vrijdag, februari 23

 9 februari 2024 – Van de aap en de mouw …

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

 • Het is inderdaad wachten tot de aap uit de mouw komt, maar je kunt er donder op zeggen dat die vooralsnog tevoorschijn zal komen. We weten alleen nog niet wanneer.
  Allemans vriend Čeferin, aka, Zeverin, laat eerst de UEFA stemmen om een vierde mandaat mogelijk te maken. Daarna komt hij doodgemoedereerd vertellen dat hij zichzelf geen kandidaat zal stellen voor een vierde termijn en dat het tijd is voor verjonging. Van een contradictie gesproken: voor verjonging pleiten en tegelijk het aantal mandaten verhogen.
  Onze voorspelling: voorlopig zeggen dat je niet voor dat mandaat gaat, maar daarna zoveel mogelijk leden influisteren dat je het goed hebt gedaan en quasionmisbaar bent en dan onder die verpletterende emotionele druk toegeven en toch een vierde mandaat aanvaarden. Wedden?
 • Het Waalse voetbal zit in een serieuze dip. Nog maar twee ploegen in de Jupiler Pro League 1A: Standard Luik en Sporting Charleroi.
  Vooral van Standard verwachten we elk seizoen weer dat ze uit het sportieve en ook financiële dal zullen kruipen, maar telkens weer lijkt dat dan toch niet te lukken. Ook nu weer niet. De verandering van trainer (Hoefkens > Leko) lijkt ook nu weer geen zoden aan de dijk te zetten. Hoe dan ook, het blijft een verarming van het Belgische voetbal met maar twee ploegen beneden de taalgrens.
  Ja, je hebt natuurlijk ook nog Eupen. En alhoewel Eupen tot de provincie Luik behoort, toch ligt het stadje tot nader order in Oost-België en heet de ploeg Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen. Hun thuisadres is Kehrweg en dus bezwaarlijk Waals te noemen.
 • Het lijkt er niet op dat men zijn lesje heeft geleerd, geen Africa Cup op de Vlaamse zenders. Zonde.
 • Denken die supporters in Azië nu echt dat Messi of Ronaldo er zich iets van aantrekt dat ze meedoen? Nougabollen is hierop het beste antwoord.
 • We mogen dit natuurlijk niet suggereren, want het zal wel niet waar zijn. Maar het ontslag van trainer Lunenberg bij Sporting Hasselt zal de kijkcijfers van SPOR zeker geen kwaad doen. De kijk van twee voetbalkenners, Sam Kerkhofs en Rik Verheye, zal wel verhelderend zijn.
 • Patro Eisden keurt de keuze van scheidsrechter Simon Bourdeaud´Hui af voor de uitwedstrijd tegen Deinze. De ref woont op een steenworp van het stadion van Deinze. Nog voor er een bal getrapt is wordt hier meteen de eerlijkeid van een ref in vraag gesteld. Nu ja, ook dit hoort thuis in de referee bashing van de laatste maanden.

ONSIDE

 • Ook gezien hoe sereen er wordt gereageerd bij de Belgian Cats na het onfortuinlijke verlies tegen de Verenigde Staten. Geen trainersgebries of kapot geschopte deuren, maar gewoon normale ontgoocheling. Review van de voet op de lijn kon niet, wegens niet in de reglementen. Leringen wekken, maar het zal hier vermoedelijk valse hoop zijn dat de voorbeelden tot in het voetbal strekken. En toch?
 • Het lijkt een drama, maar eigenlijk is het goed nieuws. De Rode Duivels hebben eindelijk eens valabele ploegen geloot in de voorronde vande Nations League. In ongeveer elke voorbije campagne tijdens het laatste decennium was de ploeg haast voorhand al geplaatst, maar met Frankrijk en Italië is dat andere koek. Nu, als je een topploeg wil zijn, dan moet je ook die landen verslaan.
 • De IFAB – het regelgevend orgaan voor het voetbal – wil een blauwe kaart invoeren voor spelbederf of gemekker. Dat is alvast een stap in de goede richting. Blauw betekent tien minuten langs de kant. We mogen alleen maar hopen dat spelbederf alle mogelijke vormen van bederf (matennaaierij, schwalbes, geveinsde kwetsuren, doorrollen na lichte overtredingen, tijdrekken, terreinwinst bij inworp, …) en gemekker (zagen tegen de scheidsrechter voor, tijdens en na de wedstrijd, de ref fysiek aanraken, haantjesgedrag bij de trainer voor de dug-out, op de scheids afvliegen om hem of haar te beïnvloeden, …) zal bestraffen.
  Zo snel mogelijk invoeren en daarbij hopen dat bij een blauwe kaart de rest van de ploeg geen tijd gaat rekken (vervangingen, tijd winnen bij vrije trappen en ingooien, …) om die tien minuten in te korten. Daarom, het is absoluut noodzakelijk om zo snel mogelijk ook de stilliggende chrono in te voeren. Men verwijst voor die blauwe kaart naar ijshockey en hockey, wel daar werkt men met stilliggende chrono. En er is geen gezeik.
 • De Pro League heeft beslist om bij wangedrag de supporters van de bezoekende ploeg voor drie wedstrijden niet toe te laten. Een drastische maatregel, zo lijkt wel, want de supportersverenigingen zijn het er niet mee eens.
  Volgens ons is dit niet drastisch genoeg, want bij RWDM-Eupen waren het wel degelijk de thuissupporters die zwaar over de schreef gingen. We pleiten dan ook opnieuw voor een forfaitnederlaag bij wangedrag. Dat zal veel sneller tot resultaten leiden en een gunstig effect hebben op alle ploegen en niet enkel op de ploeg waar het op dat moment misliep.
Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply