zaterdag, april 13

WIN EEN EXEMPLAAR VAN HONDERD DUIVELSE FEESTJES!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Het boek ‘Honderd Duivelse Feestjes’ beschrijft de honderd beste wedstrijden van de Rode Duivels.
De volgende tien weken zetten we telkens ‘één Duivels feestje’ in de kijker.

En we stellen telkens een quizvraag. Wie als eerste het antwoord kan raden, ontvangt een gratis exemplaar van ‘Honderd Duivelse Feestjes’. Auteurs zijn François Colin & Raf Willems.

 VRAAG VAN DE WEEK: België speelde op het WK 2002 in de achtste finale tegen de latere wereldkampioen Brazilië. Toch kwamen de Rode Duivels op voorsprong maar het doelpunt werd afgekeurd. Wie scoorde die Belgische goal?

 Antwoord verzenden naar: raffe.willems@telenet.be

 Het boek is te koop in de boekhandel voor 20 euro. Of word supporter van De Witte Duivel en ontvang het als welkomstgeschenk.

Marc Embrechts uit Bouwel won de vraag van vorige week. Het juiste antwoord op wie voor Jan Vertonghen de recordhouder was inzake selecties voor de Rode Duivels: Jan Ceulemans.

 

 

België – Uruguay 3-1, 17 juni 1990, groepsfase WK Italië 1990

Stadion; Stadio Mercantonio Bentegodi, Verona

Toeschouwers: 34.000

België: Michel Preud’homme, Eric Gerets, Stéphane Demol, Georges Grün, Michel De Wolf, Leo Clijsters (46’ Marc Emmers), Enzo Scifo, Franky Van der Elst, Bruno Versavel ( 67’ Patrick Vervoort, Marc Degryse, Jan Ceulemans

Scoreverloop: 16’ Clijsters 1-0, 22’ Scifo 2-0, 48’ Ceulemans 3-0, 74’ Bencoechea 3-1

Een nieuw geval-Vandereycken, die in 1986 naar huis werd gestuurd, was er niet in Italië, maar het rommelde toch ook flink in de Villa Quaranta nabij Verona. Niet alleen met Ceulemans had Thys problemen. De bondscoach had tegen Zuid-Korea voor een centraal verdedigingsduo met Stéphane Demol en Leo Clijsters gekozen. Twee spelers die niet meteen snel in mekaars armen zouden gevallen zijn. Bovendien heerste er onvrede bij twee bankzitters: Georges Grün en Philippe Albert.

Op de laatste training voor de match tegen Uruguay was er op het veld een incident tussen Guy Thys en Eric Gerets. De bondscoach wilde Georges Grün weer een plaats in de ploeg geven, maar kon na Zuid-Korea Clijsters niet uit de ploeg zetten. Als oplossing wilde hij de Limburger als rechtermiddenvelder uitspelen. Zowel Clijsters als Gerets waren het niet eens met deze aanpak en ik was er als enige journalist getuige van dat de aanvoerder van PSV boos het oefenveld verliet.

Thys dreef echter zijn zin door en de Rode Duivels leverden een uitstekende wedstrijd af. Uitgerekend Leo Clijsters opende de score en voor de bondscoach was dat het bewijs van zijn gelijk. Helaas, ook Gerets kreeg gelijk. Hij kwam voortdurend tegen twee man te staan en keek nog voor de pauze tegen een rode kaart aan. De Belgen speelden ruim een helft met tien man tegen elf, maar kwamen kort na de rust langs Ceulemans 3-0 voor en geraakten niet meer in de problemen. Ook al scoorde invaller Pablo Bencoechea een kwartier voor tijd nog tegen.

Met twee overwinningen waren de Rode Duivels al zeker van een plaats in de 1/8ste finales. De derde partij tegen Spanje moesten ze het doen zonder de geschorsten Gerets, Clijsters en Grün en de boog stond niet meer gespannen. De 2-1 nederlaag betekende dat België geen groepswinnaar was en het moest opnemen tegen Engeland in plaats van Kameroen.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

4 reacties

  1. Pingback: recreation chocolate Austin Tx​

  2. Pingback: you can try here

  3. Pingback: progynova side effects

  4. Pingback: ดูไพ่ยิปซี

Leave A Reply