dinsdag, mei 24

20 Toppers van Oranje: Daley Bind

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Richting het EK 2020 schreef Jan Willem Spaans een twintigtal portretten van spelers van het Nederlands elftal. Met een jaar vertraging gaat Oranje, onder een nieuwe bondscoach, op jacht naar een tweede EK-kroon. Tot het begin van het toernooi lichten we de hoofdrolspelers uit. In deel 2: Daley Blind. Ondanks hartproblemen is de Amsterdammer nog altijd vaste waarde bij Ajax én Oranje, op verschillende posities. En een belangrijke vaste waarde dan nog!

Meest teruggetrokken spelmaker van Oranje

Een voordeel als je in de Ajax-jeugd speelt en je vader het tot groots Ajacied schopte? Think again! Iedere onzuivere pass bood dezelfde stok om mee te slaan. Niet dat Daley Blind dat uit de weg ging. Hij was toch Amsterdammer, dus waarom dan elders gaan voetballen? Als achtjarig jochie haalde Ajax hem weg bij AFC en hij doorliep iedere leeftijdsgroep op De Toekomst. Daaruit blijkt een verantwoordelijkheidsgevoel dat Blind sowieso kenmerkt. Topclubs zien tegenwoordig liever dat hun spelers in enorme huizen in mooie voorsteden gaan wonen dan in stadscentra vol verleidingen. Zeker bij Ajax hebben ze nog wel rillingen van onder meer Miralem Sulejmani.

Amsterdam-Zuid

Hoef je bij Blind niet mee aan te komen. Je kunt hem gewoon op straat tegenkomen in het trendy Amsterdam-Zuid, net zoals hij in zijn Engelse jaren in hartje Manchester woonde. Als speler van United nog wel. Dat was al stukken beter dan pakweg 11 september 2010 beloofde. Martin Jol is de baas. De Haagse trainer heeft Danny Blind als assistent, hun verhouding is niet best. Jol heeft Daley na een halfjaar op huurbasis bij FC Groningen geen nieuw vertrek toegestaan, maar geeft hem ook geen speelminuten.

Vanaf de bank ziet Blind Ajax met 2-0 van Willem II winnen. Het is inspiratieloos, het cynisch geworden publiek loopt weg. Bekerwedstrijd tegen Veendam? Jol brengt liever Teemu Tainio als invaller. Het gemor komt tot een kookpunt: exit Jol. Onder opvolger Frank de Boer gaat zowaar de zon schijnen, zeker als Urby Emanuelson in de winterstop vertrekt. Daley maakt ineens vlieguren en Ajax blijft ondanks een struikelbeurt hier en daar in de titelrace. En dan komt

Dank aan Van Persie

15 mei 2011, de bevrijding van de ArenA. Na zeven jaar zonder titel is het De Boer die het dertigste kampioenschap naar Amsterdam brengt. Blind krijgt een invalbeurt in de beslissende wedstrijd tegen concurrent FC Twente, die met 3-1 wordt gewonnen. De derde ster is binnen en Ajax blijft de Eredivisie domineren. Mét Blind in het elftal haalt De Boer vier op een rij. De twijfels blijven over Blind, het lot van een multifunctionele speler. Welke rol is nu zijn beste, en is hij goed genoeg voor de Europese top? Één penseelstreek van zijn gezegende linkervoet biedt het antwoord. Hij mag Robin van Persie zijn leven lang dankbaar zijn: als de Rotterdammer zijn wereldpass niet net zo mooi had afgerond, had niemand het er ooit nog over gehad.

Misschien had Oranje nooit de groepsfase overleefd: die 1-1 tegen Spanje ontketent de ploeg. Met een bronzen medaille in de tas ontmoeten Blind en Van Gaal elkaar op Old Trafford. De Amsterdammer is één jaar basisspeler en dient nog een paar seizoenen als twaalfde man. Hij oogst geen nieuwe landstitels, alsof hij die ook nodig had. Wél bijgezet in de prijzenkast: een FA Cup, een League Cup en de Europa League van 2017, uitgerekend in de finale tegen Ajax. Ajax in een Europese finale, was het die aanblik die Blind met heimwee vulde? Gecombineerd met een seizoen waarin José Mourinho hem nog maar sporadisch nodig had?

De kampioensschaal

Een mens kan het regenachtige Manchester ook zat raken. Tijd om naar huis te gaan. In augustus 2018 loopt Blind weer door zijn vertrouwde Oud-Zuid om de hond uit te laten. Negen maanden later is Ajax kampioen, voor het eerst sinds hij naar Engeland verkaste. Zijn ervaring op topniveau is van cruciale waarde in de ploeg van Erik ten Hag, die tot de halve finale van de Champions League reikt. Nog met een kater van de dramatische uitschakeling door Tottenham Hotspur staat Blind op de Vijverberg met de 34e kampioensschaal.

Zijn dienstbaarheid op alle posities levert hem een vaste plek als linksback van Oranje op. Als spelmaker, bijna. Het kon wel eens een mooie zomer worden.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Jan Willem Spaans is een 25-jarige Amsterdammer. Hij schrijft voor onder meer De Witte Duivel, ELF Voetbal en is auteur van drie voetbalboeken. Zijn specialiteiten liggen in het Nederlandse en het Engelse voetbal en zijn hart in het Schotse!

Comments are closed.