dinsdag, mei 7

ZAALVOETBAL IN BELGIE: In de toekomst een volwaardige indoorsport?(1) – Dirk Van Overbeke, voorzitter ZVC GS HOBOKEN

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zaalvoetbal wordt ook wel futsal genoemd, een woord dat is afgeleid van het Spaanse ‘fútbol’ (voetbal) en ‘sala’ (zaal).

Zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal maat 4, die bijna niet stuitert. Er wordt vijf tegen vijf gespeeld en de coaches mogen hun spelers onbeperkt wisselen.

ONTSTAAN

Zaalvoetbal is in de jaren dertig ontstaan in Argentinië. Het ontstaan van het zaalvoetbal als aparte sportdiscipline dateert uit de jaren vijftig in Brazilië.

Sindsdien kent het zaalvoetbal wereldwijd een constante ontwikkeling en in meer en meer landen zoals Spanje, Brazilië, Italië, Portugal en Rusland is het zaalvoetbal een professionele discipline.

De gestage groei aan sporthallen die ons land in de jaren zeventig kenmerkt, heeft een directe invloed op de populariteit van de indoorsporten.

De afmetingen van een basket-, volley- en handbalterrein zorgen voor een probleemloze overstap van openlucht-  naar zaalsporten. Voor het veldvoetbal lag dit minder voor de hand gezien de vereiste oppervlakte. Als indoorvariant op deze sporttak ontstaat eind jaren zestig dan het zaalvoetbal in België.

In Brugge wordt in 1968 de Belgische Zaal- en Miniatuurzaalvoetbalbond (BZMVB) opgericht. Met enkele strenge winters werden de veldvoetballers om te trainen  immers naar de zaal gedreven door de vele onbespeelbare velden. 

Vanaf 1971 wordt er in alle Vlaamse provincies zaalvoetbal gespeeld en volgt er een erkenning door zowel de KBVB  als het Belgisch Olympisch en Internationaal Comité (BOIC). Verzekeringen Cools Brugge is de eerste landskampioen.

In 1976 is er voor het eerst een volwaardige nationale competitie in eerste klasse met 14 clubs.  Op 22 april 1977 speelde België in Genk haar eerste interland en won met 7-3 van Nederland.

In 1979 zijn er de consequenties van het nieuwe decreet en verrijst zowel de Vlaamse Zaalvoetbalbond (VZVB) als de Ligue Francophone de Football en Salle (LFFS), met de Belgische Zaalvoetbalbond (BZVB) als nationale koepel.

De eerste Europacup voor landskampioenen in 1985 werd gewonnen door zvc Hoboken in het Italiaanse Viterbo.

Na het eerste FIFA-wereldkampioenschap dat in 1989 werd georganiseerd in Nederland, kreeg zaalvoetbal een nieuwe boost, ondanks het feit dat nog steeds niet in elk land met dezelfde regels wordt gespeeld. Brazilië werd de eerste wereldkampioen.

In 1992 is er dan het spijtige schisma binnen de BZVB, veroorzaakt door het integratieverzoek van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (met twee vleugels Sport Vlaanderen en ACFF).  De KBVB, aangemaand door de UEFA en FIFA, wil het zaalvoetbal bij haar inkapselen.  De Waalse vleugel, omwille van de Adepssubsidies, en een aantal Vlaamse clubs liggen dwars. Naast de oorspronkelijke BZVB, die met haar eigen competitie en brede onderbouw gewoon blijft doorgaan, start ook de KBVB met een futsalcompetitie.

SNELLE ONTWIKKELING

De zaalvoetbalsport is echter in volle bloei. Ook bij de jeugd is een groeiende belangstelling merkbaar.

Het Braziliaanse en Spaanse meesterschap in het mondiale veldvoetbal berust zelfs op zaalvoetbalfundamenten. Spelers als Ronaldinho, Robinho en Neymar danken hun superieure techniek in belangrijke mate aan hun specifieke zaalvoetbalopleiding. Ook in België blijken in de Jupiler Pro League meer en meer technisch begaafde spelers op te duiken met een zaalvoetbalverleden: wijlen François Sterchele, Mohamed Messoudi, Joao Carlos, … Toch niet de eersten de besten? Moussa Dembele speelde in zijn jeugdjaren zaalvoetbal bij zvc Hoboken.

In zaalvoetbal is veelzijdigheid en polyvalentie vereist. De spelers roteren constant in de loop van een zaalvoetbalwedstrijd. Iedere speler komt op meerdere plaatsen terecht, wat uiteraard de algemene ontwikkeling van de jeugdspeler ten goede komt.

Nederlands bondscoach Rinus Michels verklaarde ooit: Vooral voor de jeugd zou zaalvoetbal een welkome compensatie zijn voor het stilaan verloren gegane straatvoetbal.

MEDIABELANGSTELLING

De actuele situatie met de versnippering in twee bonden werkt contraproductief, is onoverzichtelijk en wekt een gebrek aan mediabelangstelling in de hand.  Aan deze ongelukkige situatiedient in het belang van alle partijen zo snel mogelijk een einde gesteld.  Die dualiteit schaadt ontegensprekelijk het imago van de sport en hypothekeert nog meer de toekomst ervan.

Door de opdeling van het zaalvoetbal in twee federaties en het hierdoor veroorzaakte gebrek aan geloofwaardigheid vinden de media op vrijdagavond nog maar moeilijk de weg naar de sporthallen.

Logisch dat sedert 1992 het zaalvoetbal een sporttak werd die in België stiefmoederlijk wordt behandeld.

Nationale zaalvoetbalclubs hebben geen ongelijk als ze zich zwaar gedupeerd voelen door de weinige aandacht die hun sport krijgt op televisie. 

Behalve een aantal regionale zenders die af en toe een korte wedstrijdsamenvatting uitzenden en soms al eens een livestream van Europese en wereldkampioenschappen is het mager gesteld met de aandacht van de media op tv. De enige regionale zender die momenteel echt werk maakt van een specifiek futsalprogramma is het Brusselse BX1 met haar programma Foutsal op zaterdag.

Nochtans is zaalvoetbal een spectaculaire discipline. Er zit een hoog ritme in de wedstrijden, er komt tactiek bij kijken en de supporters zien veel doelpogingen. Ondertussen zou zaalvoetbal zelfs basketbal zijn voorbijgestoken als indoorsport met het grootste aantal actieve beoefenaars.

DE SOCIALE EN EDUCATIEVE ROL VAN HET ZAALVOETBAL

De voetbalsport heeft reeds voldoende bewezen dat zij een belangrijke sociale rol kunnen vervullen in de huidige samenleving.

Ook de relatief jonge zaalvoetbalsport brengt veel mensen bij elkaar en levert in België ongetwijfeld een positieve bijdrage. Plaatsgebrek maakt het voor de jeugd alsmaar minder evident om in straten of op pleintjes te voetballen. Zaalvoetbal biedt op dat vlak een sociaal vangnet, in die zin dat jongeren zich, in clubverband en onder begeleiding van gediplomeerde trainers, het zaalvoetbal eigen kunnen maken.  Stiptheid, houding, hygiëne, verzorging, voeding en studie zijn aspecten die de jeugdspelers in hun club kunnen bijgebracht worden.

Vraag maar aan recordinternationals als Karim Bachar en Karim Chaibai wat zaalvoetbal kan betekenen in het leven van jonge spelers. Met een goede clubbegeleiding krijgen veel jongeren zo structuur en een doel voor ogen.

Lees morgen deel 2.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

1 reactie

  1. Pingback: ราคาบอลวันนี้

Leave A Reply