zondag, november 24

SympaThy for life

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Laten we het nog eens hebben over voetbalsupporters, de nooit stille krachten achter het Nederlandse voetbal. Twee gezichten vertoonden ze in het voorbije weekeinde, twee uitersten. Tegenover de massaal uitgedragen sympathie voor Lennart Thy, de Duitse spits van VVV Venlo, stonden nieuwe woede-uitbarstingen, verwensingen en bedreigingen.

Maar eerst aandacht voor Lennart Thy. Hij werd in vrijwel alle stadions aanbeden, op spandoeken en met applaus in de elfde minuut, refererend aan zijn rugnummer. SympaThy for life stond op het spandoek van de VVV-fans in Eindhoven waar VVV met 3-0 verloor van PSV. Thy werd er uitgeroepen tot ‘man of the match’.  Een bijzondere keuze, hijzelf ontbrak namelijk. Thys was niet eens in het stadion.

Thuis bij zijn ouders in Suchteln bij Dusseldorf moest hij op krachten komen na als donor zijn medewerking te hebben verleend aan een stamceltransplantatie in Duitsland. Zeven jaar geleden liet Thy op 19-jarige leeftijd, toen nog een prille Bundesliga-prof bij Werder Bremen, hiervoor dna afnemen.  Enkele weken geleden bereikte hem de hulpkreet.  Thy bleek te ‘matchen’, in een verhouding van één op ‘n paar miljoen, met een Duitse leukemiepatiënt.

Voetbal, scoren tegen PSV, telt op zo’n moment niet meer voor Lennart Thy. De clubleiding van VVV begreep dat. De supporters, eerst van VVV, vervolgens in het hele land, steunden hem met applaus. Zijn gebaar oogstte wereldwijd bewondering, overal was er iets over te lezen. De ovaties zetten aan tot nadenken – waarom nu zoveel aandacht voor een stap die zovelen al hebben gezet?  Nu het een voetballer als donor betrof, bleken ineens velen zijn voorbeeld te willen volgen. Maandag werden meteen al zeker vijfduizend nieuwe aanmeldingen voor stamceldonatie geregistreerd.

Zelf voelt Lennart Thy zich geen held, zo vertelde hij dinsdag op een speciale persconferentie in Venlo. ,,Ik ben niet per se trots op mezelf, het is voor mij vanzelfsprekend.  Als je wellicht iemands leven kunt redden, is de keuze voor mij niet moeilijk. Het geeft wel een mooi gevoel, maar ik ben niet ineens een ander mens.”

INJECTIES

Vijf dagen achtereen kreeg Thy vorige week injecties om nog meer stamcellen in het beenmerg op te bouwen. Op donderdag volgde de transfusie. Zes uur lang moest hij daarna stokstijf blijven liggen, continu in een voorgeschreven houding. Hij voelde zich vermoeid, hevige spierpijn plaagde hem, maar alle opofferingen wegen niet tegen het perspectief dat hij over drie maanden hoopt te horen dat zijn stamcellen een leven hebben gered.

De adhesie zal nog aanzwellen in de laatste zes wedstrijden van dit seizoen waarin Lennart Thy zo plotseling is uitgegroeid tot een lichtend voorbeeld voor de maatschappelijke betekenis van het voetbal. Zijn actie geeft Thy wellicht ook als voetballer een extra dimensie. Bij VVV speelt hij als huurling van Werder Bremen. In Duitsland is zijn doorbraak steeds uitgebleven. Bij zowel Werder Bremen als FC Sankt Pauli in de Tweede Bundesliga (ook op huurbasis) scoorde hij te weinig. Ze vonden Lennart Thy niet egoïstisch genoeg, als spits….

VERWENSINGEN

In schril contrast met het warme onthaal voor Lennart Thy staat de bejegening die Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst moet ondergaan. Omdat er naar gevraagd werd, sprak hij vorige week openhartig over de verwensingen die hem en zijn familie dit seizoen via Twitter hebben bereikt. Gio out, jouw man moet worden ontslagen, iedereen wil hem weg hebben, hoop dat jouw kinderen kanker krijgen!, kreeg zijn vrouw Marieke te lezen. ,,Dergelijke berichten komen dit seizoen binnen”, bevestigde Van Bronckhorst. ,,Mensen die je een dodelijke ziekte toewensen, dat is best heftig.”

