zondag, september 8

Zuivere speeltijd gewenst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nog maar eens moeten we hier aandacht vragen voor de mega-verschillen in zuivere speeltijd op Euro 2024. Tijdrekken roept (nog) geen ergernis op, maar de sportiviteit is wel in het geding als de bal bij de ene wedstrijd bijna twintig minuten langer rolt dan elders, zeker bij een toernooi waarin doelsaldo en gemaakte doelpunten doorslaggevend kunnen zijn bij de eindstand in de poule én kwalificatie voor de volgende fase.

‘In andere sporten – denk maar aan hockey en basketbal – gebruikt men de modernste methoden zonder dat dit de sport schaadt. De voetballeiders blijven in het verleden leven, ze vinden dat voetbalregels in steen zijn gebeiteld’, stelt Paul Catteeuw op deze prachtsite. De statistieken van het EK onderstrepen zijn gelijk.

Opmerkelijk groot was het verschil in de slotronde van groep E, de mini-competitie met de Rode Duivels waarin alle vier ploegen met een gelijk aantal punten eindigden en de doelcijfers nauwelijks uiteen liepen. De wedstrijd tussen Slowakije en Roemenië werd al na 48 minuten en 41 seconden effectieve speeltijd afgefloten. Tegelijkertijd stopte de chrono bij het parallelle duel tussen België en Oekraïne pas na 63 minuten en 18 seconden. Bijna een kwartier verschil!  Hoe anders had de eindstand er kunnen uitzien als ze alle vier evenveel tijd hadden gekregen om te scoren?

Van de 48 EK-wedstrijden was de bal het langst in het spel bij de kwartfinale tussen Portugal en Frankrijk, nog voordat de verlenging inging. Gedurende de eerste en tweede helft liep de digitale klok liefst 68 minuten en 9 seconden  – en nog wilde er geen winnende goal vallen. Dat was 13 minuten langer dan het veel opwindender duel tussen Spanje en Duitsland waarna de verlenging ook nog vijf minuten minder tijd kreeg.

Wat weerhoudt FIFA  en UEFA nog om zuivere speeltijd in te voeren bij de eindtoernooien, zeker omdat dan de omstandigheden en technische faciliteiten bij alle wedstrijden gelijk zijn? Andere competities kunnen en zullen volgen. Waar dat financieel en technologisch nog niet mogelijk is, kan gewoon worden verder gespeeld op basis van twee keer 45 minuten en behoudt de arbitrage zeggenschap over de extra tijd die noodzakelijk is. Het voetbal verandert niet door de secondewijzer,  wel doet het recht aan de kansengelijkheid.

Alles wordt gemeten in data, in passes en schoten, in speeltijd per team. Na 48 wedstrijden komt de gemiddelde speeltijd uit op 58 minuten en 41 seconden. Twee keer een half uur zuivere speeltijd kan dus een aanvaardbare tijdsduur zijn. Zelfs de tv-schema’s hoeven daardoor niet ernstig ontregeld te raken.

 

 

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply