WIN EEN EXEMPLAAR VAN HONDERD DUIVELSE FEESTJES!

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Het boek ‘Honderd Duivelse Feestjes’ beschrijft de honderd beste wedstrijden van de Rode Duivels.
De volgende tien weken zetten we telkens ‘één Duivels feestje’ in de kijker.

En we stellen telkens een quizvraag. Wie als eerste het antwoord kan raden, ontvangt een gratis exemplaar van ‘Honderd Duivelse Feestjes’. Auteurs zijn François Colin & Raf Willems.

 VRAAG VAN DE WEEK: Welke ‘Duivels feestje’ plaatst auteur François Colin in zijn persoonlijke top tien in het boek op nummer 1?

Antwoord verzenden naar: raffe.willems@telenet.be

 

Het boek is te koop in de boekhandel voor 20 euro. Of word supporter van De Witte Duivel en ontvang het als welkomstgeschenk.

 

Uit Honderd Duivelse Feestjes

West-Duitsland – België 2-1,  22 juni 1980, finale EK Italië 1980 – François Colin

Stadion: Stadio Olimpico, Rome

Toeschouwers: 47.000

België: Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Luc Millecamps, Walter Meeuws, Michel Renquin, Wilfried Van Moer, René Vandereycken, Julien Cools, Raymond Mommens, François Van der Elst, Jan Ceulemans

Scoreverloop: 10’ Hrubesch 1-0, 72’ Vandereycken ( pen.) 1-1, 89’ Hrubesch 2-1

West-Duitsland was op het WK ’78 in Argentinië door het ijs gezakt en bondscoach Helmut Schön opgevolgd door Jupp Derwall, die de Mannschaft danig verjongde. Het team dat naar Italië reisde, was de jongste Duitse ploeg ooit ( gemiddeld iets meer dan 24 jaar). Desondanks was het team al achttien wedstrijden op rij ongeslagen toen het aan de finale van het EK begon.

De Duitsers begonnen de voorronde met twee doelpuntloze gelijke spelen tegen Malta en Turkije, maar plaatsten zich toch voor Italië. Bij de start van het toernooi behoorden ze niet tot de favorieten. De eerste opdracht eindigde in een krappe zege tegen Tsjechoslowakije, de regerende Europese kampioen met onder andere Panenka, Ondrus en Nehoda. Karl-Heinz Rummenigge tekende voor het enige doelpunt (1-0).

De tweede tegenstander van de Duitsers was Nederland, de vicewereldkampioen. Derwall voerde tegen Oranje twee wissels door. Middenvelder Uli Stielike werd libero en de 19-jarige Bernd Schuster maakte zijn opwachting in het steunvak. Voorin maakte Horst Hrubesch zijn EK-debuut.

Schuster was de ster van de avond en Oranje zag alle kleuren van de regenboog. Na 65 minuten was het scorebord overduidelijk: 3-0, een hattrick van Klaus Allofs. Nederland knokte nog terug, maar de goals van Johnny Rep en Willy van de Kerkhof volstonden niet (3-2).

De Duitsers waren al zeker van hun plaats in de eindstrijd toen ze hun derde opdracht aansneden. Allofs en Schuster, die een gele kaart achter hun naam hadden staan, bleven aan de kant tegen Griekenland. De Mannschaft bleek tevreden met 0-0.

Het is nu bijna niet te geloven, maar er waren nauwelijks Belgische supporters in het Stadio Olimpico van Rome voor de meest historische match van de Rode Duivels ooit. Het werd dan ook een uitwedstrijd voor de Belgen. De neutrale Italiaanse fans keerden zich tegen de ploeg die de Squadra Azzurra en Antognoni had uitgeschakeld.

Derwall begon de finale tegen België met de elf die Nederland alle hoeken van het veld hadden laten zien. Bernd Schuster was alweer outstanding en samenspel tussen de Blonde Engel van FC Keulen en Klaus Allofs stelde Horst Hrubesch in de gelegenheid de score te openen.

‘We toonden in de eerste helft te veel respect voor de Duitsers’, jammerde aanvoerder Julien Cools. ‘We begonnen te afwachtend en werden fysiek overdonderd. We zagen echt af.’

Na de pauze veranderde het spelbeeld. ‘Toen we de match in handen namen, werden de Duitsers heel onzeker’, constateerde Jan Ceulemans.

René Vandereycken leverde opnieuw een belangrijke bijdrage. Hans-Peter Briegel, de reus in de Duitse afweer, moest nog voor het uur het veld verlaten na een ingreep van de Limburger. ‘René is geen gewone’, stelde Luc Millecamps nuchter vast. ‘Voor de wedstrijd had hij gewed dat Briegel niet langer dan een helft op het veld zou staan.’

Vandereycken eiste ook een hoofdrol op een meer positieve manier op. Hij bracht de Rode Duivels een kwartier voor tijd langszij van op de strafschopstip. De underdog mocht de Roemeense ref Nicolae Ramae dankbaar zijn. Hij kende Swat Van der Elst een penalty toe, nadat hij door Stielike net voor het strafschopgebied was neergehaald. Doelman Toni Schumacher was kansloos bij de elfmetertrap van Vandereycken.

De Rode Duivels bleken de meest fitte ploeg en leken op weg naar verlengingen. Vlak voor tijd kopte Hrubesch, bijgenaamd ‘das Ungeheuer’ ( het monster) echter een hoekschop van Rummenigge voorbij Jean-Marie Pfaff (2-1).

De Rode Duivels keerden als vice-Europees kampioen terug en bij die gelegenheid stonden er toch duizenden supporters hen op Zaventem op te wachten.

 

Share.

About Author

Leave A Reply