donderdag, mei 23

David heeft altijd een kans, hoe groot Goliath ook lijkt

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vanwege de tragische gebeurtenissen in Manchester wordt de Europaleague finale tussen Manchester United en Ajax er een met een dikke zwarte rand. Gelukkig schreef Ajax fan Rick de Leeuw wel een stukje met een gouden randje.

David heeft altijd een kans, hoe groot Goliath ook lijkt – Rick de Leeuw

In mijn jeugd was het niet bijzonder als Ajax een prijs won. De landstitel, de Europacup, de wereldbeker, ze wisten allemaal de weg naar Amsterdam wel te vinden. Johan Cruijff was de onbetwiste held van mijn door voetbal gedomineerde jongensjaren. Talent en bravoure gingen hand in hand, met aanvallend en sprankelend voetbal als gevolg. Totdat Cruijff tot mijn grote schrik naar Barcelona vertrok en het lange wachten begon.

Het voetbal veranderde, en Ajax zakte weg tot een bedenkelijk niveau tot er een nieuwe generatie opstond, met Marco van Basten als nieuwe verlosser. Hij was een speler die het rood-witte Ajax-tenue weer die ranke souplesse gaf die we al bijna vergeten waren. Maar de grote prijzen haalde hij met Rijkaard en Gullit binnen voor AC Milaan en het zou tot midden jaren ’90 duren voor Ajax zich weer op het hoogste niveau liet gelden. Op 24 mei 1995 besliste een puntertje van de toen 18-jarige Patrick Kluivert de Champions League Finale tegen AC Milaan.

Voetbal heeft zich de laatste twintig jaar stormachtig ontwikkeld. De budgetten zijn astronomisch en de belangen zijn enorm. Met zijn volledige jaarbegroting zou Ajax met veel moeite de hélft van aanvaller Paul Pogba van Manchester United kunnen kopen. Het verschil tussen de budgetten in Engeland en Nederland zijn gigantisch. Daarom is het prachtig om te zien dat sommige dingen onveranderd zijn. Dat het nog altijd mogelijk is om met een combinatie van talent en bravoure ver te komen. Dat aanvallend en sprankelend voetbal nog altijd loont. Dat Ajax toch weer meedoet om de prijzen.

Het is een hoopgevende gedachte dat ook in het voetbal geld alleen niet zaligmakend is. Een gedachte waar veel andere clubs met bescheiden middelen zich aan op kunnen trekken. Dat David altijd een kans houdt, hoe groot Goliath soms ook lijkt.

Op 24 mei speelt Ajax de Europa League Finale tegen het grote Manchester United, en ik gok op een puntertje van Kluivert in de vijfentachtigste minuut. Justin Kluivert ditmaal, achttien jaar oud.

Share.

About Author

3 reacties

  1. Pingback: เว็บสล็อต

  2. Pingback: is mushroom good for your health

  3. Pingback: รับทำ SEO สายขาว

Leave A Reply