zaterdag, november 9

Nieuwe spitsen, nieuw elan bij Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Niemand miste Memphis Depay, de bijna-topscorer van Oranje met 46 goals in 98 interlands. Twee nieuwe spitsen gaven in de Nations League nieuw elan aan het Nederlands Elftal. Joshua Zirkzee (Manchester United) en Brian Brobbey (Ajax) speelden, ieder in zijn eigen stijl, een hoofdrol in de thuis-interlands tegen respectievelijk Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2).

Op zaterdag kon Depay (30) vanuit de loge in Eindhoven, in stijlvol maatpak en met een modieus brilletje op, met eigen ogen waarnemen welke gedaanteverandering Oranje heeft ondergaan. Mét hem liet Euro 2024 nog een hoop chagrijn na, ondanks het bereiken van de halve finale, vooral omdat er zo weinig smaak zat aan het spel.  Depay zat dinsdagavond al in Sao Paulo, op 400 kilometer van de Copacabana, toen Oranje met Brobbey in de spits tegen Duitsland bevestigde dat het zoveel aantrekkelijker én effectiever kan dan op het EK van  ruim twee maanden geleden.

Met zijn omstreden ego-gedrag staat Memphis Depay in Nederland model voor de bedenkingen die Oranje bij  de laatste titeltoernooien heeft opgeroepen. Zijn levensstijl en zijn uitingen buiten het veld hebben hem nooit populair gemaakt, ondanks al zijn goals. De Nederlandse fans klappen en  juichen liever voor een spits met het arbeidsethos van Wout Weghorst, altijd erop gebrand om stormachtig in te vallen.

NAAR CORINTHIANS

Voor Oranje kwam Depay ditmaal niet in aanmerking omdat hij sinds Euro 2024 geen minuut meer heeft toegevoegd aan zijn wedstrijd-statistieken. Hij werd overbodig verklaard bij Atlético Madrid, vond Rayo Vallecano te min en zag af van een aanbod uit Saoedi-Arabië omdat bondscoach Ronald Koeman hem dat afraadde. Nu is hij dan neergestreken in Brazilië, in een competitie die volgens de data-specialisten van Opta mondiaal gezien de negende is qua sterkte –  vijf plaatsen hoger dan de Nederlandse Eredivisie. (De Belgische Pro League staat als zesde gerangschikt, voor wat het waard is!).

In Brazilië gaat Depay bij Corinthians,  een van de grootste en populairste clubs van het land, spelen in een competitie met voornamelijk Braziliaanse talenten en spelers uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Hij is er pas de tweede Nederlander ná Clarence Seedorf die in 2012 als 36-jarige nog aan twee jaar Botafogo begon. Depay tekende in Sao Paulo een contract tot eind 2026 en wordt er de best betaalde buitenlander van Brazilië. Daarvoor heeft Corinthians circa 11,2 miljoen euro uitgetrokken,  de optelsom van tekengelden, bonussen en een maandsalaris van een half miljoen. Het geld komt van het gokbedrijf van de eigenaar, die momenteel onder vuur ligt wegens illegale praktijken. De investeringen hebben vooralsnog niet kunnen voorkomen dat Corinthians zich 13 wedstrijden voor het einde in acuut degradatiegevaar bevindt.  Of het contract van Depay stand houdt bij degradatie moet maar worden afgewacht.

ALTERNATIEVEN

Ronald Koeman heeft nog geen antwoord willen geven op de vraag of Depay in aanmerking blijft komen voor Oranje, nu hij uit het zicht raakt – net als de daarom afgeserveerde Steven Bergwijn in Saoedi-Arabië. ‘Ik bijt nu maar op mijn tong’, zei Koeman. Hij  kan zich koesteren in de wetenschap voldoende (betere?) alternatieven te hebben. Tegen Bosnië en Herzegovina, geen echte graadmeter, etaleerde Joshua Zirkzee (Manchester United) dat hij als spits een veel gestroomlijnder connectie dan Depay heeft met een diepgaande middenvelder als Tiiijani Reijnders (AC Milan). Drie dagen later kreeg Brian Brobbey, een Nederlandse  variant op Lukaku,  volgens vooraf gemaakte afspraak zijn kans. Indrukwekkender dan ooit manifesteerde de spits van Ajax zich te midden van spelers die hem wel  aanvoelen.

In een wedstrijd op Europees topniveau, passend bij de status die de Nations League verdient, bewezen Jerdy Schouten (PSV), Ryan Gravenberch (Liverpool) en Reijnders hoe goed ze bij elkaar passen als middenveld-trio. Met Gravenberch heeft Oranje de versnelling teruggekregen die ontbrak sinds Frenkie de Jong geblesseerd raakte (en voorlopig nog afwezig schijnt te moeten blijven).

GRAVENBERCH

Het spel van de 22-jarige Ryan Gravenberch heeft bij Liverpool onder Arne Slot een lift gekregen. Zijn talenten waren bekend uit de School van Ajax, maar kwamen bij Bayern München niet tot wasdom. Nu ook in Oranje, met zijn ragfijne techniek en stijlvolle lichaamsmanoeuvres. Met terugwerkende kracht moet Koeman spijt hebben van zijn vasthoudendheid in de keuze voor Memphis Depay op Euro 2024, terwijl Zirkzee, Brobbey en Gravenberch nauwelijks of helemaal niet aan bod mochten komen bij het toernooi in Duitsland. Gemiste kansen!

Defensiever zag er Oranje er toen wel meer solide uit met Steven de Vrij als partner centraal achterin van aanvoerder Virgil van Dijk. Bij afwezigheid van de geblesseerden De Vrij en Van de Ven greep Koeman nu terug op Matthijs de Ligt (25).  Op zijn 19e maakte hij op het hoogste niveau van de Champions League indruk als aanvoerder van Ajax. Zó overtuigend heeft De Ligt zich nadien bij Juventus, Bayern Müchen, dit seizoen bij Manchester United en ook in Oranje nooit kunnen manifesteren. Alsof hij mentaal gebukt gaat in de schaduw van Virgil van Dijk die zichzelf ongegeneerd  ’de Grote Leider’ noemt – van Oranje én van zijn  club.

Tegen zowel Bosnië en Herzegovina als Duitsland hadden fouten van De Ligt tegentreffers tot gevolg. Het tekent de potentie van het vernieuwde Oranje dat het zich tegen de imponerende Duitse ploeg,  kon herstellen en terugkomen tot 2-2. Het was de afspiegeling van een wedstrijd waarin Oranje de beste kansen kreeg, vooral voor de rust, en Duitsland de meeste dreiging kon creëren. Liefst 21 schoten op doel moest Oranje toestaan aan Duitsland,  de hoogste score in zes jaar. Dát de Mannschaft Oranje vaak ver kon terugdringen en dat Nederlandse verdedigers soms niemand stonden te dekken, zorgde voor onbegrip bij Koeman. ’Dat is de les van vanavond.’

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply