donderdag, april 25

‘Das Wunder von Frankfurt 2021’ en de voltooiing van de droom van de Deutscher Fussball Bund – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gisteren bevestigde de DFB de bouw van een ‘nationaal oefencentrum’ voor alle vertegenwoordigende elftallen. De eerste symbolische spadesteek wordt uitgevoerd begin mei en eind 2021 moet het centrum klaar zijn. In onze pers wordt de vergelijking getrokken met Tubize, maar dat is een beetje te optimistisch gestemd. ‘Frankfurt’ zal immers uitgroeien tot het belangrijkste ‘kenniscentrum van het wereldvoetbal’.

Ik beschreef dit proces in mijn exact een jaar geleden in onze Voetbalbibliotheek De Witte Duivel verschenen boek: ‘Weltmeister. Het geheim van Joachim Löw en de wereldkampioenengeschiedenis van de Mannschaft.’

Duitsland was wereldkampioen voetbal. Met een voetbalstijl die door diezelfde wereld werd bewonderd. Kijken naar de Mannschaft was sinds het bondscoachschap van Joachim Löw tussen 2006 en tot net voor het WK van 2018 een genot. Herkenbaarheid wisselde zich af met verrassing. Löw heeft de bestemming uitgetekend én verankerd: de stilistische opvoering is wezenlijk belangrijker dan het ‘winnen tot elke prijs’. Zelfs na het falen tijdens Rusland 2018. De Mannschaft beoefende het voorbije decennium de kunst om zonder titel te behagen. Dominantie zonder arrogantie. De DFB heeft vanuit Frankfurt zijn droom voltooid: daar zal weldra dus het complete ‘voetbalkenniscentrum’ oprijzen waarmee men de in 2002 ingezette weg naar ‘verandering’ wetenschappelijk zal onderbouwen. Via het vernieuwende opleidingsprogramma werden sindsdien jongeren van om het even welke achtergrond gescout, opgeleid en gevormd tot topvoetballers én volwassen burgers.

In Frankfurt werd in 2015 de eerste spadesteek gezet voor de 28.000 quadrameter grondvlak van de nieuwe ‘DFB-Akademie’. Vanuit het motto: ‘die Zukunft des Fussballs hat begonnen’ bundelt de DFB alle mogelijke voetbalkennis van de 21 ste eeuw. Oliver Bierhoff – die meer dan een decennium als manager binnen het team van Löw functioneerde – wierp zich op als architect van het academie-idee. In het magazine DFB-Journal verklaarde hij zijn visie: ‘De academie vormt de ketting waarvan de Mannschaft slechts het laatste eindje is. Ze moet ertoe leiden om de beste voetballers van Duitsland altijd beter te maken. En dat vangt aan bij de basis. Door een betere opleiding van trainers en spelers zal de kwaliteit van het Duitse voetbal stijgen. Die hogere attractiviteit van het product voer de vermarkting naar een nieuwe dimensie. Met onze databank willen we alle wetenschap over voetbal verzamelen. Niet alleen over trainingsmethodes maar ook over nieuwe technologieën in schoenen en ballen. Deze databank moet een geordende instelling worden die intelligente vragen stelt, de juiste partners zoekt en oplossingen aanbiedt voor onze hele voetbalfamilie.’

Met Hans Flick, sportief directeur van de DFB, bedacht Bierhoff een nieuw ‘driezuilensysteem’ ter verfijning en finalisering van het Duitse denkproces rond jeugdopleiding. Beiden trokken de wereld rond en bezochten in de Verenigde Staten experten van American Football en uit de atletiek. Ze beperkten zich  niet tot voetbal en bestudeerden de methodiek van andere sporten. De drie zuilen werden als volgt gecatalogeerd:

  • Ausbildung & Fortbildung: opleiding en specialisatie van coaches, scouts, spelanalisten, scheidsrechters, managers, jeugdbegeleiders.
  • Nationalmannschaften: ontwikkeling van de trainersstaf, spelersbegeleiding in de praktijk, medische afdeling, carrièreplanning, talentpromotie, management van de nationale elftallen.
  • Entwicklung & Innovation: denktank met een open innovatienetwerk rond spelanalyses, scouting, voetbalopvoeding, sportmedicijnen, carrièreplanning, mentale coaching, technologielab met IT-oplossingen en testcentrum, kennismanagement, communicatie.

Bierhoff en Flick omschrijven als voornaamste doelstelling van de nieuwe DFB-Akademie dat het een samenspel moet worden van trainers, sportwetenschappers, medici, scouts, spelanalisten, psychologen, IT-experten die moderne trainingsinhouden bedenken. In 2019 hoopt men op de voltooiing van het ambitieuze project dat de toekomst van het Duitse voetbal moet veilig stellen.

Vandaag kent iedereen de keuze van de Mannschaft, dat bleek opnieuw met de verjongde selectie in het eerste EK-duel in Nederland (2-3): aanvallend, snel én creatief. Gebaseerd op de combinatie ‘Vollgassfussball’ en ‘balbezit’. De honderdjarige zoektocht naar ‘das schöne Spiel’ lijkt voltooid. Dankzij ‘das Wunder von Frankfurt’. De DFB heeft zich als taak toegemeten om dit ideaalbeeld te bewaken en verder te verfijnen. Het ‘creatieve’ Duitsland – ook in de samenleving – dat ontwaakte in de aanloop naar de wereldbeker van 2006, krijgt een academisch fundament. Voortaan wordt Duitsland de ‘maat der dingen’ op gebied van ‘het schone spel’. Van een omwenteling gesproken. Die zoektocht naar ‘das schöne Spiel’ duurde een eeuw en geschiedde vooral tegen de stroom in. Ze was het werk van dissidenten, vooruitstrevende denkers en doeners met een humanistische – zowel vanuit vrijzinnige als religieuze inspiratie – missie: bezorg de liefhebbers plezier en gebruik het voetbal om de maatschappij te verbeteren.

Verder lezen? Koop het boek Weltmeister (auteur Raf Willems) via raffe.willems@telenet. Dan ontvangt u de juiste informatie: 15 euro, portkosten inbegrepen.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

2 reacties

  1. Pingback: astro quad carts

  2. Pingback: index

Leave A Reply