woensdag, juni 23

Bij FC Utrecht bleef de voldoening uit voor Van den Brom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ze waren er snel uit, dat zegt misschien wel iets. Frans van Seumeren, de grootaandeelhouder van FC Utrecht, heeft zich kennelijk niet verzet tegen het vertrek van John van den Brom, zestien maanden nadat hij er met veel verwachtingen was binnengekomen.

Achtste stond FC Utrecht in de eredivisie; de nederlaag in zijn laatste wedstrijd, met 4-1 bij Heracles Almelo, was hard aangekomen. Een vlucht leek het daarom, drie dagen later, hoe verrast ook de spelers werden door het besluit van hun trainer. ,,Ik wil voor deze kans gaan”, liet Van den Brom woensdagavond aan FC Utrecht weten nadat de aanbieding van KRC Genk bij hem was binnengekomen. FC Utrecht drong nog nauwelijks aan bij zijn trainer. ,,Onze nieuwe trainer moet iemand zijn die veeleisend is”, zei technisch directeur Jordy Zuidam zondag  op FOX Sports. Ook een vingerwijzing?

Een afkoopsom van vijfhonderdduizend euro is een doekje voor het bloeden, het is een schijntje voor Frans van Seumeren. Tientallen miljoenen euro’s heeft hij gestoken  in FC Utrecht sinds zijn overname in 2008, ook als uiting van clubliefde. Van Seumeren heeft zijn vermogen vooral verdiend met het Nederlandse bergingsbedrijf Mammoet, dat naam maakte bij het bergen van de Russische kernonderzeeër Koersk in 2001 in de Barentszzee. Een daad die wereldwijd indruk maakte en waarvoor Van Seumeren persoonlijk werd onderscheiden door de Russische president Poetin.

Met Van den Brom, als opvolger van interim-coach Dick Advocaat, moest FC Utrecht gaan oogsten. Met een contract voor drie jaar werd hem de tijd daarvoor gegeven. De club, ook bekend om zijn heethoofdige supporterskern, hunkert al jaren naar aansprekend succes. Met Van den Brom, afkomstig uit het nabije Amersfoort, was een trainer met regionale betrokkenheid binnengehaald.

MERTENS EN CHADLI

Van den Brom (54) kan bogen op een mooie carrière als speler, tweevoudig international en actief bij onder meer Vitesse en bij Ajax waar hij op de tribune moest plaats nemen bij de glorierijke finale in de Champions League van 1995. Met hem als trainer kwamen Dries Mertens en Nacer Chadli in hun jonge jaren bij AGOVV tot bloei. ADO Den Haag en Vitesse leidde hij naar Europees voetbal, Anderlecht naar het landskampioenschap. AZ bracht hij verder omhoog, wat hem in 2018 de bekroning tot coach van het jaar’ (de Rinus Michels Award) opleverde.

Met zo’n cv als trainer, moest ook FC Utrecht verder kunnen komen dan de subtop, oordeelde eigenaar Frans van Seumeren in 2019. ‘We gaan de top-drie aanvallen’, luidde het motto, onderschreven door Van den Brom. Het was een doelstelling die in de zomer van 2020 werd herhaald  bij de viering  van vijftigjarig bestaan. Opvallend is het daarom dat technisch directeur Jordy Zuidam die ambitie nu, na het vertrek van Van den Brom, terugschroeft tot ‘top 5 of top 6‘.

KLAPPEN IN EUROPA EN DOOR CORONA

FC Utrecht verkeerde nog in zijn droomwereld toen het in de zomer van 2019 meteen harde klappen opliep. Dramatisch, zo begon het seizoen met de snelle uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen HŠK Zrinjski Mostar uit Bosnië Herzegovina.  Zesde slechts stond FC Utrecht vervolgens toen de corona-uitbraak de competitie én het bekertoernooi in het voorjaar stillegde, één inhaalwedstrijd verwijderd van de vijfde plaats.

Het belangrijkste succes onder Van den Brom was het bereiken van de finale in het KNVB-bekertoernooi, behaald door Ajax in de halve finale uit te schakelen. In de besluitvorming over de corona-gevolgen bleef de erkenning én de kans op de beker uit. De KNVB schrapte de finale en ook bij de toewijzing van deelnemersplaatsen voor de Europa League viste FC Utrecht naast het net.

WAARDE SPELERS

Zodoende houdt John van den Brom weinig voldoening over aan zijn periode bij FC Utrecht. Hij kan evenmin verwijzen naar een succesvolle ontwikkeling van veel spelers en navenante waardestijging in de transferhandel. Italiaanse interesse voor vleugelaanvaller Gyrano Kerk werd door FC Utrecht genegeerd. De toptransfer sinds de komst van John van den Brom komt niet verder dan de 4,5 miljoen euro, door Ajax nog geen zes weken geleden betaald voor verdediger Sean Klaiber nadat Sergiño Dest door Barcelona was aangetrokken.

Externe vervanging van Klaiber had FC Utrecht niet nodig. Zó uitgebreid was de kern waarover Van den Brom kon beschikken. Het is een gezelschap van veel  gelijkwaardige spelers, misschien wel té veel. Zelfs in de keeperskeuze kwam zijn twijfel naar buiten. De ideale opstelling had Van den Brom nog altijd niet gevonden. De uitslagen illustreerden dat. Over die puzzel hoeft hij zich in Genk niet langer het hoofd te breken.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply