vrijdag, april 19

Courtois is een keeper, hou daar rekening mee

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Thibaut Courtois heeft eindelijk gesproken en we weten nu dat het tussen hem en bondscoach Domenico Tedesco niet meer goed komt. De Madrileen oogst bij het brede publiek vooral negatieve reacties. Dikke nek, superego, narcist. Psychologie van de koude grond. Bovendien niet van grote voetbalkenners: er is in dit land, en misschien in de wereld, geen keeper van dit niveau. De Rode Duivels gaan deze zomer verzwakt naar het EK.

Topsporters zijn bijna altijd speciale mensen. Anders schop je het zover niet. Verwende kinderen, ja. Wij hebben ze verwend. Vroeger viel dat allemaal niet zo op, omdat ze zich als gewone mensen gedroegen en konden gedragen. Tegenwoordig leven ze echter op een eiland. Ze worden (door hun clubs) afgesloten van de boze buitenwereld. Lees de pers. Ze zijn ook meer en meer verplicht om zich letterlijk op te sluiten. Hoeveel verhalen zijn er de jongste tijd niet gepasseerd over inbraken bij voetballers. Toby Alderweireld, Kevin De Bruyne de voorbije dagen, het zijn maar een paar namen van Belgische spelers.

Het gaat hier bovendien om een keeper. De eenzaamste figuur op het veld. Vaak een geval apart. Gelieve daar rekening mee te houden. Remember onder andere Jean-Marie Pfaff. Guy Thys gaf hem niet altijd zijn zin, maar liet hem hier en daar wel buiten de lijntjes kleuren.

Laat er echter geen twijfel over bestaan, Courtois heeft zich in deze affaire rond een banale armband aangesteld. Er was geen reden om meteen alle bruggen met Tubeke op te blazen. Toch verdient hij ook enige lof. Dit is een voetballer die zijn geld nooit meer opgemaakt krijgt, maar wakker ligt van een vodje van zes centimeter breed. Het is een van de weinige dingen die hij nog niet heeft en met geen geld te koop is: aanvoerder van je nationale team.

Maar laat ons wel wezen, de Limburgse ballenvanger hoefde niet alles op de spits te drijven omdat hij de aanvoerdersband aan Romelu Lukaku moest laten.

Scherven

Het betekent niet dat Tedesco vrijuit gaat in deze affaire. Hij had dit helemaal anders kunnen en moeten aanpakken. En dan heb ik het niet eens over de beschuldiging van Courtois dat hij zeven verschillende versies kreeg van de coach waarom het Lukaku werd.

Tedesco had vooraf moeten aftasten of de keuze van de aanvoerder gevoelig lag bij andere spelers. We weten ook nog niet of Kevin De Bruyne er geen problemen mee heeft. Bij ook maar de minste weerstand had hij kunnen, nee moeten, teruggrijpen naar meer dan honderd jaar traditie: de speler met de meeste caps is de kapitein. Daar kan niemand bezwaren tegen hebben en bovendien is de kans groot dat dit ook de oudste en meest ervaren speler van de selectie is.

De jongste bondscoach in de wereld moest echter zijn gezag nog bevestigen en zag hier, ook ik waag me aan psychologie van de koude grond, een kans om een stel vedetten te bewijzen wie de baas is. Ja, hij is de baas, maar de scherven liggen op het grasveld.

België heeft nog goede keepers, maar geen Courtois. Dat is niet moeilijk om te bewijzen. Courtois verdedigt het doel van Real Madrid. Niet Wolfsburg (Koen Casteels), Racing Strasbourg (Matz Sels) of Luton Town (Thomas Kaminski). Een wereld van verschil. Bovendien heeft hij twee EK-eindrondes en WK-eindrondes achter de rug. De anderen spelen zelfs geen Conference League, laat staan Champions League. Het zal ook impact hebben voor onze al vrij wankele defensie. Met ‘de Muur’ achter je, voetbal je met een pak meer vertrouwen.

Dwaasheid

Courtois was, samen met Eden Hazard, verantwoordelijk voor het brons op het WK in Rusland. Zonder hem was het voorbij geweest na de 1/8ste finales. Als dit op Euro 2024 gebeurt, is het gedaan met Tedesco.

De Italiaanse Duitser heeft het in de voorronde op de aanvoerderskwestie na goed gedaan, maar het is pure dwaasheid dat de voetbalbond blijkbaar nog altijd zijn contract nu al wil verlengen. Dat kan alleen een paar miljoenen kosten. Als de Duivels het geweldig doen op het EK zullen de aanbiedingen van clubs binnenstromen. Dat betekent veel geld en het echte dagdagelijkse trainerswerk. Iets waar elke jonge coach van moet dromen.

Als het EK tegenvalt, is het wellicht voorbij. Met of zonder Courtois. Het is puur wanbeleid om zijn contract nu al te verlengen. Het heeft geen enkel voordeel en houdt alleen financiële risico’s in.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply