donderdag, mei 23

Als-ie-maar-raak-is!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vraag het aan Cyriel Dessers, aan Björn Vleminckx – ze waanden zich in een paradijs als topscorers van de Eredivisie. Zoveel ruimte, zoveel tijd. Nee, dan is het in de Belgische Pro League toch veel moeilijker om tot scoren te komen, zo weet ook Cyriel Dessers inmiddels.

In hun spoor ontdekt de Griek Giorgios Giakoumakis de Eredivisie dit seizoen als Luilekkerland. In de negentiende, midweekse, competitieronde schroefde hij zijn totaal op tot 20 goals. Voor de tweede keer al maakte hij er vier voor middenmoter VVV-Venlo. Woensdagavond gebeurde dat tegen Vitesse, dat als nummer twee naar Venlo was gekomen. Vier keer Giakoumakis, 4-1.

Giorgios Giakoumakis (26) ontpopt zich tot zo’n sensatie dat het uitspreken van zijn naam voor de fans in Nederlands Limburg geen probleem meer is. Zijn medespelers maken het zich gemakkelijk met Jako, de speaker heeft een eigen versie bedacht: Als-ie-maar-raak-is.

VOOR NOG GEEN TWEE TON

Voor nog geen 200.000 euro haalde VVV hem in augustus op in Polen bij Górnik Zabrze. Zijn rapport vermeldde slechts 25 goals in 134 wedstrijden gedurende negen jaar bij zes verschillende clubs. Met drie treffers in 12 wedstrijden was Górnik Zabrze hem liever kwijt dan rijk.

Stan Valckx, technisch manager van VVV, liet zich niet misleiden door de statistieken. Op de videobeelden die hij binnenhaalde, ontdekte Valckx kwaliteiten die VVV nodig had: een spits die snel handelt, in verschillende situaties kan scoren en geen egoïstisch gedrag vertoont.

KENNISMAKING

Verrassender nog verliep de kennismaking nadat een makelaar de spits uit Kreta in maart al had aangeboden in Venlo. ,,Ik reisde naar Polen om hem te zien maar mocht door de corona-maatregelen het stadion niet binnen. Toen heb ik die wedstrijd van Górnik maar in een sportsbar bekeken. Ik zag hem strijden en met een bloedende hoofdwond uitvallen. Ik ging er al vanuit dat hij de volgende ochtend niet naar mijn hotel kon komen, maar hij kwam toch; opgefrist, met meteen veel zin om naar Venlo te komen. Hij bleek al diverse videobanden te hebben bekeken. Hij had zich echt voorbereid en kon ook meteen diverse spelers noemen van VVV.”

Het zelfvertrouwen waarmee Giakoumakis zich presenteerde aan Valckx kreeg een push in zijn eerste wedstrijd. Met drie goals tegen FC Emmen nestelde hij zich meteen op kop van de topscorerslijst. ,,Die goals gaven me vertrouwen. Dat kreeg ik daardoor ook van mij medespelers. Ze gunnen mij mijn goals”, aldus Giakoumakis.

APPLAUS NA 0-13

Zelfs een nederlaag van 0-13 tegen Ajax, op eigen veld in de zesde speelronde, kon de cadans bij hem niet verstoren. ,,Met 13-0 verliezen is toch ondenkbaar. In Griekenland stopt de tegenstander uit respect als het 4-0 of 5-0 is. Maar de pijn verdween snel bij ons door het applaus van heel veel supporters, een dag later op het trainingsveld. In Griekenland zouden ze gekomen zijn om het trainingscomplex af te branden.”

Giorgios Giakoumakis zakte ook mentaal niet weg. Hij kon steunen op zijn ervaringen in de sportpsychologie. In zijn tijd bij AEK Athene ging hij al in de leer bij de sportpsycholoog  van de club, later wil hij er zelf een studie in gaan volgen.

FRANK DEMOUGE

Aan zijn scholing als goalgetter droeg Frank Demouge als spitsentrainer van VVV het zijne  bij. Demouge is oud-spits  van onder meer NEC, FC Den Bosch, Willem II en Roda JC en werd in 2016 met Knokke nog kampioen in de vierde klasse Bevordering. ,,Frank helpt me veel met afwerken en de details die ik kan verbeteren. Ik ben heel blij met hem, want dankzij Frank ben ik echt veel gaan scoren”, zei Giakoumakis woensdag na zijn kwartet treffers tegen Vitesse.

Bij die verrassende zege maakte de Griek drie goals met een kopbal, tussendoor scoorde hij met een mislukte voorzet die achter doelman Pasveer in de nok van het doel viel. Opvallend in zijn doelpuntenreeks is de variatie in zijn treffers; met links, met rechts, binnen de  zestien en van buiten het strafschopgebied, met een omhaal, stiftjes en strafschoppen. Alle kunstjes beheerst hij.

,,Om te scoren heb je niet alleen het zelfvertrouwen nodig dat ik hier snel heb gevonden, ook geluk is nodig én een team dat je begrijpt. Ik moet mijn teamgenoten bedanken.” Hij heeft er een gewoonte van gemaakt zijn medespelers mee te laten delen in de hulde, niet alleen bij de vreugde-rituelen op het veld, ook na afloop zoals dat woensdag gold voor Zinédine Machach, de middenvelder die drie keer de assist gaf. ,,Hij is echt een speler van hoog niveau. We mogen blij zijn dat hij in ons team speelt.”

Zijn contract bindt Giakoumakis tot medio 2022 aan VVV. Aangenomen mag worden dat zowel spits als club nu al uitkijkt naar de belangstelling die zijn doelpuntenrush in de eredivisie losmaakt. Venlo en zijn Griekse topscorer zien de miljoenen al glinsteren.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.