woensdag, mei 29

Afellay roert zich pas ná afscheid

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ruim vijftien jaar geleden is het alweer dat twee PSV-talentjes met Marokkaanse roots in de Champions League de kachel aanmaakten met AC Milan. Glunderend verschenen ze voor de tv. Ibi en Isi, 19 en 17 jaar jong, twee pleintjesvoetballers uit Utrecht. Voetbalminnend Nederland raakte vertederd.

Van Ismaïl Aissati hebben we al lang niets meer vernomen. Negen jaar geleden verdween hij naar Turkije, tussendoor speelde hij in de Russische competitie en momenteel staat Aissati  onder contract bij Adana Demirspor, een clubje op het tweede niveau van Turkije. Als international bleef zijn loopbaan beperkt tot twee interlands voor Marokko.

Succesvoller, maar lang ook stil, was Ibrahim Afellay (34), die zondag bekend maakte niet langer naar een nieuwe club uit te kijken. Als invaller bij Barcelona mocht hij op Wembley met Messi, Xavi en Iniesta meejuichen na de finale van de Champions League in 2011. Afellay kwam tot 53 interlands, onder meer op het voor Oranje ‘zilveren’ WK van 2010. Maar evenzeer blijft hij de speler aan wie de blessures kleefden. Ernstig kruisbandletsel en vage kwetsuren in het bovenbeen ontregelden zijn carrière.

Terug bij PSV speelde Afellay een jaar geleden, op 26 januari 2020, zijn laatste wedstrijd. Na een tweede gele kaart moest hij tegen FC Twente met rood het veld verlaten. Vier maanden later besloot Roger Schmidt dat hij Afellay niet nodig had in het nieuwe PSV; zonder hem te hebben zien spelen of trainen, zonder hem gesproken te hebben.

KEUZES SCHMIDT

Zo’n kil vertrek bij de club waar hij  tot bloei kwam en bij terugkeer warm werd verwelkomd, pijnigde het hart van Afellay. Hij heeft het de Duitse coach kennelijk niet vergeven. Sinds het  begin van dit seizoen schuift Afellay op de late zondagavond regelmatig aan bij het NOS-voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Herhaaldelijk neemt hij daarin het spel van PSV en de keuzes van Schmidt onder vuur.

,,Schmidt wil met PSV zogenaamd Vollgas-fussball spelen. Wat is dat dan? Ik zie het er niet uitkomen”, zei hij al enkele keren. De wijze waarop PSV zondag in de eerste helft door Feyenoord overhoop werd gecounterd, was nieuw koren op de molen van Afellay. Na een 3-0 achterstand bij rust resulteerde de 3-1 nederlaag voor PSV in zeven punten achterstand op koploper Ajax.

KRITIEK OP PSV

Nadrukkelijke kritiek had Afellay zondag op de spelopvatting en taakuitoefening bij PSV, dat met Götze, Gakpo en Madueke drie belangrijke spelers miste. Voor Schmidt was dat geen aanleiding om Mohamed Ihattaren vanaf de aftrap in te zetten, hij koos liever voor veel minder talentrijke spelers als Ryan Thomas en Mauro Junior.

Afellay: ,,PSV moet van Schmidt een ballwatch-game spelen. De spelers moeten overal op het veld voortdurend op de bal jagen. Je kunt wel steeds op de bal willen zitten, maar je moet toch ook in de gaten houden wat er achter je rug gebeurt. En als je hoog druk moet zetten, heb je wel centrumverdedigers nodig die doordekken. Die zie ik niet bij PSV.”

OPMERKELIJK OPENHARTIG

Het is opmerkelijk, zo openhartig als Ibrahim Afellay zijn mond roert nu hij uitgespeeld is. In zijn nieuwe rol als NOS-analist, voorlopig tot en met het WK van 2022, doet hij zich gelden zoals we hem nooit hebben gekend. Afellay liep als speler nooit voorop met zijn mening. Hij onderhield geen lijntjes met populaire tv-programma’s, zijn levenswandel liet nooit smeuïge roddels los. Afellay kenden we voornamelijk van zijn gestroomlijnde dribbels, van zijn zwiepende schoten, van zijn schijnbaar eeuwige jongensachtige smile.

Tot de winterstop van 2010/2011 was PSV zijn club. Daarna volgde Barcelona, tot medio 2015,  een periode waarin hij na blessures ook als huurspeler van Schalke 04 en Olympiakos lang niet altijd voldoening vond. Ook in de daaropvolgende vier seizoenen bij Stoke City bleven blessures zijn ritme verstoren. In 2019 keerde hij terug bij PSV. Mark van Bommel benoemde hem meteen tot aanvoerder, maar zijn stem kon hij lange tijd alleen in de kleedkamer verheffen.

NA TWEE JAAR PAUZE

Pas in december 2019 kwam Afellay aan spelen toe, na bijna twee jaar pauze. Thuis tegen Fortuna Sittard gebeurde dat, op een moment dat de score veilig was en het publiek om hem begon te roepen. ,,Tot die wedstrijd had ik niet het idee dat ik erin zou komen. De jongens op de bank begonnen mee te zingen. Ik zei nog tegen de trainer: laat je niet gek maken. De supporters zongen zo luid,  het kon niet anders. Het voelde alsof ik uit de dood was opgestaan. Een moment om nooit te vergeten.”

Ruim een week later werd Mark van Bommel ontslagen bij PSV.  In zijn tweede periode bij de Eindhovense club kwam Afellay niet verder dan vier wedstrijden. Toen legde de corona-uitbraak de competitie stil. In mei kreeg Afellay  te horen dat hij niet langer gewenst was bij PSV’s nieuwe coach. ,,Jammer dat de trainer niet in een persoonlijk gesprek heeft verteld dat hij niet verder wilde gaan met mij. Ik moest het van de technisch directeur horen”, zei hij in een tv-programma van Fox. Verder hield hij zich in, behalve dan in zijn nieuwe rol.

,,Al een behoorlijke tijd had ik stoppen in mijn hoofd zitten. Ik wist wat ik nog wel wilde en wat niet. Maar waar ik voor openstond is niet meer voorbij gekomen. Ik wilde graag verder, maar niet ten koste van alles”, zei Afellay zondagavond bij Studio Voetbal.

FABER VERSUS SCHMIDT

Op zijn bekendmaking reageerde oud-speler Ernest Faber, hoofd jeugdopleidingen bij PSV, met woorden waarin hij afstand van het besluit van Roger Schmidt om niet verder te gaan met Afellay. Na het ontslag van Mark van Bommel was Faber vorig jaar de laatste trainer onder wie Afellay in actie kwam.

Faber op Omroep Brabant nu: ,,Ik had het idee dat hij nog wel even door had kunnen spelen. Ibi was de eerste aanvoerder. Samen met Dumfries, Schwaab en Viergever was hij de leider van de groep. Zij bepaalden de hiërarchie. Eigenlijk was hij net weer topfit toen het seizoen afgebroken werd door corona.”

Met die woorden van Faber roept Ibrahim Afellay bij zijn definitieve vaarwel op een verhulde toon kritiek op vanuit de boezem van PSV. Club én fans wachten hartstochtelijk op het moment dat de met Roger Schmidt gewekte beloften worden ingelost.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Twitter @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.