‘We hebben een voetbalwedstrijd verloren’, sprak Robin van Persie zaterdagavond, laconiek als we hem kennen. Veertien jaar geleden verloor hij als speler van Arsenal met 8-2 van Manchester United zonder er onder te lijden. Uiterlijk onbewogen verwerkte hij zijn eerste afstraffing als Eredivisie-coach van sc Heerenveen. In Alkmaar tegen AZ stopte de telmachine pas bij 9-1 nadat Heerenveen tot aan de rust (2-1) steeds dichtbij de gelijkmaker was geweest.
Het was een ruw en abrupt einde aan de wittebroodsweken van Robin van Persie (41) als hoofdcoach. Maar niets kon hem uit zijn evenwicht brengen of zijn visie verstoren. Ook de kritiek die loskwam op de kwetsbare speelwijze van zijn team, liet hem koud. ‘Persoonlijk heb ik daar nul moeite mee. Ik weet dat perspectieven in het voetbal snel kunnen veranderen. Zowel positief als negatief. Ook nu blijven we onszelf.’
VEILIG IN FRIESLAND
Vijf jaar na zijn afscheid als speler heeft Robin van Persie dit seizoen in de Eredivisie zijn entree gemaakt als coach. In zijn opvattingen is de schoonheid van het spel een belangrijk element gebleven. In Friesland, bijna 200 kilometer van zijn Rotterdam vandaan, heeft hij een veilige club gevonden. Ook daar wil de aanhang zich opwinden als het tegenzit, maar het degradatiegevaar is doorgaans ver weg. En áls er wordt gewonnen reageren de fans alsof weer een schaatskampioenschap is gewonnen.
Heerenveen is een groot dorp met 30.000 inwoners. De komst van Van Persie heeft de Friezen met trots vervuld. Twee seizoenen met Marco van Basten als coach (2012-2014), na eerder bondscoach en coach van Ajax te zijn geweest, lieten weinig historie na. Met Van Persie kijkt Heerenveen uit naar nieuwe inspiratie.
‘IN DENKEN EN DOEN EEN HOOFDTRAINER’
Het was een bewuste keus van Robin van Persie, de topscorer van Oranje met 50 goals in 102 interlands. Hij had als coach van het Onder 21-team verder kunnen gaan in de luwte van Feyenoord, hij had elders assistent-coach kunnen worden. Maar Van Persie vond de tijd gekomen om zijn scholing als speler én als coach te toetsen aan de harde praktijk van het trainersvak. ‘Ik voel in alles dat ik in denken en doen een hoofdtrainer ben. Als hoofdtrainer moet je invloed hebben op de speelwijze. Dat wil ik, in samenwerking met de mensen om me heen’, zei Van Persie eerder in het weekblad Voetbal International over zijn keuze.
Als klankbord bij sc Heerenveen heeft hij Nico Romeijn ingehuurd, een ouwe rot van 66 in de trainersopleidingen van de KNVB met ervaringen in de Verenigde Staten waar hij onder anderen Greg Berhalter en Jesse Marsch opleidde. Van Persie: ‘Ik wil bij Heerenveen niet de voetballer van vroeger zijn. Ik besef dat ik in deze rol open moet staan voor de mening van anderen, van mijn spelers, van de mensen in de staf.’
Robin van Persie kan bogen op een schat aan ervaring én lof als speler na onder meer elf jaar Premier League met Arsenal en Manchester United. Prachtige doelpunten zijn van hem bewaard gebleven, ragfijne passes, verrukkelijke dribbels. Bij sc Heerenveen moet hij werken met spelers die niet kunnen tippen aan zijn talenten. Hij moet nu spelers ervan overtuigen en voor zich zien te winnen dat er ook met niet direct op resultaat gericht voetbal progressie en resultaten gerealiseerd kunnen worden.’
IN DE LEER BIJ GUARDIOLA
In de leer voor het trainersvak ging Van Persie onder meer te rade bij Pep Guardiola, hij liep mee in de dagelijkse praktijk van Manchester City. ‘Ik vind Pep Guardiola heel inspirerend met het positieve voetbal dat hij propageert. Ik weet zeker dat zijn visie ook bij een mindere ploeg kan werken. Ook voor mij is de speelwijze leidend. Van daaruit moeten we beter worden’, aldus Van Persie.
In de speelwijze die Van Persie uitdraagt, laat hij zijn spelers liefst ver van het eigen doel de weg naar de overkant zoeken. Met combinatiespel dat bij de 9-1 nederlaag in Alkmaar veel balbezit opleverde (55 tegen 45 procent!), maar genadeloos werd doorgeprikt, ook door kwalitatief zwak verdedigen en een keeper die gaandeweg niets meer tegenhield. Interessant wordt nu wel hoelang Van Persie vasthoudt aan zijn huidige eerste keeper, Mickey van der Hart. Hij kreeg de voorkeur boven Oranjes WK-keeper Andries Noppert omdat hij volgens Van Persie geschikter is in het ‘meevoetballen’ dat hij voorstaat.
‘KLEUTERKLAS’
‘Veredeld jeugdvoetbal, een kleuterklas. Met 5-1 achterstaan en dan nog met je laatste linie op de middellijn staan’, hekelde Willem van Hanegen in zijn column in het AD de speelwijze van sc Heerenveen onder Van Persie. ‘Gelul’, vond Van Hanegem het, zoals de coach van Heerenveen sprak over zijn spelers die de monsternederlaag ‘als kerels met trots hadden gedragen.’ Robin van Persie trekt zich niets aan van de kritiek. ‘Ik wist dat we dit soort hobbels zouden tegenkomen. Het hoort bij de weg die we willen afleggen.’
Van Persie kan zich spiegelen aan de reactie van een andere oudgediende in september 1983. Nadat hij met zijn nieuwe club Feyenoord met 8-2 was afgedroogd door Ajax sprak Johan Cruijff doodgemoedereerd: ‘Of Ajax nu kampioen wordt? Ben je gek. Ajax heeft twee punten gepakt. Niet meer en niet minder.’ Acht maanden later haalde Cruijff zijn gram met het landskampioenschap van Feyenoord, met zes punten voorsprong op Ajax, de club die hem een jaar eerder had weggestuurd.