woensdag, januari 22

Niet elke handsbal is een penalty waard

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Laten we de hands-regel aanpassen, maar stop alsjeblief met kritiek op degene die de regel moet toepassen’,  zucht Danny Makkelie als hij te gast is in het NOS-voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Niet elke handsbal in het strafschopgebied is volgens de internationaal hoogst genoteerde Nederlandse scheidsrechter daadwerkelijk een penalty waard.

Scheidsrechters komen maar zelden met uitleg naar buiten. De bonden zijn beducht voor de interpretatie en uitwerking van hun woorden. Met instemming van de KNVB én na ruggenspraak met collega’s nam Makkelie afgelopen zondag weinig bladen voor zijn mond. Hij deed zijn zegje aan het eind van een weekeinde waarin de Nederlandse arbitrage opnieuw verbazing had gewekt. Ditmaal was de VAR twee keer blind geweest: voor een opzichtige handsbal waarna een doelpunt van Heracles tóch werd toegekend, voor een afgekeurde goal van PEC Zwolle die ten onrechte wegens buitenspel was afgekeurd.

In beide gevallen erkende Makkelie de foutieve waarnemingen. Het ging nu vooral over handsballen in het strafschopgebied, die volgens de spelregel álle met een penalty moeten worden bestraft. Met een late strafschop wegens hands, in het voordeel van koploper PSV,  heeft ook Makkelie onlangs onbegrip en kritiek opgeroepen. Ook hijzelf snapt dat wel. ‘Zet ik mijn voetbalpet op, dan vind ik de handsbalregel niet passen in de spirit van het voetbal. Maar als ik dit internationaal niet fluit, kost me dat punten.’

EIGEN CARRIÈRE

Duidelijker kan Makkelie niet aangeven hoezeer scheidsrechters niét hun eigen gevoel, maar wel het spelregelboekje volgen – gedreven door het perspectief in hun eigen carrière. ‘De regel is niet goed uitgeschreven, het is een grijs gebied’, vindt de bijna 42-jarige scheidsrechter.

De kans op een doelpunt was nog ver weg bij de gewraakte handsbal waarmee hij PSV tegemoet kwam. Dichtbij een verre hoek in het strafschopgebied wipte Johan Bakayoko, met nog veel volk voor zich, de bal met een achterwaarts trapje tegen de wegzwaaiende arm van Ruben van Bommel (AZ). Het leek wel een uitgelokte handsbal, afgekeken van het hockey waar op deze manier strafcorners worden verdiend.

In zo’n situatie zou Makkelie graag een aanpassing van de handsregel in het strafschopgebied zien. Géén penalty, maar een vrije trap indien geen sprake is van opzet of een doelrijpe kans. De consequentie krijgt dan minder gewicht, de ophef zal minder zijn.

Het is wachten op een experiment dan wel directe aanpassing van de spelregel. Ook de KNVB doet, gevoed door de scheidsrechters, aanbevelingen bij de spelregelinstantie IFAB. Binnen anderhalve maand komt het orgaan weer bijeen voor de jaarlijkse screening van de ervaringen met de regels.

NOG ÉÉN PUNT

Ondertussen blijven scheidsrechters en VAR op vrijwel elke speeldag ongenoegen oproepen. Soms is dat doorslaggevend, soms ook niet. In de negentiende ronde werd de verrassende ontwikkeling binnen de top zes van de Eredivjsie niet beïnvloed daardoor. Als enige liep Ajax géén schade op waardoor de achterstand op PSV nog maar één punt bedraagt.

Het lijkt warempel nog spannend te worden nadat de titel al maandenlang gereserveerd leek voor PSV. Twee nederlagen en een gelijkspel hebben de kloof versmald met Ajax, dat op zijn Italiaans verder sluipt. Verbazingwekkend is het hoe Francesco Farioli de Amsterdammers in het gareel heeft gekregen. Kraak noch smaak zit er aan het spel van Ajax. Doelpunten van de wekelijks falende Brobbey (1) en Weghorst (6) heeft het niet nodig, de verdediging houdt de poort wel gesloten met nog maar 17 tegentreffers.

ITALIAANSE DOCTRINE

De herrijzenis van de vorig seizoen nog tijdelijk naar de laatste plaats weggevallen grootmacht verblijdt de fans De tijd is voorbij dat in Amsterdam alleen attractief voetbal, met speelse acties en verfijnde trucjes, werd geaccepteerd. Onder de Italiaanse doctrine tellen alleen de punten. Zelfs de spreekwoordelijke Amsterdamse grootspraak en arrogantie zijn onder Farioli verdwenen.

‘De titel is geen prioriteit voor ons’, zei Farioli zondag na de zuinige 2-0 zege bij sc Heerenveen. Geen enkele Ajax-coach nam eerder zulke woorden in de mond in  een fase dat de koploperspositie zo nabij is. Farioli houdt zich vast aan de doelstelling die hem is meegegeven: een plaats bij de top-3 met het vooruitzicht op nieuwe tientallen miljoenen in de Champions League.

ANDRIES NOPPERT

Op bezoek bij sc Heerenveen had Ajax zondag niets te vrezen. Het publiek in Friesland veerde alleen op toen coach Robin van Persie zijn reserve-doelman Andries Noppert aan een warming-up liet beginnen. Een invalbeurt bleef uit, anders dan drie dagen eerder bij de uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi door de part-timeprofs van Quick Boys, de club van Dirk Kuijt in de kustplaats Katwijk.

Een ongekende keeperwissel voltrok zich daar na 80 minuten. Heerenveen leek zorgeloos op weg naar de kwartfinale toen Van Persie besloot Noppert in te zetten. De 30-jarige doelman die op het Wereldbeker-toernooi van 2022 eerste keus bij Oranje werd, en daar al zijn vijf interlands speelde, beleefde een horror-avond. Door een onbezonnen duik werd hem een strafschop aangesmeerd, even later taxeerde hij een wanhoops-voorzet verkeerd waardoor Heerenveen alsnog uit het bekertoernooi werd gewipt.

De hoon gold vooral Van Persie met zijn onbegrepen ingreep, volgens hem bedoeld om met een langere Noppert beter gewapend te zijn voor een stormloop in de slotfase. Voor Noppert was het vooral een nieuw dieptepunt in een merkwaardige carrière. Bij zijn vorige club was hij lang niet altijd een vanzelfsprekende eerste keus. In het doel van Go Ahead Eagles hoorde hij hoe de fans hem naar Oranje  gilden. Hij verdiende er een transfer naar Heerenveen, Louis van Gaal, en vooral zijn keeperstrainer Frans Hoek, gaf gehoor aan de roep. Ronduit verrassend kreeg Noppert op het WK de voorkeur, zonder dat zijn prestaties bedenkingen opriepen.

Terug in Friesland raakte hij in een dip verzeild omdat de gedroomde buitenlandse transfer uitbleef. Een nieuw contract bij sc Heerenveen, voor vijf ton per jaar, kon de frustratie niet wegnemen. Degradatie tot tweede keeper was een logische uitkomst. Stil werd het nooit rond Noppert die nu de meest besproken reservekeeper in de Eredivisie is.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply