maandag, april 22

Andreas Brehme, eeuwig WK-matchwinnaar (1960-2024)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De wereldbeker-finale van 1990 heeft al 85 minuten lang irritatie opgeroepen als de Mexicaanse scheidrechter Codesal-Mendez de verveling doorbreekt en zo een verlenging voorkomt. Hij gunt Duitsland na een vrijwillige duik van Rudi Völler een strafschop en roept daarmee de woede van Argentinië over zich af. Andreas Brehme, de beste Duitser in de finale, laat zich niet afleiden en schiet de Mannschaft naar de wereldtitel: 1-0.

Brehme, in de nacht van maandag op dinsdag aan een hartstilstand op 63-jarige leeftijd overleden, is daarmee voor eeuwig een held in het Duitse voetbal, in één rij met de WK-matchwinnaars Helmut Rahn (1954), Gerd Müller (1974) en Mario Götze (2014).

In het Olympisch Stadion van Rome neemt ‘Andreas (‘Andi’) Brehme op 8 juli 1990 de verantwoordelijkheid als specialist Lothar Matthäus voor de eer bedankt. Franz Beckenbauer, de coach van de Duitsers, wist meteen op wie hij wel kon vertrouwen. ‘Lothar voelde zich niet zeker. Een blik van Franz Beckenbauer in mijn richting  was genoeg. Voor dit moment had ik hierop lang getraind. Het werd wel lastig doordat de Argentijnen minuten lang bleven protesteren bij de scheidsrechter’, vertelde Brehme in 2022 in het tijdschrift 11Freunde.

‘KAMPIOEN MET ‘RODE DUIVELS VAN DE BETZENBERG’

Met de penalty-treffer van Andreas Brehme beslist een verdediger, een offensief ingestelde linksback, het WK van 1990. In de achtste  finale had hij met de tweede Duitse goal een beslissende kloof tegen Nederland geslagen. Van historische betekenis is ook wat hij acht jaar later met 1. FC Kaiserslautern presteert. Met Otto Rehagel als trainer leidt hij de ‘Rode Duivels van de Betzenberg’ een jaar na promotie naar de Bundesliga naar het landskampioenschap van Duitsland. Een sensatie.

Brehme, geboren in Hamburg, speelde tien seizoenen in Kaiserslautern, van 1981 tot 1986 en van 1993 tot 1998. In die periode wint Kaiserslautern in 1996 ook de Duitse beker en beleeft Brehme zowel degradatie als promotie. Glorie oogst hij eveneens in drie seizoenen in de Italiaanse Serie A. Met Inter Milaan behaalt hij er het Italiaanse landskampioenschap (1989) – de Scudetto –, de Super Cup en de UEFA Cup twee jaar later,

Met zijn landgenoten Lothar Matthäus en Jürgen Klinsmann vormde Andreas Brehme bij Inter de Duitse as die tegenwicht moest bieden aan het Nederlandse supertrio Van Basten-Gullit-Rijkaard bij stadgenoot en concurrent AC Milan. Brehme,  die  ook kampioen  werd met Bayern München, speelde na zijn Inter-jaren één seizoen bij Real Zaragoza en beëindigde zijn carrière na het behalen van de landstitel  in 1998.

Andreas Brehme kwam tot 86 interlands waarin hij acht keer scoorde en op drie WK-toernooien actief was. Na zijn spelerscarrière was hij twee jaar coach in Kaiserslautern, een jaar bij SpVgg Unterhaching en minder dan een seizoen actief als assistent-coach van Giovanni Trapattoni bij VfB Stuttgart. Aan het voetbal bleef hij nog verbonden via bedrijven die hem inhuurden voor pr-optredens.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply