maandag, december 23

Club Brugge stapt naar de beurs – Wout Vandecruys

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Club Brgge trekt naar de beurs, maakte de club recent bekend. Een primeur voor de Jupiler Pro League, want het is de eerste Belgische ploeg die zo in de voetsporen treedt van Europese topclubs zoals Juventus, Borussia Dortmund en Ajax. Uit het verleden blijkt echter dat deze stap geen rechtstreekse garantie biedt op succes. Zal de geschiedenis zich herhalen of bewijst Club Brugge het tegendeel?

De weg naar vers kapitaal

De mogelijkse beursgang naar de belangrijkste beurs van Brussel, Euronext Brussel, staat gepland voor midden maart. Echter, vooraleer de aandelen hierop verhandeld mogen worden, moet er eerst aan een tal van voorwaarden voldaan zijn. De intentieverklaring, waarmee Club Brugge zijn beursplannen uit de doeken doet, vormt slechts het begin. De volgende stap is het opstellen van een document waarin alle noodzakelijke informatie en toekomstplannen met potentiële beleggers gedeeld worden. Eens dit document goedgekeurd wordt door de FSMA, de toezichthouder van de Belgische financiële sector, kan het grote publiek de aandelen van de Belgische landskampioen aankopen.

Tal van start-ups of doorgewinterde ondernemingen starten hun beursgang omwille van één achterliggende reden: het ophalen van vers kapitaal. Met de financiering van het nieuwe stadion dat voor de deur staat, de toenemende lonen en steeds duurder wordende transfers is extra kapitaal bij de West-Vlaamse voetbalploeg geen overbodige luxe. Aan dat nieuwe stadion, dat het verouderde Jan Breydelstadion zal vervangen, hangt trouwens een prijskaartje van maar liefst 100 miljoen euro.

Het management van Brugge, bestaande uit onder andere voorzitter Bart Verhaeghe en algemeen manager Vincent Mannaert, heeft ervoor geopteerd om enkel bestaande aandelen uit te geven bij de beursgang. Dit betekent concreet dat enkel de aandelen die momenteel in handen zijn van het bovengenoemde management verhandeld zouden worden op Euronext Brussel.

Beurs en voetbalclubs, geen goed huwelijk

Hoewel een beursgang, in de financiële sector beter bekend als een Initital Public Offering (IPO), voor extra kapitaal kan zorgen, mag er niet vergeten worden dat het bedrijfsmodel van een voetbalclub sterk afwijkt van dat van andere ondernemingen. In de voetbalwereld wordt spektakel, sfeer en bekers boven de financiële resultaten gekozen. De inkomsten die vasthangen aan deze sportieve successen zijn vaak onvoldoende om de eerder gemaakte investeringen te dekken. Topclubs in handen van oliesjeiks zoals Paris-Saint Germain en Manchester City, kunnen zich de duurste spelers veroorloven en de mooiste prijzen pakken, maar zijn alles behalve winstgevend. De aankoop van João Cancelo voor 65 miljoen euro dikte het opgebouwde verlies van de club uit Manchester verder aan tot meer dan 700 miljoen euro.

Daarnaast is de beurskoers vaak onderhevig aan felle fluctuaties. Toen Ajax twee jaar geleden in de Champions League de ene Europese topclub na de andere uitschakelde, steeg het aandeel tot ongeziene hoogte. Ajax strandde uiteindelijk in de halve finales van het kampioenenbal, werd daar financieel royaal voor beloond en toch zakte de koers bij de uitschakeling tegen Tottenham als een kaartenhuisje in elkaar. Een mooi voorbeeld waarom beleggen in voetbalclubs niet veel verschilt van gokken op een voetbalmatch.

Onoverbrugbare kloof

Op dit moment dartelt Brugge door de Belgische competitie. Nog voor de play-offs van start zijn gegaan, gaat iedereen al uit van een zeventiende titel voor blauw-zwart. Deze titel zou de kloof met andere Belgische clubs nog verder uitdiepen. De vraag rijst wel of er nog veel groeimarge is voor blauw-zwart zolang er geen sterkere competitie komt van een andere club. Een BeNeLiga zou de situatie kunnen veranderen.

Ook op financieel vlak hoeft er niet geklaagd te worden. Vorig jaar was de club nog goed voor een winst van bijna 25 miljoen euro, alsook een omzetverdubbeling in de laatste vijf jaar. Echter, voetbal blijft voetbal en een overaanbod aan kapitaal staat niet garant voor sportief noch voor financieel succes. Toen Mark Coucke in december 2017 Anderlecht overnam, was menig voetbalfan er rotsvast van overtuigd dat Anderlecht de Belgische competitie zou domineren. Nu, drie jaar later, is niets minder waar.

Een gelijkaardige situatie speelt zich af in Nederland, waar topclub Ajax Amsterdam al sinds 1998 beursgenoteerd is. Tijdens de tien jaren voor deze beursgang mocht Ajax zich tot vijf keer toe de beste Nederlandse ploeg noemen, van 1999 tot 2008 hebben ze deze eer maar twee keer mogen opeisen.

Is het Club Brugge aandeel een buy?

Er zijn een twintigtal Europese voetbalclubs, waaronder ook Roma, Olympique Lyon en Manchester United, die al een tijdje actief zijn op de beurs. Echter, op lange termijn presteren deze aandelen stuk voor stuk minder goed dan het beursgemiddelde. Er is geen reden om te geloven dat Club Brugge hier de uitzondering op zou vormen.

Daarnaast zijn het ook enkel bestaande aandelen die verkocht worden. Rekenen Bart Verhaeghe en co op een verzilvering van hun aandeel nu hun club zowel op sportief als op financieel vlak hoogdagen beleeft? Rekenen ze op de populariteit van hun club en de vele fans die het aandeel omwille van symboliek zouden kopen? Als fan van blauw-zwart kan je nu naast supporter ook mede-eigenaar worden van je favoriete voetbalploeg. Echter, voor de doorsnee belegger die weinig kaas van voetbal gegeten heeft, zijn er tal van betere investeringen.

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.