woensdag, januari 22

Bezem door het salarishuis van PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het leek wel verkiezingsavond in Nederland, dinsdag 31 januari – Deadline Day. ESPN Nederland volgde de gehele avond in een marathonuitzending de ontwikkelingen op de laatste transferavond. In de tv-studio rinkelde de bel bij elk nieuw beursbericht en kwamen gasten langs met hilarische anekdotes over wonderlijke transfers en bizar afgeketste deals. Bij tal van clubs in het land waren verslaggevers geposteerd die het laatste nieuws moesten rapporteren – wat er in de meeste gevallen nieten eens kwam.

Het was al na tienen toen een groepje media-medewerkers van PSV naar huis mocht. Ze hoefden zich niet langer beschikbaar te houden voor gekunstelde filmpjes op de sociale media van de club om een nieuwe ‘Nieuwe Aanwinst’ te presenteren . PSV was uitgewinkeld, alleen de juristen bleven achter om de laatste punten en komma’s vast te leggen voor de overgang van Marco van Ginkel naar Vitesse Arnhem.

Marco van Ginkel (30) – achtvoudig international en oud-speler van Chelsea, AC Milan en Stoke City – speelde dit seizoen welgeteld vijf minuten in de Eredivisie.  Bij Vitesse keert hij terug bij  de club waar zijn carrière begon. Zijn vertrek betekent een nieuwe forse verlichting van de salarislasten van PSV, waar zijn contract doorliep tot medio 2024.

GRONDIGE SANERING

De winterse transferperiode is door PSV aangegrepen voor een grondige sanering van de lange en forse paylist in de financiële huishouding. Negen spelers werden verhuurd of verkocht, onder wie de Belgische aanvaller Yorbe Vertessen, die (tijdelijk?) bij Union Sint-Gillis is ondergebracht. Daar staan ‘slechts’ drie nieuwe spelers tegenover, alle drie op huurbasis voor maar een half jaar:  ex-Anderlecht-spits Fabio Silva, Rode Duivel Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) en (voormalig?) Oranje-international Patrick van Aanholt (Galatasaray).

Bij PSV moest de bezem door het salarishuis omdat de salarissen en afschrijvingen op transfersommen zodanig uit de hand waren gelopen dat de Raad van Commissarissen alarm heeft geslagen. Algemeen directeur Toon Gerbrands begreep de boodschap en kreeg na het afgelopen seizoen een elegant uitgeleide. In het najaar volgde technisch directeur John de Jong, die na het mislukken van kwalificatie voor de Champions League het verwijt kreeg onvoldoende rendement uit de zomerse transferperiode te hebben gehaald.

‘STRESS OP TRANSFERPOLITIEK’

Welke risico’s PSV is aangegaan in de (steeds mislukte) jacht op deelname aan de Champions League schetste Marcel Brands, de nieuwe directeur, woensdag in diverse kranten: ,,Onze salarissen zijn in vijf jaar gestegen van 37 naar 63 miljoen euro per jaar. Er kwam te veel stress op onze transferpolitiek, druk die niet gezond meer was. We hebben de kosten nu wat naar beneden gekregen.”

Met het noemen van een bedrag van 63 miljoen geeft Brands aan dat PSV pas recent op de rem is gaan staan. In het jaarverslag over vorig seizoen wordt nog een salaristotaal van 55 miljoen vermeld. Gemeten over twee jaar bedraagt de stijging zelfs 16 miljoen, uitgerekend in een periode dat de Nederlandse clubs bij de overheid bedelden om steun omdat de corona-beperkingen zo’n aanslag pleegden op de inkomsten.

BOD OP BABAYOKO

De bedragen die Liverpool  en Tottenham Hotspur tijdens de winterstop betaalden voor Cody Gakpo (42miljoen) en Noni Madueke (35 mijoen) moeten als een geschenk uit de hemel zijn binnengevallen in Eindhoven. De daardoor verbeterde financiële situatie maakte het PSV ook mogelijk om een bod van Paris Saint-Germain af te wijzen op de 19-jarige Belg Johan Bakayoko, die pas negen wedstrijden in de Eredivisie heeft gespeeld – meestal als invaller. Paris SG bood acht miljoen euro plus zeven miljoen aan bonussen.

In hoeverre de bezuinigingsmaatregelen de kansen van PSV  in de competitie ondermijnen, moet nog blijken. Pogingen om Memphis Depay (naarAtletico Madrid), Arnaut Danjuma Groeneveld (naar Tottenham Hotspur), Viktor Tsyhankov (naar Girona) of Kamaldeen  Sulemana (naar Southampton) aan te trekken, bleken onhaalbaar. PSV moest daarom switchen naar Fabio Silva, gevolgd door Thorgan Hazard en Patrick van Aanholt, twee ervaren spelers die bij hun club op een zijspoor waren geraakt. Twee huurtransacties voor de korte-termijn. Brands: ,,Nu zijn onze handen vrij voor de lange termijn. Komende zomer stellen we een selectie samen met als doel beslag te leggen op een van de twee directe Champions League-plaatsen die dan in de Eredivisie te verdienen zijn. Daar moeten we bij zijn.”

TITELASPIRATIES

Twijfelachtig wordt het of PSV dit seizoen nog aanspraak kan maken op een plaats die uitzicht biedt op de Champions League, direct dan wel indirect via de play-offs. De concurrentie is hevig. Koploper Feyenoord, dat zondag PSV in de Kuip ontvangt, staat vier punten voor. AZ heeft twee punten meer. Ajax telt ondanks een diepe crisis, met het ontslag van coach Alfred Schreuder als gevolg,  nog altijd maar één punt minder dan PSV.

Zowel Feyenoord als Ajax hield zich gedeisd tijdens de Transferwindow. Feyenoord breidde de selectie slechts uit met verdediger Naraysho Kasanwirjo (FC Groninhen). Ajax trok alleen een nieuwe keeper aan, de Argentijn Geronino Rulli (Villarreal). Ook AZ en FC Twente  blijven geloven in titelaspiraties. FC Twente verzette zich daarom krachtig en succesvol tegen de pogingen van Feyenoord om middenvelder Ramiz Zerrouki weg te lokken uit Enschede en AZ bleek slagvaardiger dan Feyenoord in de slag om Sparta-talent Sven Mijnans.

De concurrentie binnen de top-vijf van de Eredivisie voltrekt zich dus niet alleen op het veld; ook op de ‘markt’ waarop  spelers worden verhandeld.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply