maandag, april 15

Cultheld met Friese nuchterheid

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een nieuwe cultheld met een basketballerslijf – het Nederlandse voetbalpubliek koestert  Andries Noppert, 2 meter en 3 centimeter lang. Verrassend was het al dat hij – zonder enige interlandervaring – doordrong tot de WK-selectie van Oranje. Nog opmerkelijker was de voorkeur die Noppert kreeg als eerste doelman. Met enkele knappe reflexen in het openingsduel tegen Senegal bereikte de verbazing een nieuw hoogtepunt.

Wat Andries Noppert (28) zo bijzonder maakt is de rust, de onverstoorbaarheid waarmee hij de bewondering en gekte ondergaat. ,,Ik heb gewoon geluk gehad”, zei hij maandag na de 2-0 zege op Senegal. Zo’n uitspraak past bij Noppert. Toen hij in september voor het eerst voor Oranje werd opgeroepen, als vierde keeper en mogelijke specialist voor eventuele penaltyseries, riep hij hilarisch uit: ,,Ze zijn er gewoon ingetrapt met zijn allen.” Hij sprak het uit tegen Joeri de Kamps, zijn voetbalmaatje uit de jaren bij NAC Breda. Samen kwamen ze niet bij van het lachen.

Acht maanden pas was Andries Noppert (28)  eerste keus in de Eredivisie toen Louis van Gaal hem in september selecteerde voor Oranje. Tot januari 2022 was hij in zeven jaar profvoetbal niet verder gekomen dan 17 wedstrijden in het eerste elftal van clubs, ver weg in de schaduw van de top. Bij NAC Breda, FC Dordrecht en het Italiaanse Foggia was Noppert veelal tweede doelman, totdat hij in januari 2022 bij Go Ahead Eagles vanaf de reservebank tot eerste keeper promoveerde.

Zoveel indruk maakte hij daar in de tweede helft van vorig seizoen dat de fans van Go Ahead hem met een ludieke rel bejubelden. ‘Noppert in Oranje!’, klonk het bij elke redding. Toen coach Kees van Wonderen vervolgens naar sc Heerenveen switchte, volgde Noppert zijn spoor. En ook daar in Friesland riep Noppert wedstrijd na wedstrijd de vraag op waarom hij nooit eerder de aandacht had getrokken.

FRIESLAND

,,Het komt allemaal door de zeikerij over keepers in Nederland. Steeds weer wordt er geroepen dat we geen goede keepers hebben”, zei Noppert maandag voor de camera van de NOS. Hij sprak het uit zonder verontwaardiging in zijn blik, koel en onbewogen, naar de aard van zijn afkomst. Andries Noppert komt uit Joure, een plaatsje in Friesland op 11 kilometer van Heerenveen waar Abe Lenstra tot legende uitgroeide. Abe Lenstra (1926-1985) gold tientallen jaren lang als de beste voetballer van Nederland, maar kenmerkend bleef altijd zijn Friese nuchterheid.

Zo nuchter reageerden ook de ouders en vriendin van Andries Noppert toen hij in de zomer van 2020 werkloos voetballer was geworden. Aan de keukentafel vroegen ze hem of het geen tijd was om een ‘gewone’ baan te zoeken. Andries Noppert negeerde het advies, hij bleef liever zonder contract meetrainen bij  sc Heerenveen. Zo naderde een nieuw seizoen totdat zijn vroegere keeperstrainer aan hem dacht op de zoektocht naar een ‘bruikbare tweede keeper’ bij Go Ahead Eagles in Deventer.

Het bleek een kantelmoment, gevolgd door de ommekeer in een carrière met de voorkeur als eerste keus in Deventer. Omdat zijn contract daar afliep was hij vrij in zijn keuze voor de toekomst. Andere clubs volgden er niet, zo kreeg de terugkeer naar Friesland gestalte, naar een club van het niveau STVV.

CONTRACT BENEDEN MODAAL

Nog altijd heeft Noppert in zijn achtste seizoen als profvoetballer maar 51 wedstrijden op zijn cv staan, waarvan pas 32 op het hoogste niveau. Twee keer eerder slechts keepte hij in een stadion met meer dan 30.000 toeschouwers. Zijn contract, tot medio 2024, zal van minder dan modaal niveau zijn in de Eredivisie. Maar op het hoogste mondiale podium viel maandag geen moment te bespeuren hoe weinig ervaring Andries Noppert in de entourage van het topvoetbal heeft.

,,Andries Noppert doet waarvoor hij wordt opgesteld. de bal tegengehouden, met het voordeel dat hij een lange reach heeft, zoals je kon zien”, zei Louis van Gaal. De bondscoach van Oranje pochte niet over gedurfdheid met zijn keuze voor Noppert. Hij prees wel zijn onbevangenheid. ,,Hij heeft ook wel wat kanten van mijn persoontje, iets van mijn humor bijvoorbeeld”, sprak Van Gaal gnuivend.

CODY GAKPO

De reddingen van de debutant bleken de basis voor de Nederlandse zege toen Cody Gakpo in de 84ste minuut koppend toesloeg na een voorzet van Frenkie de Jong. Vijf minuten eerder was Gakpo naar de spits gedirigeerd nadat Steven Bergwijn was vervangen door middenvelder Teun Koopmeiners. Met Gakpo als offensieve middenvelder achter de aanvalstandem Janssen-Bergwijn ging er veel mis bij Oranje. Het is een rol die Gakpo bij PSV nooit vervult, maar waarin Van Gaal wel geloofde.

Als doelpuntenmaker etaleerde Gakpo vervolgens waar zijn kracht ligt. Het was een vingerwijzing die Van Gaal niet langer kan negeren.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply