dinsdag, februari 7

31. Offside & onside – 13 januari 2023

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside
 We kunnen alleen maar onze afschuw uitspreken over de racistische commentaren op het mooie en educatieve filmpje dat AA Gent postte Dit soort racistische supporters kunnen we missen als kiespijn. Tegelijkertijd alle lof voor de correcte en moedige reactie van de club.
 FIFA verplichtte de regisseurs van de WK-wedstrijden om minstens één keer per match een beeld te brengen van voorzitter Infantino. Het was wel verboden een beeld te brengen op het moment dat hij met zijn gsm bezig was. Dit kun je toch zelf niet bedenken. Vanitas vanitatum.
 Het is duidelijk, Portugal wil niet meer voor een titel gaan, want wie is er nu het best gewapend om met een gouden generatie geen prijs te pakken? Roberto bewees al in zijn eerste persmoment dat hij ook in Lissabon de kool en de geit zal sparen. Wedden dat hij èn Ronaldo èn Pepe als eersten op het wedstrijdblad blijft zetten.
Ik vraag me toch af hoe hij dat heeft geflikt. Toch goed dat wij ervan af zijn, ook al staan we nu niet meer op de eerste plaats.
 Het is toch beschamend. Nooit heeft Roberto Martínez één woord Nederlands of Frans gesproken, ondanks de belofte om het te leren. En u gaat hij Portugees leren. Dat dit makkelijker is voor een Spanjaard, klopt natuurlijk, maar is totaal naast de kwestie. De taal van je gastheer (proberen te) spreken is een vorm van respect.
 Het is wettelijk absoluut correct, een minnelijke schikking is geen schuldbekentenis, zoals Ivan Dewitte in De Tribune zei. Mar het is wel een opstap naar klassenjustitie: wie kan betalen, kan zich vrijkopen. Bij AA Gent is dat dus geen probleem voor Louagie.
 Lamkel Zé, ook KV Kortrijk heeft het gehad met die man. Het is merkwaardig dat er toch nog altijd ploegen zijn die dit ongeleid projectiel willen binnenhalen.
 Ook dit hou je niet voor mogelijk: twee Denen die nog maar enkele weken in België zijn moeten met de supporters van Anderlecht gaan praten. Waar halen ze dit bij de leiding van paars-wit toch in godsnaam vandaag. Het is alsof je twee jonge rekruten meteen de vuurlijn instuurt en letterlijk voor de hongerige leeuwen gooit. Wat zou Van Gaal zeggen: “Ben ik nou zo slim of jij zo dom?”

Onside
 Gianluca Vialli is ons veel te vroeg ontvallen, maar hij blijft toch als een lichtend voorbeeld van clubliefde (Sampdoria) in het collectieve geheugen hangen.
 Vincent Kompany bewijst nu ongeveer twee keer per week dat Anderlecht hem ten onrechte heeft doorgestuurd en dat hij wel degelijk een goede coach is. Het gebrek aan geduld betaalt zich nu cash uit. Arme Anderlechtsupporter.
 Plots verschijnt er een ruwe diamant aan het voetbalfirmament. Arthur Vermeeren. We kunnen alleen maar hopen dat zo’n diamant op de juiste manier gaat schitteren.
 Ik hoorde op Sporza Dave Peters in vlekkeloos Engels (met een licht Schots accent) Scott Parker interviewen. Dave, wil jij alsjeblief aan Filip Joos eens vertellen hoe hij owngoal correct moet uitspreken. Dankjewel.
 IFAB (International Football Association Board), het orgaan dat verantwoordelijk is voor de spelregels, gaat zich volgende week buigen over een voorstel voor een test met effectieve speeltijd. De verantwoordelijkheid daarvoor zou niet langer bij de scheidsrechter liggen. Intussen is duidelijk dat de extra speelminuten op het WK in Qatar voor gevolg hadden dat de bal gemiddeld 55 minuten en 23 seconden in het spel was. Ter vergelijking: in de Premier League is dat 53 minuten en 18 seconden.
Het nieuwe voorstel wil naar twee keer dertig minuten effectieve speeltijd gaan. FIFPRO, de spelersvakbond, is echter tegen. Het zou de spelers immers meer belasten.
 Gareth Bale (33) is gestopt met voetballen. Hij gaat zich nu helemaal wijden aan zijn lievelingssport: golf.
 Volgens L’Equipe is de invloed van makelaar Mogi Bayat bij FC Nantes tanende.
 Peter Vandenbempt waste in Het Nieuwsblad eens flink de oren van Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond die verantwoordelijk is voor de chaos rond de nationale ploeg. Ook Roberto Martinez krijgt een stevige draai om de oren: ‘een jaar verloren’.

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply