zaterdag, oktober 5

Noa Lang blijft een tweede keus bij PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een heel jaar lang al heeft Noa Lang geen volledige wedstrijd meer gespeeld bij PSV. Op 3 oktober 2023 maakte hij voor het laatst de 90 minuten plus extra tijd vol. Ook in de tweede ronde van de Champions League, dinsdag thuis tegen Sporting Clube de Portugal (1-1) moest Lang zijn inspiratie halen uit een invalbeurt, nog geen half uurtje.

‘Noa is niet fit genoeg om te starten’, was de standaard-verklaring van coach Peter Bosz, die hem zaterdag in de competitiewedstrijd bij Willem II (0-2) nog wel de eerste helft had laten spelen. Het is merkwaardig hoe spaarzaam Bosz nu al  ruim twee maanden omgaat met zijn grillige aanvaller, altijd explosief en onberekenbaar  in woord en gebaar.

Bij Club Brugge was hij het lievelingetje van de fans. In Eindhoven beleefde Lang vorig jaar een spectaculaire entree. De PSV-aanhang koesterde een nieuw idool totdat hamstringblessures zijn ritme knakten. Eind januari 2024 al eindigde zijn eerste seizoen bij PSV. Nadien deed hij vorig seizoen alleen nog van zich spreken met krenkende opmerkingen over de medische staf en stuitend gedrag bij de viering van het kampioenschap.

ONZEKERHEID BIJ COACH

Dit seizoen wordt de 25-jarige vleugelspeler meestal ingezet als invaller. In de spelersgroep waaruit de Mexicaan Hirving Lozano tijdens de winter naar San Diego vertrekt,  heeft hij er met de onlangs aangetrokken Ivan Perisic een nieuwe concurrent bij gekregen. Hoeveel fitter moet Noa Lang nog worden voor hij het volle vertrouwen van zijn coach krijgt? Of overheerst bij Bosz dan toch de onzekerheid over Lang zodra hij in het veld staat? In gedrag, in taakuitoefening, in spelopvattingen?

Tegen Sporting stond Noa Lang bij een 1-0 voorsprong van PSV nog geen vijf minuten in het veld toen een mislukte actie van hem de Portugezen een riante kans op de gelijkmaker opleverde. Het was pas de eerste keer dat Sporting de Eindhovense linies kon doorbreken. Lang bleef de volle hoon bespaard omdat Eduardo Quaresma vrij voor PSV-doelman Benitez plotseling uitgleed. Revanche had Lang nog kunnen nemen met een kansrijke kopbal uit een voorzet van Johan Bakayoko, waarna de frustratie hem later toch weer eens bekroop, bestraft met een gele kaart.

‘TUSSENSTATION’

Zulke optredens maken de positie van Noa Lang bij PSV niet sterker. Eindhoven was voor hem bij zijn komst in 2023 een ‘tussenstation’ op weg naar een Europese topclub. ‘Een jaar, hooguit twee jaar. Dan moet ik hier weg zijn’, sprak hij openlijk uit. Euro 2024 had zijn grote podium in Oranje moeten worden, een droom die vervaagde door een opvallend hardnekkige hamstringblessure.

Ook dit seizoen wil het vooralsnog niet vlotten. In de competitie is PSV zoveel sterker dan de rest dat de bevliegingen van Noa Lang best gemist kunnen worden. In Europa heeft hij zich nog niet kunnen manifesteren als een extra wapen. Met Lang in het veld lukte het de Nederlandse kampioen dinsdag niet de aanspraken op de zege vast te houden. Niet alleen Lang, ook Guus Til, Luuk de Jong en Johan Bakayaoko verzuimden de vroege voorsprong (Jerdy Schouten na een verloren pass van Zino Debast) een vervolg te geven. In de 87ste minuut moest PSV de gemiste kansen bekopen met de gelijkmaker.

DUELKRACHT

De zege zou PSV (met de  20-jarige Matteo Dams als tweede Belg naast Bakayoko) zijn toegekomen. Overtuigend met veel duelkracht en goed spel snoerde het de Portugezen langdurig de mond. De koploper van de Eredivisie etaleerde vastberadenheid die in eigen land niet nodig is om de overwinningen aaneen te rijgen. Het gemis van de voorlopig geblesseerde mooi-weervoetballer Joey Veerman bleek geen enkele handicap.

‘Zo wil ik het ook in de competitie zien. Het was fijn om te zien dat we dit bij onszelf kunnen oproepen’, aldus Bosz. Vooralsnog heeft PSV in de Champions League pas één punt verzameld, Ook de kampioen van Nederland moet erkennen dat op internationaal niveau de scheiding der machten onmiskenbaar is.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply