dinsdag, december 24

Blind & Blind gaan nu samen de boer op

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tien maanden  bleef het stil rond Danny Blind. Vrijwel uitzichtloos was de situatie voor het Nederlands voetbalelftal al toen hij eind maart 2017 moest opstappen als bondscoach. Oranje stond op een dood spoor;  ook met  Dick Advocaat bleef een ommekeer uit.  Maar zie, Blind is ‘back’ met  een nieuw baantje: players’ agent ofwel  in iets beter Nederlands ‘zaakwaarnemer‘ of ‘spelersmakelaar’. Alleen al vanuit Nederland zijn er zo’n 250 actief.

De eerste klant van Danny Blind, misschien wel de aansporing om zich in dit metier te begeven, is zijn zoon Daley. Met zijn vaderlijke steun volgt Daley Blind de weg die Arjen Robben en diens vader Hans al  veel  langer geleden hebben gekozen. Arjen Robben heeft  de  onderhandelingen met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München nooit  uitbesteed aan een players’ agent,  zo’n type dat  pakweg 10 of 15 procent van de financiële afspraken opeist en met zijn klant leurt alsof het handelswaar is.

Hans Robben weet wel hoe je dit soort zaakjes aanpakt. Hij schakelt specialisten in naargelang de materie daarom vraagt;  een accountant, een fiscalist, een vermogensbeheerder  – specialisme  op maat, vertrouwd met de wetgeving in het land waar het geld vandaan moet komen. Alles onder papa’s paraplu.

ADVIES

Daley Blind kan wel steun en advies gebruiken nu zijn contract bij Manchester United afloopt en het niet aannemelijk is dat Manchester United van een optie op automatische verlenging gebruik zal maken. Daley Blind, vernoemd naar de Britse tienkamper Daley Thompson, was 24 jaar toen hij in 2014 door Louis van Gaal bij Ajax werd weggelokt. Op het WK in Brazilië was hij met Oranje derde geworden,  zijn cv telde negentien interlands.  De transfersom bedroeg 17,7 miljoen euro, op dat moment een  topprijs voor een linksback.

Op Old Trafford nadert Daley Blind nu de uitgang. Na 139 wedstrijden ‘all in’, in  vier verschillende competities en toernooien, is het maar de vraag wanneer het José Mourinho nog eens behaagt een beroep op hem te doen. Vier wedstrijden achtereen maakte Blind inmiddels geen deel meer uit van de wedstrijdselectie. De laatste keer kwam hij slechts als invaller aan bod.

In de net voorbije transferperiode had Danny Blind zijn zoon graag een zeteltje bij AS Roma bezorgd. Inzet van de onderhandelingen was een huurtransactie zodat Daley Blind verzekerd bleef van zijn  riante salaris bij Manchester United en hij na dit seizoen vrij was in de keuze van een nieuwe club, met alle financiële voordelen van dien. Dat stuitte weer op de onwil van Manchester  United dat alleen wilde spreken over  verkoop. Het steekspel eindigde met een verklaring van AS Roma dat het Jonathan Silva, de  Argentijnse linksback van Sporting Lissabon, had gecontracteerd en dat Daley Blind toch niet de ideale versterking leek, ‘mede vanwege de financiële impact’.

‘SCHOLLETJE’

Danny Blind moet nu verder de boer op voor zijn zoon. ‘Scholletje’, zijn bijnaam omdat hij altijd  behendig weet te laveren tussen macht en stromingen, weet de weg wel te vinden.  Blind (57) brengt zijn ervaring mee, als 42-voudig international, als aanvoerder van Ajax waarmee hij de Champions League won, de wereldbeker en de UEFA Cup,  als bondscoach, als de WK-secondant van Louis van Gaal, als trainer, als technisch directeur.

Zijn nieuwe rol levert hem nieuwe ervaringen op. Bijzonder is de aanleiding dat Danny Blind nu ook als gevolmachtigd zaakwaarnemer zijn zoon begeleidt. Het blijkt dat Daley (en  Danny vermoedelijk ook)  verbolgen is over enkele passages in het boek  Deal – Met Rob Jansen achter de schermen van het topvoetbal’.  Zó boos zijn ze, dat het tot een breuk is gekomen.

SCHIJNWERELD

Rob Jansen is de meest  invloedrijke zaakwaarnemer in het Nederlandse voetbal,  misschien niet langer de rijkste sinds ook spelers als Pogba, Ibrahimovic, Lukaku en Balotelli klant zijn bij de Italiaanse Nederlander Mino Raiola. Het portfolio van Rob Jansen is imponerend. In het boek met  268 pagina’s  vol sappige verhalen uit de schijnwereld van het topvoetbal,  zijn er liefst vijf gevuld met het opsommen van alle klanten – spelers én clubs.  Hij noemt zich consultant en mediator,  lobbyist en headhunter,  een dealmaker. Bij Everton is hij  Advisor to the owner, bij Ajax ‘huismakelaar’.  Voor elk haakje beschikt Rob Jansen over een aparte pet.  Zo snijdt het mes ook aan twee kanten als hij bij de KNVB  eerst een afkoopsom regelt voor Danny Blind en vervolgens zelf het initiatief neemt om Dick Advocaat ‘binnen te praten’ als diens opvolger.

