Is het iemand opgevallen dat de bal bij de EK-wedstrijd tussen België en Finland 69 minuten en 15 seconden rondging? Dat was liefst 22 minuten méér dan de effectieve speeltijd bij Rusland – Denemarken: 47 minuten en 5 seconden. Hopelijk opent dat verschil de ogen bij de UEFA-bobo’s die zich nu drukker maken over de regenboog als aandachtsymbool.
Nu alles op topniveau in seconden en millimeters wordt vastgelegd, staat niets meer een historische spelregelwijziging bij deze wedstrijden in de weg. Ooit zijn we begonnen met twee keer drie kwartier, in een tijd dat er nog geen sprake was van elektronische tijdwaarneming.
Aardigheidje van statistici
Inmiddels wordt de speeltijd al decennia achtereen in seconden geregistreerd, als een aardigheidje voor de statistici en data-liefhebbers. Méér wordt er (nog?) niet mee gedaan. Wat het nu lopende EK oplevert, ligt in lijn met eerdere metingen. Euro 2000 gaf vrijwel dezelfde uitkomsten te zien als het huidige EK. Destijds duurde Duitsland – Roemenië bijna 23 minuten langer dan Joegoslavië – Slovenië. Onderzoeken in andere competities en toernooien leveren soortgelijke resultaten op.
Marco van Basten is al jarenlang een fel pleitbezorger voor de invoering van zuivere speeltijd. Hij deed zijn mond ook open toen hij voor de FIFA werkte en ingehuurd was om met adviezen te komen die wedstrijden aantrekkelijker konden maken. ,,Effectieve speeltijd is de meest haalbare vernieuwing waar de hoogste voetbalbestuurders nog voor open staan”, zei Van Basten enkele jaren geleden. Nog altijd zien we geen enkele beweging op dit vlak. Van Basten is al ontmoedigd en ongehoord opgestapt.
Tegen spelbederf
Belangrijkste argument voor Van Basten is dat zuivere speeltijd een effectief middel is om de ontregeling van het spel met wissels en geveinsde blessures minder gewicht te geven. ,,Alle komedie wordt dan op slag zinloos”, aldus Van Basten, die met name wees naar de praktijken van Atlético Madrid, toen al geïnstrueerd door Diego Simone. ,,Als je ziet hoe effectief Atlético Madrid omgaat met spelbederf, dat moet je op een gezonde manier bestrijden. Als er bij Real Madrid tegen Barcelona 65 minuten kan worden gespeeld, terwijl dat bij Atlético tegen Barcelona maar 50 minuten is, dan is het punt duidelijk, lijkt mij.”
Een ander argument is het verschil in belasting van de spelers, zeker nu de intensiteit en het tempo steeds hoger komen te liggen. Je mag je dus afvragen hoe eerlijk het is dat Oranje en de Rode Duivels zich nu al respectievelijk 26 en 23 minuten langer hebben moeten inspannen dan Italië. Bijna een halve wedstrijd méér. Het wachten is op de chronometer die op twee keer 30 minuten wordt ingesteld.