats had tegen de IJslanders geen wereldpartij gespeeld, maar met twee goals wel vertrouwen getankt. De bondscoach besliste echter zonder echte diepe spits te spelen. Mertens speelt daar geregeld met Napoli, maar daar werd in de stad van Maradona dagelijks op getraind. Twee jaar geleden liep het eerste experiment met Driesje op de 9 in Amsterdam ook al faliekant af.

Onbegrijpelijk is dat hij tegen IJsland daar niet al tenminste een deel van de wedstrijd speelde. Dan had de bondscoach wellicht kunnen vaststellen dat dit geen optie is in het rode ( of gele) shirt. De grootste vergissing was echter de keuze voor Chadli om de vrij gekomen plaats in te nemen. Nacer is geen basisspeler bij Monaco, de laatste uit de Ligue Un. Onbegrijpelijk dat een belletje naar Thierry Henri geen negatief advies zou opgeleverd hebben. Onbegrijpelijk ook dat Martinez een speler die competitieritme mist geen speelminuten gaf vorige donderdag. Dan was hij toen al door de mand gevallen of had hij kunnen groeien. Bijna alle Zwitserse goals waren het gevolg van aanvallen op de flank die Chadli moest afdekken. Hij liet zich slag om slinger de oren wassen door Mbabu, een rechtsback van … Young Boys Bern.

Zwitserland mag niet onderschat worden, maar als het team van bondscoach Petkovic al na een goed kwartier op 0-2 staat en nog vier keer moet scoren om naar de Final Four te trekken, moet de nummer één van de wereld dat probleemloos kunnen afdwingen. Helaas, het middenveld was nergens en de defensie zo lek als een mandje. Gevolg: afgetroefd door een geniale Shaqiri en het hart van zijn ploegmaten.

Niet gehinderd door veel kennis van het reglement dachten veel waarnemers dat de Rode Duivels geen zin hadden om begin juni nog twee interlands in Portugal af te werken en liever al met vakantie gingen. Ook al stond de eerste ereronde met de Nations League Club op het spel.

Er zit voor onze jongens geen vervroegde vakantie in. Alleen de halve finalisten van de Nations League komen bij de loting van de voorronde van Euro 2020 ( 2 december in Dublin) in een groep met vijf ploegen terecht. De andere teams moeten tien wedstrijden afwerken en twee daarvan vallen samen met de eindronde in Portugal. In plaats van duels waar heel Europa naar kijkt, behoort er daardoor een uitstap naar Kazachtstan, Lichtenstein of de Faeröer eilanden tot de mogelijkheden. Onbegrijpelijk dat de spelers dat zouden verkiezen.

Zo komen we bij de pijnlijkste conclusies voor deze onbegrijpelijke blamage terecht. Ofwel zijn de Duivels arrogant geworden en wanen ze zich onklopbaar ofwel nadert dit elftal zijn houdbaarheidsdatum. Dan hebben het uiteraard niet over jongens als Hazard, De Bruyne en Courtois, maar dat is te weinig om op topniveau mee te spelen.

De basis van een goed team is een betrouwbare defensie. Die staat met Vertonghen en Vermaelen al een stuk sterker, maar Jan en Thomas zijn de dertig voorbij. Dat geldt ook voor Kompany, die in Luzern duidelijk maakte waarom Pep hem alleen de bank laat warm houden. Opvolgers als Boyata, Denayer en Kabasele zijn niet uit hetzelfde hout gesneden.

Met Kompany, Chadli, Batshuayi, Dendoncker en zelfs Mertens en Tielemans zijn er te veel jongens die te weinig voetballen op clubniveau. Dan is het misschien beter jongens een kans te geven die elke week in de Jupiler League aan de slag zijn. Oranje klopte Frankrijk met vijf spelers uit de Eredivisie aan de aftrap.

Hoe dan ook, het is wellicht best dat we ons verwachtingspatroon wat terugschroeven. In de voorronde van Euro 2020 krijgen de Duivels mindere goden dan IJsland en Zwitserland voor de schoenen geschoven, zodat kwalificatie geen probleem zou mogen zijn. Laat ons echter nadien weer niet beginnen roepen dat deze ploeg Europees kampioen wordt. Vooral de spelers mogen wat meer bescheidenheid aan de dag leggen.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

3 reacties

  1. Pingback: Codeless testing tools

  2. Pingback: ทีเด็ดฟุตบอล

  3. Pingback: ติดตั้ง ais fiber

Leave A Reply