Het boek met de onthullingen van Rob Jansen is het resultaat van een lange reis waarop bestseller-auteur Michel van Egmond hem begeleidt langs de loges in stadions en vijfsterren-hotels. Rob Jansen voelt zich inmiddels zo onafhankelijk dat niets meer geheim hoeft te blijven. Dus mogen we geloven  dat ‘extreem veel heimwee’  van zijn vriendin een handicap is in de carrière van Jordy Clasie, dus lezen we nu ook hoe de  oma van toenmalig Fiorentina-eigenaar Mario Cecchi Gori  in 1992 de transfer van Bryan Roy blokkeert. ‘Il  negro? No!’, zegt ze, en oma trekt er volgens Rob Jansen een vies gezicht bij.

OOG- EN OORGETUIGE

Waarmee Rob Jansen het ongenoegen bij Daley Blind heeft opgeroepen, komt naar voren wanneer Van Egmond als oog- en oorgetuige zo’n conversatie tussen zaakwaarnemer en speler beschrijft. Enkele pagina’s eerder is al te lezen hoe ongeïnteresseerd Bob Woodward nog  is in Daley Blind, hoe weinig trek de directeur van Manchester United nog heeft in een nieuw contract met Daley Blind.  ‘Dit schiet allemaal niet op. Ik moet Daley spreken’, concludeert  Rob Jansen.

De volgende ochtend  treffen ze elkaar om acht uur ’s morgens in de lobby van het Lowry Hotel, de residentie ook van José Mourinho in Manchester. Blind klaagt over Mourinho, hij vreest dat hij dadelijk linksback nummer vier wordt. ‘Luister Daley, jij moet daar weg. Klaar.  We gaan niet op de bank zitten. En al helemaal niet op de tribune. Kom op …”, houdt Jansen hem voor. Hij stelt Blind voor met Jorge Mendes, een nog grotere voetbalmakelaar, te gaan praten. ‘Jorge is de zaakwaarnemer van Mourinho, Jorge is een vriend van mij. Ik heb het idee dat Mourinho spelers niet snel wil laten gaan. Op de eerste plaats omdat het zijn geld toch niet is. Dus het interesseert hem geen bal. Maar op de tweede plaats omdat hij nerveus wordt zodra zijn spelers in de Premier League terecht komen. Mourinho is een trotse man, extreem trots. Als hij jou aan West Ham verkoopt en je doet het daar goed doet, dan zegt iedereen: kijk dan, wat-ie heeft laten gaan! En daar zit hij mee. Zo is zijn karakter. Dus hij ziet je liever naar Europa gaan, denk ik. Uit beeld. Ik zal dus op zijn karakter moeten inspelen. Ik moet dit diplomatiek doen.  Hij moet het ons eigenlijk gunnen. We moeten hem het gevoel geven dat hij ons een gunst verleent.’

Een monoloog is het voornamelijk, Daley Blind mag slechts aan het woord komen als Rob Jansen is uitgesproken. Wanneer Blind knikt, vraagt Jansen hem:  ‘En hoe gaat het verder?’  ‘Goed’, zegt Blind. ‘Mooi’, reageert Jansen. Hij slaat hem op de schouder en zegt lachend:  ‘Dan mag je ons nu even naar de luchthaven rijden.  Leuk toch voor je dat je Rob Jansen naar de airport mag brengen? Om half negen ’s ochtends. Jij boft vandaag  maar jongen.”  Op weg naar het vliegveld ziet Daley Blind met een bezorgde blik hoe lang de file is aan de andere kant van de vangrail. Zie dan nog maar op tijd op het trainingsveld te staan.

IN MILAAN

Het lot van Daley Blind neemt Rob Jansen nog wel met zich mee als hij even later in Milaan luncht met Piero Ausilio, direttore sportivo van Inter Milaan. Namens Ronald Koeman polst hij wat er voor Everton te halen valt in Milaan. Eder? Kondogbia? Banega? Nagatomo? Ranocchio, Murillo? Geen van allen zal later bij Everton terecht komen, drie maanden na de verschijning van ‘Deal’ speelt alleen Eder nog bij Inter.

Als al die spelers de revue zijn gepasseerd brengt Rob Jansen bij Ausilio nog wel Daley Blind onder de aandacht. ‘Hebben jullie weleens gedacht aan Blind? ’ Ausilio: ‘Blind?’ Jansen: ’Daley Blind van Manchester United’. Ausilio: ’Blind. Voor de World Cup belde ik al voor hem. Kon ik hem voor 7 miljoen hebben. Na het WK was hij opeens 17 miljoen. Toen Frank de Boer bij ons was heb ik nog op zijn verzoek een berichtje naar Mourinho gestuurd. Maar toen mocht-ie absoluut niet weg. Misschien kunnen we een ruil regelen.’ Jansen: ’Ik zal  erover nadenken.’

Dan moet Piero Ausilio ervan door, Jansen kijkt hem gnuivend na. ‘Zo, weer zeven man op een achternamiddag  verkocht in de lobby’, tekent auteur Michel van Egmond op. Intussen staat Daley Blind bij Manchester United nog altijd op dood spoor.

 

HENK MEES

Twitter:  @hmees

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.