dinsdag, oktober 22

De kruistocht van ‘Meneer Van Basten’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Meneer Van Basten’ heeft het vaak over mij, dus zal hij wel wat in me zien.,’ Beleefd en vol ontzag, maar ook wel trots, spreekt Brian Brobbey over Marco van Basten, veertig jaar geleden de spits van Ajax die nu zo graag een voorbeeld wil zijn voor de huidige nummer 9 van de Amsterdamse club.

Wat ‘Meneer Van Basten’ van Brian Brobbey vindt, is uitgegroeid tot een running gag. Bijna wekelijks valt hij in  het tv-programma Rondo in herhaling. Dan wijst Van Basten steeds weer  op de tekortkomingen van Brobbey, maar hekelt hij  even nadrukkelijk de gebreken in diens opleiding bij Ajax.

Naarmate de doelpunten van Brobbey dit seizoen langer uitblijven, neemt de honger naar de oorzaak toe.  In twaalf wedstrijden scoorde hij pas één keer, twee maanden geleden alweer, in de voorronde van de Europa League. In de Eredivisie staat Brobbey nog steeds droog, ook al dienen zich wekelijks aantrekkelijke mogelijkheden voor, zoals afgelopen zondag zeker twee keer bij de 4-3 zege tegen Heracles.

AANBOD

Maandagavond voegde Van Basten een nieuw element toe aan zijn kruistocht. ‘Vorig seizoen heb ik bij John van ’t Schip, die toen de trainer was, aangeboden dat ik Brobbey best wilde komen helpen op de training. ,,Doe maar niet”,  zei Van ’t Schip. Wie het voorstel heeft afgewezen, weet ik niet’,  zei Van Basten, die goed bevriend is met Van ’t Schip ietwat schimmig.

Aan tafel met Van Basten reageerden de oud-spelers Youri Mulder en Ronald de Boer, die zelf actief is in de jeugdopleiding van Ajax (!), nogal terughoudend op de kritiek van de drievoudige Ballon d’Or. ‘Heb je wel eens gezien hoe er bij de jeugd van Ajax wordt getraind? Dan heb je ook geen recht van spreken’, vond Mulder, negenvoudig international in Oranje.

’GEEN SLIMMIGHEI’DJES’

Marco van Basten (volgende week wordt hij 60 jaar) bleef onverstoorbaar. ‘Ik oordeel op wat ik van Brobbey in de wedstrijden zie. Hij speelt nog hetzelfde als toen hij acht jaar was, hij doet dezelfde dingen, heeft weinig toegevoegd aan zijn vermogen, heeft niet geleerd samen te spelen. Ze hebben hem geen slimmigheidjes aangeleerd. Dát mag je de opleiding van Ajax kwalijk nemen. Het belangrijkste wat een spits moet doen is vrijlopen, zodat hij aangespeeld kan worden. Brobbey zie ik altijd maar vechten, aan het duwen met zijn tegenstanders in de rug. Daar moet hij van loskomen.’

Brian Brobbey is 22 jaar. Vier jaar geleden debuteerde hij in de Eredivisie. Een half jaar later verhuisde hij transfervrij naar RB Leipzig. ’Ondankbaar naar Ajax’,  aldus Van Basten. In Duitsland scoorde Brobbey drie keer in 14 wedstrijden. Na een half seizoen betaalde Ajax 19 miljoen euro om hem terug te krijgen.

Nog altijd gaat Brobbey op dezelfde wijze de strijd aan, fysiek krachtig, een kwaliteit waarmee hij in zijn jeugdjaren al zijn tegenstanders de baas bleef. In de Eredivisie is de oppositie ingesteld en gewapend voor duels met spitsen van het Brobbey (en Lukaku). Het nadeel voor Brobbey is dat scheidsrechters in Nederland hem zeker zo vaak als zijn tegenstanders bestraffen bij de lijf-aan-lijf-duels.

BAYER LEVERKUSEN

Ajax-supporters storen zich daarom mateloos aan de scheidsrechters die hem afremmen. Want de spits is mateloos populair bij de fans, en bij de Amsterdamse media. Geliefd maakt hij zich ook met zijn laconieke verschijning voor de tv-camera, met vleugjes humor die aanspreken. Daarom wordt het hem nogal eens vergeven als hij niet scoort of onvoldoende presteert in Oranje.

Vorige maand etaleerde Brobbey zijn kwaliteiten wél in de thuisinterland tegen Duitsland (2-2). Jonathan Tah, verdediger van Bayer Leverkusen, werd er radeloos van en moest al tijdens de pauze worden gewisseld. In contrast daarmee volgde vorige week een machteloos en onzichtbaar optreden van Brobbey in de verloren uitwedstrijd tegen Duitsland met Rüdiger (Real Madrid)  en Schlotterbeck (Borussia Dortmund) in het centrum van de defensie (1-0).

WEGHORST

Bij Oranje ontbrak in München de geblesseerde Wout Weghorst als stand-in voor Brobbey. Weghorst is zijn tegenpool, een blanke Nederlander, geliefd in de provincies ver weg van Amsterdam, kritisch bejegend steeds in de media, ook vanwege zijn extraverte gedrag. Op het aantrekken van Weghorst door Ajax afgelopen zomer volgden zuinige reacties; bij de aanhang van Ajax, in de kranten en bij analisten. Want: ‘die Weghorst, dat is toch geen Ajax-voetballer’. Het ging toen meteen over zijn houterige loop, zijn matige techniek, zijn wappie-gedrag als mijder van corona-injecties en zijn stichting van een holistische school zonder docenten.

In de uitwedstrijd tegen Heracles kwam Wout Weghorst zondag na een klein uur aan bod als vervanger van Brian Brobbey. Binnen drie minuten kopte hij de  2-3 binnen. Twintig minuten later dwong Weghorst een strafschop af waaruit hij zelf Ajax naar de zege (3-4) schoot. In vier Eredivisie-wedstrijden heeft hij intussen drie keer gescoord.

Het laat zich aanzien dat daarmee niets verandert aan de pikorde in de spits. ‘Brian Brobbey blijft mijn nummer 9. Hij draagt elke wedstrijd bij aan de teamprestatie die hier door Wout Weghorst is voltooid’, zei Ajax-coach Francesco Farioli zondag diplomatiek. Hij behoudt zijn vertrouwen in Brobbey door hem op te stellen, Van Basten door over hem te blijven praten.

 

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply