zondag, oktober 17

Ajax eerste test pas voor PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vrolijk mogen ze doorgaan met juichen en knuffelen – in de Premier League, in de Bundesliga en vanaf komend weekeinde ook weer in de Eredivisie. ,,Het juichen baart ons énige zorgen”, zegt Jan Bluyssen, de competitiemanager van de KNVB. Het komt wat zuinigjes uit zijn mond; ook de KNVB wil het enthousiasme niet de kop indrukken. Op een verbod à la België is zelfs spottend gereageerd in  Nederland.

Klaroengeschal klinkt er volop nu het voetbaljaar 2021 in de Eredivisie wordt ingeluid met Super Januari. De standwerkers op tv en veel populaire media beloven ons geweldige krakers. Zes onderlinge duels van de geprogrammeerde top 4 (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ)  staan er deze maand op de agenda, zondag te beginnen met Ajax – PSV.  De returns daarvan zijn uitgesmeerd over de vier daaropvolgende maanden.

Na veertien competitieronden biedt de ranglijst nog weinig zicht op de machtsverhoudingen, vooral als gevolg van de ongewone programmering. Daarvoor werd in de zomer gekozen vanuit de verwachting (en de hoop) dat in januari 2021 weer in vollere stadions zou kunnen worden gespeeld. Inmiddels weten we wel beter.

Met zes competitieronden in 22 dagen wordt januari 2021 behalve spannend ook een ongekend drukke maand voor de clubs. Tussendoor staat tevens een ronde bekervoetbal gepland. Één punt slechts bedraagt nu de voorsprong van Ajax op PSV. Op vijf punten van Ajax volgen Feyenoord en Vitesse. Dan pas, twee punten verderop, komt AZ, dat herstellende is van een beroerde start.

LOFZANG AAD DE MOS

Interessant wordt vooral om te zien hoe dicht de nummers 1 en 2 daadwerkelijk bij elkaar liggen; om te volgen of PSV in staat is te tornen aan de favorietenrol van Ajax. ,,PSV gaat tot het einde van de rit een grote concurrent worden van Ajax. Ik vind Schmidt een verademing, ook hoe hij zich presenteert. Hij is de enige trainer in Nederland die inhoudelijk over trainingen en wedstrijden praat”, zegt Aad de Mos, zonder enige remming, in de VARA Gids.

De lofzang van De Mos, die dichtbij PSV’s trainingscomplex woont, is nogal overdreven. Gemakshalve vergeet hij bijvoorbeeld hoe Vitesse een duidelijk en herkenbaar gezicht heeft gekregen onder Thomas Letsch, ook een Duitser die net als Schmidt voetstappen heeft liggen bij Red Bull Salzburg. Wát Roger Schmidt loslaat over zijn aanpak bij PSV, zijn toch vooral algemeenheden, doorgaans weinig opzienbarend.

WISSELBELEID SCHMIDT

Opvallender zijn de wel zichtbare beslissingen en speelwijze waarmee Schmidt naar buiten is gekomen. De nieuwe Duitse coach van PSV draait zijn hand niet om voor onverwachte wissels; niet alleen tijdens de 90 minuten, ook van wedstrijd tot wedstrijd.  De data waarmee de fitheid en fysieke reserves bij de spelers continu worden gemeten, vormen voor hem een belangrijke leidraad, soms tot onbegrip bij spelers die als eerste keus mogen worden beschouwd.

Liefst 31 spelers zette Schmidt dit seizoen al in. ,,Onze tactiek is veeleisend en deze stijl kunnen we niet spelen met maar een paar voetballers. Wie zijn dan wel mijn beste spelers? Ze zijn soms zó moe dat ze blij zijn als ze worden gewisseld”, verklaart de coach zijn vaak opvallende wisselbeleid.

IHATTAREN

Met name Mohamed Ihattaren heeft onder Schmidt opnieuw zijn draai  moeten vinden. Veertien maanden geleden kreeg hij door Ronald Koeman een oranje shirt aangereikt en gingen ze samen op de foto, als bondscoach en neo-international. Tot een debuut in Oranje is het nog altijd niet gekomen voor Ihattaren, die in februari 19 wordt.

Nadat de competitie vorig jaar bijna zes maanden had stil gelegen, vond Schmidt hem niet fit genoeg voor het eerste elftal. Ihattaren kreeg aparte fysieke trainingen opgelegd en PSV verplichtte hem van Utrecht naar Eindhoven te verhuizen. ,,Iedereen verwacht dat Mo ‘n topspeler in Europa wordt. Met die verwachtingen heeft hij geworsteld. Mo had even wat hulp en steun nodig. Die bereidheid was er, we hebben veel energie in hem gestoken en hij laat nu zien dat hij dat verdient. Voor het eerst sinds lange tijd laat hij zijn kwaliteiten weer zien”, zegt Schmidt in Voetbal International.

GAKPO – MADUEKE – DUMFRIES – MAX

Schmidt kon geduld opbrengen met Ihattaren omdat andere talenten als Cody Gakpo en Noni Madueke zich intussen snel ontwikkelden. Gakpo (20) is geboren in Eindhoven en opgegroeid bij PSV. Met hem gaat het zo hard  dat in maart al zijn debuut in  Oranje wordt verwacht. Madueke (18) is een Engelse jeugdinternational die twee jaar geleden Tottenham Hotspur verruilde voor PSV om zich in Europa verder te kunnen ontwikkelen.

In de revival van PSV, ná de stukgelopen dictatuur van Mark van Bommel, blijken de twee vleugelbacks Denzel Dumfries (24) en Philipp Max (27) belangrijke aanvalskrachten. Dumfries is intussen aanvoerder, Max werd voor 8 miljoen weggekocht bij FC Augsburg. Met hun rushes over de flanken, hun voorzetten en  assists geven zij de aanvalsacties van PSV een herkenbaar gezicht. Max is inmiddels door Jochem Löw ontdekt als Duits internatonal en heeft al drie interlands op zijn naam gekregen.

NEDERIGE WK-VEDETTE

Met Dumfries en Max op de flanken plus het inzicht en de handige steekpassjes van de nederige WK-vedette Mario Götze, is Schmidt er in geslaagd het spel van PSV een nieuw gezicht te geven. Bij zijn aanstelling was in de Nederlandse media gretig aangekondigd dat PSV onder hem Vollgas-fussball zou gaan spelen. In werkelijkheid heeft Schmidt een nieuw type voetbal ontwikkeld, gebaseerd op een compacte bezetting van het middenrif en ruimte op de vleugels.

Vooralsnog is het verval tijdens de wedstrijden vaak zo groot dat aan PSV nog geen waardeoordeel kan worden toegekend. Ajax moet zondag de eerste graadmeter worden. Diverse miskleunen van de Amsterdammers in de vorige maand zijn PSV hoop gaan bieden. De onderlinge ontmoeting is zondag voor beide ploegen nog maar een eerste krachtmeting. Juichen en knuffelen mág, maar er volgen daarna nog 19 competitieronden die alles weer anders kunnen maken.

Roger Schmidt, het boek van een trainer | Roger Schmidt

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.