Erger nog, concreter ook, ageerden de aanhangers van FC Twente, dat afgelopen weekeinde naar de laatste plaats van de eredivisie afzakte. Jan van Halst – oud-speler, nu technisch & commercieel directeur – moest zelfs de beveiliging inroepen om  kort na de pauze het stadion met gezin te kunnen verlaten. Zó bedreigend was de situatie geworden bij de thuiswedstrijd tegen Willem II, waarin FC Twente pas in de slotfase aan een nederlaag ontsnapte (2-2).

Van Halst wordt door de aanhang in het oosten van Nederland afgerekend op de samenstelling van de spelersgroep, die aanzienlijk magerder van kwaliteit is dan vorig seizoen toen Ted van Leeuwen de selectie bijeen had verzameld en FC Twente als zevende eindigde. Die zevende plaats weerspiegelde dat de club uit Enschede de weg omhoog had gevonden na  enkele zorgelijke jaren als gevolg van financieel wanbeheer met frauduleuze trekjes.

BESMETTE TITEL

Wat bij FC Twente in 2014 en 2015 naar buiten kwam besmette zelfs nog het landskampioenschap, dat in 2010 was behaald. Onder de dictatoriale voorzitter Joop Munsterman bleek de ethische en financiële mores ver zoek geraakt in de Grolsch Veste. Lang geheim gebleven documenten wezen uit dat FC Twente in zee was gegaan met de omstreden investeringsgroep Doyen Sports. Het onderzoek van de KNVB leidde tot strafpunten op de ranglijst, het aftreden van bestuur en raad van commissarissen; zelfs de licentie om nog betaald voetbal te spelen werd formeel ingetrokken.

Uiteindelijk ontsnapte FC Twente met de hakken over de sloot bij de beroepscommissie van de KNVB aan de zwaarste sanctie (de licentie-intrekking), die het einde van de club had betekend. FC Twente kreeg wel een boete van 181.000 euro en kan zich voor straf ook dit seizoen niet kwalificeren voor Europees voetbal.

Bij die laatste last staat niemand nog stil nu FC Twente zo ver is weggezakt. Het vervangen van de trainer heeft geen soelaas geboden, integendeel. Met Gertjan Verbeek als opvolger van de weggestuurde René Hake in oktober  is de neergang zelfs versneld. Slechts één competitieduel werd sindsdien gewonnen. Voetballend gaat het steeds minder. Ook (ex-)international Adam Maher en de snel langdurig geblesseerd geraakte Mounir  El Hamdaoui hebben FC Twente na de winterstop geen merkbare impuls kunnen geven.

RODE PEPERS

De onrust en het ongenoegen bij de fans kwamen zaterdagavond bij de 2-2 tegen Willem II in een mudvol stadion (30.000 toeschouwers, dat wel) tot uiting in rode pepers. Ze daalden van de tribunes af, als signaal voor de spelers  om méér peper in het spel te laten zien. Op spandoeken werd opgeroepen ‘de pepers in de reet te steken’, de fans klaagden ook over schijtbakkenvoetbal, de term waarmee Verbeek eerder de strijdwijze van koploper PSV had gehekeld.

Verbeek moet nu bezuren dat hij in Nederland een bekend mediapersonage is als tv-analist. In die rol is hij nooit te beroerd om rauw en onverbloemd zijn  zegje te doen.  Ook als coach van FC Twente  bleef hij dat doen wat hem door de fans kwalijk wordt genomen nu het elftal zo zwalkt. Daarom vonden de fans het tijd voor actie, met een ‘statement’ in navolging van de recente supportersactie bij Willem II.  Verbeek én ook directeur Van Halst, zagen zich geconfronteerd met de eis zich voortaan uitsluitend te concentreren op hun taken bij FC Twente, ze mochten van de aanhang niet langer als analist in tv-programma’s verschijnen.

Verbeek legde zich met zichtbare tegenzin daarbij neer. ,,Hypocriet. Als Twente tien of twintig punten meer had gehad was het geen discussie geweest”, reageerde hij op de eis van het overkoepelende supportersorgaan Twente Verenigt!  Die reactie dreef beide kampen nog harder uit elkaar.  Verbeek en de fanatieke supporters in Twente moeten zich nu vastklampen aan de eindfase van de competitie waarin de play-offs om behoud het hoogst haalbare lijken voor de onverwachte hekkensluiter.

TWITTER: @hmees

 

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.