zondag, oktober 17

Baghdad Bob – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gaat Bagdad vallen? Nee, mijnheer. Er zijn helemaal geen tanks in de stad en de ongelovigen geven zich met honderden tegelijk over. U zal snel een glorieuze overwinning zien.’ Het zijn de even historische als hilarische woorden van de Iraakse minister van Informatie, beter bekend als Comical Ali ofte Baghdad Bob. Dit werd ook de bijnaam van Belgisch bondscoach Roberto Martinez tijdens zijn tweede seizoen bij Everton.

Het kan verkeren en nergens zo nadrukkelijk als in het voetbal. Roberto Martinez won drie jaar geleden de FA Cup met Wigan Athletic en dat leverde hem, ondanks de degradatie van The Latics, een promotie op naar Everton.

In Goodison Park nam de Spanjaard het roer over van David Moyes, die naar Manchester United overstapte nadat hij de Evertonions een vaste plaats in de middenmoot van de Premier League had bezorgd.

Martinez bleek onmiddellijk een gigantisch succes bij de tweede club van Liverpool. Hij verklaarde balbezit heilig en werd uitgeroepen tot de nieuwe Messias. Sommigen voorspelden hem zelfs een toekomst als trainer van Barcelona.

Everton eindigde in de eerste jaargang onder Martinez vijfde, de beste prestatie van de blauw-witten sinds de landstitels van de jaren ’80 onder de legendarische Howard Kendall.

Helaas, Martinez kon die lijn niet doortrekken. In zijn tweede campagne op Goodison Park flirtte de club zelfs met degradatie.

De stemming sloeg compleet om en de supporters eisten zijn ontslag. Martinez weigerde zijn tactiek aan te passen en werd door de commentatoren ‘koppig, naïef, onverantwoordelijk’ en finaal zelfs ‘suïcidaal’ genoemd.

Dat laatste na een zware 4-0 nederlaag op Anfield Road tegen aartsrivaal Liverpool, waar Everton alweer met hoog pressievoetbal uitpakte tegen de beste counterploeg van het land.

Die wedstrijd noemde Paul Brown van The Daily Star in het onvolprezen voetbalcultblad The Blizzard het begin van het einde. Iedereen wist hoe hij tegen Everton moest spelen. De code was gekraakt, zou Aad de Mos zeggen.

Romelu Lukaku liet Martinez verstaan dat de spelers hem smeekten om meer direct te gaan voetballen en dat dit ook zijn prestaties ten goede zou komen’, aldus Brown.

De Spanjaard was volgens onze Engelse collega niet realistisch genoeg om de feiten onder ogen te zien en gebruikte zijn eeuwig optimisme als pantser. Zijn persconferenties waren doorspekt met woorden als ‘moedig’, ‘trots’ en ‘wreed’, maar de algemene conclusie was dat zijn eerste seizoen bij Everton een toevalstreffer was geweest, gebouwd op de stevige fundamenten die Moyes had achtergelaten.

Baghdad Bob’, was de kop van de bijdrage van Paul Brown in The Blizzard ( nummer 17) anderhalf jaar geleden. Het derde seizoen van Roberto Martinez bij Everton bleek een minstens even grote tegenvaller als de tweede campagne en de minzame Spanjaard werd voor het einde van de competitie doorgestuurd.

Martinez moet bij de Rode Duivels zijn carriére weer op de rails krijgen.

François Colin

Share.

About Author

Leave A Reply