zondag, mei 26

Jef Mermans, de Bombardier

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stefan Van Loock presenteerde in het spelershome van Anderlecht zijn nieuwste boek: De Bombardier. Het is het levensverhaal van de Antwerpenaar Jef Mermans, de eerste toptransfer van paars-wit kort na de oorlog. Paars-wit was toen nog een meeloper in het Belgische voetbal en leefde in de schaduw van de Brusselse clubs Union en Daring.

Dat veranderde dus met de komst van Jef Mermans, die met zijn vele goals Anderlecht zijn eerste titels bezorgde. Zonder Mermans was Sporting nu misschien nog. altijd een provincieclubje. Dat beaamden ook de ex-coryfeeën Richard Orlans, Jef Jurion, Jan Mulder en Paul Van Himst. Hun aanwezigheid maakte duidelijk hoeveel Mermans voor hun club betekend heeft. ‘Mermans heeft van Anderlecht een succesrijke club gemaakt. Wie dat niet aanvaardt, kent er niets van’, vertelde de ook al aanwezige Michel Verschueren.

Mermans werd als jonge snaak doorgestuurd bij zijn droomclub Antwerp en groeide op in het Rivierenhof bij Tubantia Borgerhout. Beerschot wilde hem voor 100.000 frank inlijven, maar Anderlecht bood 125.000 frank. Een bedrag waarvan ze bij paars-wit nooit spijt kregen. Om even te duiden hoe goed Mermans was: Jan Wauters en Walter Pauli zetten hem aan het einde van de vorige eeuw op de eerste plaats in de top 100 van de Belgische voetballers.

Stefan Van Loock neemt je in dit boek mee naar het Antwerpen, Brussel en voetbal van de naoorlogse periode. Een wandeling die je niet mag missen.

Het boek kan onder andere via deze website worden besteld.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply