zondag, november 24

De schoonste was van Schöne

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Welk moment uit het glorieuze scala van Real Madrid – Ajax zal straks het meest beklijven?

  • De massale leegloop van Bernabéu, verdoofd door ongeloof, geschokt door de vernedering?
  • De uitgelaten vreugde bij de jongensclub van Ajax, als een kampioenselftal poserend na afloop?
  • Die betoverende actie van Ti-Ta-Tadic (copyright NOS-verslaggever Franks Snoeks) vooraf aan de 0-2 van Davis Neres?
  • De demonstratie van teamkracht, door Dusan Tadic bekroond met de 0-3?
  • Of de majestueuze vrije schop van Lasse Schöne, de 1-4 die herinneringen opriep aan een soortgelijke treffer van Pierre van Hooijdonk in december 2001?

Ja, ik moest denken aan Pierre van Hooijdonk zoals hij toen voor Feyenoord scoorde op weg naar het winnen van de UEFA Cup. Vanuit een soortgelijke positie, met eenzelfde curve. Maar destijds, daar in het Zwarte Woud, heette de tegenstander SC Freiburg, in het doel stond ene Richard Golz en de treffer droeg niet eens aan een zege bij.

In Madrid  kreeg Thibaut Courtois dinsdag letterlijk het nakijken, een van de beste keepers ter wereld en met zijn 1.99 zelfs een centimeter langer dan die keeper van Freiburg. Precies in de nok van het doel sloeg het boogschot vanaf de flank in, ideaal in het gezichtsveld van de tv-camera. De vrije schop van Schöne was de schoonste, de kers op de taart, het startsein voor een Nederlands feest in Madrid dat nog liefst 23 minuten lang de wedstrijd mocht beheersen.

‘Einen Tag so Schöne wie heute’, jubelde de Nederlandse tv-commentator Sierd de Vos op Ziggo.

DENKEND AAN DE GRAAFSCHAP

De vrije schop van Lasse Schöne maakte tegelijkertijd pijnlijke herinneringen los. Want ik moest opnieuw terugdenken aan die zondag in mei 2016 toen Ajax als koploper op de laatste dag van de competitie de landstitel verspeelde bij degradant De Graafschap. Nul schoten op doel noteerde Ajax die middag. Van de huidige selectie stond alleen Joël Veltman, dinsdag invaller, in het veld. Op de bank zat Lasse Schöne zich te verbijten, zich afvragend waarom hij maar niet aan bod mocht komen,  uitgerekend in deze wedstrijd met zoveel mogelijkheden uit vrije schoppen.

Frank de Boer wist het beter, dacht hij. De coach van Ajax bleef erop vertrouwen dat de  kopkracht van verdediger Mike van der Hoorn de deur alsnog zou forceren. De oogst was bedroevend. PSV profiteerde en ging er met de titel vandoor. Frank de Boer werd pas wakker toen hem werd verteld dat hij in traumatoestand zijn ontslag had ingediend.  

Lasse Schöne heeft naderhand veelvuldig geëtaleerd hoe hij Ajax destijds nog had kunnen redden. Niet alleen zijn vrije schoppen markeren zijn waarde. Nooit is hij als een internationale sterspeler aangezien, maar met zijn spelinzicht en werklust  is er altijd wel plaats voor hem op het middenveld.

ZEVENDE SEIZOEN

De Deen die in mei 33 jaar wordt, is inmiddels aan zijn zevende seizoen bij Ajax bezig. Hij speelt vrijwel altijd mee en heeft inmiddels ook 66 interlands op zijn naam staan. Maar nooit viel zijn naam in relatie tot buitenlandse topclubs. Om zich heen heeft hij tal van dure spelers met veel betere contracten zien weggaan én binnenkomen bij Ajax, Lasse Schöne hoor je daar niet over.

Een hele carrière lang behoort hij al tot de waterdragers. Schöne speelde vanaf zijn  zestiende bij sc Heerenveen, zonder ooit te worden opgesteld in het eerste elftal. In 2006 volgde hij de assistent-coach van sc Heerenveen naar De Graafschap om kennis te maken met de Eerste Divisie. Daarna speelde Schöne vier jaar bij NEC Nijmegen in de Eredivisie waar zelfs een ernstige kruisbandblessure hem niet kon ontmoedigen.

MEEST SPELENDE BUITENLANDER

Lasse Schöne was al 26 jaar toen hij transfervrij, met inmiddels zeven interlands op zijn naam, de clubs voor het kiezen had. Feyenoord en Schalke vingen bot, bij Ajax bleek hoe hij zijn plafond kon verleggen. Geen enkele buitenlander speelde in de historie van Ajax meer wedstrijden dan  de 272 van Lasse Schöne. Een vaste waarde zonder met pretenties op de trom te slaan.

Nu mag Schöne zich met Ajax opmaken voor een seizoen-slot op drie sporen. De bekerfinale is bereikt, de strijd om de landstitel nog niet opgegeven, in de Champions League hoort Ajax nu bij de beste acht. Voor de generatie talenten is het Europese podium een showcase. Na Frenkie de Jong (naar Barcelona) lonken vrijwel alle anderen naar een vet contract bij een buitenlandse club. Een leegloop dreigt de ambities dan te ondermijnen.

Lasse Schöne zal er niet gebukt ondergaan. Zijn contact loopt door en niets zal hij mooier vinden dan een nieuwe lichting te mogen gidsen naar nieuwe successen, en als het nodig is: geïllustreerd met ragfijne vrije schoppen.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.