Slechts één speler hoorde zijn naam scanderen toen Oranje vorige maandag werd uitgezwaaid Euro 2024. ‘Woutje Weghorst, Woutje Weghorst’, schalde het door de Rotterdamse Kuip na de oefenzege op IJsland waarin de 1.97 meter lange spits als late invaller met een subtiel tikje de eindstand op 4-0 had bepaald. Zondagmiddag herhaalde het eerbetoon zich in het Volkspark-stadion van Hamburg, nu mocht vooral hij zich opnieuw laten bejubelen als de late matchwinnaar van het Nederlands Elftal in de eerste EK-ronde tegen Polen: 2-1.
Weinig spelers in Oranje maken zoveel discussie los als de 31-jarige Wout Weghorst. Het supporterslegioen, voor een belangrijk deel afkomstig uit de provincies buiten de Randstad, adoreert hem – vanwege zijn tomeloze energie, zijn nooit aflatende drang naar het vijandelijke doel.
Laatdunkend daarentegen wordt in de randstedelijke media nogal eens geoordeeld over zijn voetbalkwaliteiten; vanwege zijn gebrekkige techniek, zijn hoekige stijl. Laatst nog kwam de spot weer naar boven toen zijn naam opdook in relatie tot Ajax. ‘Weghorst is toch geen Ajax-spits’, klonk het meteen in tv-programma’s en in andere media, die Brian Brobbey heilig verklaren. Zijn mislukte periode bij Manchester United wordt dan als bewijs daarvoor aangedragen, bevestigd bij het Duitse Hoffenheim waar hij dit seizoen vaak reserve was. Eerder al kreeg Weghorst veel kritiek te verduren vanwege zijn eigenzinnigheid, als de voorbeeld-voetballer die openlijk verklaarde vaccins tegen covid-besmetting te weigeren.
CARRIÈRE
Weghorst, afkomstig uit Oost-Nederland, gaat niet gebukt onder wat de goegemeente van hem vindt. Hij wijst dan fijntjes op het verloop van zijn carrière; niet goed genoeg voor FC Twente, afgedankt in de jeugdopleiding van Willem II, maar wel mooi doorgedrongen tot de Premier League en de Duitse Bundesliga.
In Oranje gaat Weghorst onverstoorbaar verder. Louis van Gaal zette hem succesvol in op het WK in Qatar toen er schade moest worden gerepareerd tegen Argentinië. Op Euro 2024 vertrouwt Koeman op hem als pinchhitter. Zelf vindt hij zich veel méér dan een invaller. ‘Ik weet dat de bondscoach voor mij slechts een rol ziet als invaller, omdat hij mij een extra wapen vindt als het nodig is. Daar ben ik niet blij mee, heb ik ook laten weten. Ik wil méér’, zei Weghorst onverbloemd vooraf aan het EK.
VISUALISEREN
Zijn motivatie lijdt er niet onder. Zondag kwam zijn kans in de slotfase toen de patstelling tegen Polen moest worden doorbroken. Louis van Gaal heeft hem geleerd hoe te visualiseren onder die omstandigheden, hoe hij zich moet inleven in de rol die van hem wordt verlangd, speculeren op de momenten die komen, en hoe hij dan van belang moet zijn voor hét team.
Tegen Polen volgde de uitoefening in de praktijk. Weghorst: ‘Ik had het mijn vriendin al laten weten. Twintig minuten voor het einde komt mijn kans, als het nog 0-0 of 1-1 staat. Het werd wat later, maar ik wist wat me te doen stond, wáár ik op moest loeren.’
Een typische spitsengoal was het. Typisch Wout Weghorst ook, altijd onafhankelijk van geest, onafhankelijk ook op een ander vlak omdat zijn familie vermogend is geworden met een lange keten aan brandstof-stations langs de snelwegen in Nederland.
Straks na Euro 2024 zal Wout Weghorst dus ook weer zijn eigen zin doordrijven bij de keuze van een nieuwe club. Als het Ajax wordt zal hij daar zijn eerzucht etaleren. Als Weghorst zijn hart laat spreken kiest hij voor FC Twente, de club uit zijn eigen biotoop die hem op jonge leeftijd negeerde. Waar dan ook, Wout Wethorst zal vooral zichzelf weer willen bewijzen, overal, maar eerst op het EK.